婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

順淇自然 發表於 16-5-4 20:56
你噶意思係無本事就抵俾人蝦?抵俾人睇唔起?就算係一家人都係咁樣?唔應該守望相助?咁樣應該唔係家人囉。撇 ...
唔係俾人蝦~~~~而係寄人離下要靠人就係咁~~~~
而且你奶奶講既野同做既野冇錯架喎~~~~你兩個都冇錯~~~~

問題係有權利必有意務~~~~你要靠你奶奶生活~~~自然要以佢意思為主~~~

你奶奶出左錢請工人~~~叫個工人做佢想做既野好正常~~~工人都只係打份工~~依家好明顯係連個工人都知應該要聽邊個話先保得住份工~~~所以先會揀聽你奶奶話~~~

一家人守望相助~~~都有個人話事架~~~冇可能幫你就要人幫~~~但話事就係你話事架麻~~~
而照你所講既情況~~~好明顯除左你之外~~~所有人都認同話事果個人係你奶奶囉~~~~

你講到社會上既~~~~咁所有低級員工就係要聽上級指示去做~~~一係就自己做老闆~~~咁咪你自己話事囉~~~你幾時見過老闆/上級會聽下屬指揮~~~

pig_pig_pig    發表於 16-5-28 18:27

子爵府

順淇自然 發表於 16-5-4 21:38
原來結婚之後新抱住6299間屋就叫寄人籬下,就要睇人面色,咁相信好多人都係咁。就算係咁,就當佢話事,咁就可 ...

在我黎講~~~除左自己屋企~~住邊個屋企都係寄人離下~~~

同埋咁睇你果位奶奶係乜人啦~~~~佢唔同你計較既~~~真係當你一家人既咪唔係囉~~~

我奶奶就係要所有人寄佢離下(連自己生既都係咁)~~~~
佢不停想我受佢d恩惠~~~就係為左有位入我~~~我就一早知佢既為人~~~一豪子都唔要佢~~~等佢冇位入我~~~~所以佢依家好無奈架(仲不停搵機會要我受佢d所謂既恩惠)~~~其他受左佢恩惠既咪日日俾佢唱~~俾佢話囉

不過果d面皮夠厚~~~奶奶有奶奶講~~佢地有佢地過自己既生活~~錢就照袋~~~我自問就面皮薄做唔到~~

你奶奶係講話抱走你個仔姐~~~佢冇實質做過呀麻~~~佢有真係抱走你個仔唔俾返你???真係搞到你骨肉分離???~~~係既話~~你就更係報警啦~~~

你有本事唔住佢間屋~~~你都可以話唔俾個孫佢見架~~~而且你真係咁做~~~佢都奈你唔何~~~因為佢唔可以報警~~~

你一日住係佢間屋到~~~佢隨時可以入屋~~~你唔俾佢入~~~佢搵開鎖師父黎開門都仲得~~~你根本阻唔到佢~~~

依家成家人都冇人企你果邊~~~連話炒個工人都唔得~~~你奶奶仲要為左個工人黎投訴你~~~咁你可以點~~~

pig_pig_pig    發表於 16-5-28 18:26

子爵府

順淇自然 發表於 16-5-4 22:24
我係要監粗黎都無人可以阻止,因為係我同C6申請佢過黎,人工我亦有俾。要唔住佢間屋我都得,只不過我唔係C6太 ...
監粗黎就冇意思啦~~~你老公要企你果邊先有用架~~~~

你唔想老公難做而忍~~~~~至慘果d奶奶係唔會怕令個仔難做~~~所以佢地只會越黎越過份~~~目的只係要控制所有人~~~~
成件事既解決方法係要你老公明白究竟係邊個搞到佢難做~~~你老公明先會有轉機~~~~

子爵府

jeremylui83 發表於 16-5-6 00:10
好明顯99同工人都睇你唔起。。
唔搬冇得搞。。只能怪自己要靠人。。
靠人就必須要忍。。嬲都冇用,因為你冇 ...
好多奶奶就係睇死個新抱走唔甩要靠佢~~~所以更加乜都自把自為~~~
個新抱講多兩句唔順佢意~~~隨時一句彈個新抱~~冇我俾屋你住~~你訓街啦~~有得你咁舒服啦喎~~~咁唔鐘意走囉~~~

冇能力搬/老公唔肯搬既~~~咪俾人食住囉~~~奶奶只會一世同人講你靠佢~~~

有能力搬既~~~個奶奶一係咪扮晒野話自己冇講過~~~一係就懶慘咁話係你激到佢太嬲先咁講~~~佢唔係咁意思(係講俾個仔聽~~而通常d仔都信~~叫個老婆當呀媽冇講過~~)

pig_pig_pig    發表於 16-5-28 18:33

首頁

尾頁

跳至