自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

朱一龍真係有d 似梁朝偉,兩個主角演得ok。內容唔好問點解都可以接受嘅,去戲院睇就唔值啦。

公爵府

happyLC2006 發表於 23-10-2 12:05
其實個故事係什麼類型㗎 ?懸疑?
好似好好睇咁喎,得閒都睇吓先。

唔好劇透應該會好d。

公爵府

happyLC2006 發表於 23-10-2 13:21
想知什麼類型啫,我都唔想被劇透

懸疑,但細心想,其實唔合理。

公爵府

bb560 發表於 23-10-3 09:49
睇你講嘅最後個句⋯⋯我終於明白點解有人話好好睇,有人話超爛
ps 我係睇左大半個鐘就跳船嘅人
...

(含劇透)

我覺得話超爛嘅係因為劇情係完全唔合理
eg 點解玩失縱而唔係意外、咁短時間可以佈個咁複雜嘅局、無可能買通到咁多人、點搵個咁大嘅籠又無人知、無可能男主角完全未見過閨密個樣,etc。而呢d 全都是關鍵點。懸疑劇關鍵點唔合理,基本上成套劇就唔合格。但作為消閒嘅娛樂劇,都可以接受。

公爵府

凌陵綾 發表於 23-10-3 15:56
1、報失踪,回國後可以直接代管啲財產(反正去到一定時間,啲錢就基本係佢嘅)

民法典 第四十二條

1.男主角未見過閨密唔奇,但成個局建基於男主角認唔到劇團任何一個人,而閨密無觀眾視覺,點可以喺唔肯定情況下怖呢個局?
2.閨密要有幾大嘅財力、勢力先可以牽涉咁多咁廣咁專業嘅情況下,半個月就佈到個局?佢只係編導,唔係FBI.
3.佢地鍾意潛水呢個高危活動,雖然失縱都可以有相同效果,但正常都係造成意外身亡簡單好多。
4. 如果係普通劇情片嚟講,唔駛咁嚴謹,但佢拍成一套懸疑片,呢d 已經係唔合理。所以睇完意見會有好大分別。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊