婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

ilovemichelle 發表於 16-10-24 14:37
係, 我而家係租左兩房, 其中一間話係比佢呀媽間唔到來小住, 我有提出點解咁唔公平,
又要租近男家又要比佢 ...

c6發哂脾氣話"你要公平呀麻, 好, 咪一人住一個月囉, 咁好未?"

講緊你同奶奶一人住一個月呀~~~九唔搭八~~~我結左婚連自己呀媽都唔想同住~~~我淨係想同自己個老公住咋~~~就算仔女~~佢地大左我都唔想同佢地住~~~細時要照顧佢地就話一齊住姐~~~

老公講依句~~~我會答佢~~~唔洗公平啦~~~我好大方既俾晒佢住~~我連我半個床位都俾埋佢~~~冇謂要個老人家走黎走去啦~~~~

大家平心淨氣傾唔得既~~~玩發脾氣我就要屈服呀~~~都癲癲地~~~

你俾人食到一句說話都唔講得~~~都仲要嫁佢~~~咁更係冇方法啦~~~你咪屈死你自己囉~~~~

子爵府

ilovemichelle 發表於 16-10-24 14:43
題外話, 我覺得真係裙腳仔唔應該娶老婆, 害人害物, 攬住呀媽過世就好了...
又話者係day1拍拖前講清楚第日就 ...

你講得冇錯架~~~~但家陣你就係揀左個咁既男人~~~仲要明知佢要攬住呀媽過世都唔肯放手死要嫁俾佢囉~~~~

人地就算day one冇講~~~其實你地一路拍拖~~一路相處~~~都會講到婚後生活架啦~~~一講要婚後同住~~巳經可以唔洗再傾之後既事啦~~~

一日未講掂住既問題~~~可必再講其他呢~~~但你自己依然繼續做其他既野~~~就係掉低住屋既問題唔理~~~咁唔係冇得揀~~~係你唔揀姐~~~~

子爵府

ilovemichelle 發表於 16-10-24 14:55
我都開始有點卻步...
我好清楚我改變唔到佢, 佢都改變唔到我想法,
佢地而家係要格硬來....我都唔會真心相 ...

「想打造對方成為自己想要既人」係好低能既一件事~~~

因為一個真係愛你/岩你既人~~~係唔需要你去打造~~~~係自己配合你去生活~~~互相既配合先會長久~~互相乎持到老~~~~單方面既付出同配合係唔會長久~~~~

子爵府

ilovemichelle 發表於 16-10-24 15:00
佢意思係佢呀媽同我呀媽一人一個月...係到發脾氣...!

jm你講"我結左婚連自己呀媽都唔想同住~~~我淨係想同 ...

咁你就做下好心~~~放過人地兩母子囉~~~~

何必俾人地傷害自己呢~~~~

子爵府

ilovemichelle 發表於 16-10-24 15:03
係, 我真係好想打比佢呀媽...問佢知唔知自己好討厭, 攪到呢pair人為左佢一個..嘈左n咁多次...
佢係咪好開心 ...

你知唔知~~~「唔被愛果個先係第三者」~~~依家你就係佢地之間既第三者~~~

你仲話想打俾人地呀媽~~~話人地討厭~~~你先搞清楚自己既身份地位先啦~~~

人地依家係唔介意你訓係佢個仔身邊~~佔半個床位咋~~~你以為自己係女主人

子爵府

你開頭講咩除非你中左六合彩幾千萬買兩間屋係隔黎住~~~~

我話你聽啦~~~係就算你買左隔黎屋~~~佢都會將兩間屋變成一間~~~自由出入~~~日日坐係你個廳到等個仔放工返黎~~~~

痴身既奶奶唔係在乎於間屋既大細~~~係在乎佢個仔係邊~~~細屋有細屋痴~~~大屋有大屋痴~~~~

子爵府

ilovemichelle 發表於 16-10-24 14:45
我未有bb的, 只係黎緊會結婚, 我都有諗過只要佢呀媽一黎, 我就想走....
但係咪益哂佢地?

有樣野叫「止蝕」~~~~

你唔甘心你巳經付出左既野係好正常~~~但你要衡量下之後有冇翻身既機會~~~有冇得賺返囉~~~

如果好似你依家既走勢~~~好明顯係將來既幾十年都係繼續蝕~~~唔會有翻身既餘地~~~仲要係會越蝕越深~~~你將來就算有左小朋友~~~更加避唔開你奶奶~~~

而你所有既付出只係換黎既頂多係個男人訓係你身邊(未計佢會變心鐘意第二個)~~~你自己諗下值唔值得囉~~~~

子爵府

美之選468 發表於 16-10-24 15:39
宜家都已經不把你放在眼內....咁將來...你連講野的權力都無LO ?

婚前系一名快樂又天真的姑娘仔....婚後是 ...

重要係依個世界唔係得佢一個男人~~~明知唔岩~~早d抽身~~~~

自己一個人生活比嫁左依個唔岩既男人更舒服~~~自己單身一個人亦再有機會遇到其他適合自己既人~~組織家庭~~~

子爵府

ilovemichelle 發表於 16-10-24 16:33
我有咁講, 佢唔滿意, 一來佢呀媽間屋得2房, (有3個女人住, 呀姨一間, 呀婆同佢呀媽一間), 變相我bf係無地方 ...

咁佢未同你租依間屋前住係邊???

子爵府

xavierma215 發表於 16-10-24 16:30
你指咩都做唔到係指邊方面先
租約邊個簽?
唔係自己簽嘅就執埋嘢走啦

樓主簽約既就更係叫個男既唔好住啦~~~~

留間屋俾佢地住~~~一陣佢兩母子唔交租~~整爛間屋~~~有乜都係搵樓主負責咁點搞

子爵府

馬大嫂 發表於 16-10-24 16:36
背住老公同99講, 你怕相處得唔好,到時沒法挽救. 不過你會陪佢仔經常返來探佢,有需要一定會幫手. 無論同唔同 ...

你唔係信咁會work下話~~~

子爵府

馬大嫂 發表於 16-10-24 16:47
如果咁樣,有借口反面拉,反咗面更加唔駛一齊住拉

咁反面係俾佢成家一世指住樓主黎鬧姐~~~~並阻止唔到人地呀媽同個仔住架~~~

到時日日唔洗俾面咁鬧樓主~~~相處唔到依家咪俾機會你學點同奶奶相處囉~~~慢慢學啦~~~~

子爵府

美之選468 發表於 16-10-24 17:09
最蠢的男人先至把阿媽同老婆放在同一天空下.

更蠢既係個女人~~~明知個男人要將佢呀媽同自己放埋同一間屋~~~都仲死要嫁俾果個男人~~~

人家個男人將來仲可以大大聲話一早同你講左架啦~~~你頂唔住接受唔到既咪嫁我囉~~~依家嘈咩姐你~~~~

而個男人又真係講得好岩~~~令人無從反駁架喎~~~

ninachu    發表於 16-10-24 22:11

子爵府

ilovemichelle 發表於 16-10-24 17:58
同3個女人住..訓聽...

咁為乜依家你叫佢返去小住訓廳唔得呢~~~~

講到尾就係睇死你走唔甩一定要屈服囉~~~~

子爵府

美之選468 發表於 16-10-24 18:07
住咁近都要來小住 ?

小鬼小馬咩~~~根本就係長住啦~~~~佢個仔之前係屋企長住都係訓廳咋~~~~

依家佢呀媽黎小住小到要留間房過佢~~~~樓主講到自己房連衣櫃都唔敢買因為冇位放~~但隔黎間房係吉既~~得佢男友呀媽係第一日入伙時拎去霸地盤果幾個急~~~~諗到都覺得好笑啦~~~

子爵府

雞蛋公主59 發表於 16-10-24 19:51
補充:如果真係等唔到呢兩年,真係唔好阻住佢兩母子既相處既時間,由佢自己做孝子,你身為外人真係唔好介入。 ...

無錯~~~~人地要講到兩母子得返兩年時間~~~真係唔好阻人地~~~你由得佢陪埋佢呀媽最後既依兩年啦~~~

你自己返屋企住/自己租地方住啦~~~有咩等兩年後佢呀媽死左~~~你地先結婚2人世界囉~~~

講到就死咁大件事~~~仲有咩好掙呢~~~俾佢啦~~~~兩年後死左咪唔洗掙唔洗嘈~~~

ninachu    發表於 16-10-24 22:08

子爵府

ilovemichelle 發表於 16-10-24 19:27
我而家都兩個都好僧 唔想面對佢地 因為吵左咁多次阻點點讓步餘地都唔肯
我話租樓兩年唔希望一齊住 當新婚都 ...

我都唔明你點樣仲可以諗住嫁一個你憎既男人~~~對一世架喎~~~~

你話當新婚住兩年即係兩年之後你肯一齊住如果你係咁講既話~~~我係男人都會覺得依家一齊住冇乜問題~~始終係要一齊住~~~搞乜咁多野要等兩年呢~~~

仲要既然兩年後會一齊住既~~~~依家小住係你日常生活到出出入入咪等你習慣下囉~~~廢事你到時又話唔慣同佢呀媽住~~~

你講句咁既野真係會令人誤會~~~

首頁

尾頁

跳至