婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上次講過下本身的情況, 今次真係無得揀啦。已經嘈過無數次, 身心都好疲倦, 除非我可以中六合彩有幾千萬買2個單位, 唔係都無法子可以解決到呢個問題。
99主動同c6提出每月都想黎我呢邊小住....
我深深明白請神容易送神難的道理, 開左個頭, 永遠都收唔番, 無論我點樣講都唔ok
因為已經租左99附近(10分鐘行到), 我同c6講希望租樓呢2年唔想同住(一生一死約, 之後都應該唔會再租樓, 如果99比首期都要被迫一齊住), 想有番d兩人空間, 最多我願意多d陪佢返去探佢食飯飲茶等等。
但c6都一定要比99黎住......話佢呀媽有病等等...一齊住就一定係孝順嗎?我c6本身都唔係一個會照顧人的男人..佢都係被照顧的人...而家仲叫佢呀媽黎住...即係點?我要服侍兩個人嗎?
又講到99點樣深明大義...話佢想當年都成日比自己呀麻欺壓, 所以自己搬走, 亦因如此深明做人新抱艱難的說理, 既然係咁, 點解而家又要黎攪我? 相見好, 同住難, 點解大家唔可以保留一線空間?!?
又話只係小住小住...但住落真係可以趕走佢嗎?
c6而家係迫我妥協, 我完全係無得選擇, 佢地係暗地裡夾好哂, 格硬黎....話下個月就黎住!
ok無問題,你地都夾好哂, 我先係外人, 鍾意住住飽佢.... 但一切都非我意願, 佢唔使指示我會當佢皇后服侍。以後個d食飯飲茶更加唔想去...我完全唔想見到呢個人...(本身佢自己係一個病人, 要人服侍, 咩家務佢都唔會做的人)

我知道99 定c6都係好有問題, 請問大家有無過來人的經驗...結果會如何?

jessie.Chan    發表於 16-11-9 15:52
jessie.Chan    發表於 16-11-1 13:43

複式洋房

fungwongphie 發表於 16-10-24 14:32
或者又叫自己阿媽嚟住吓囉

係, 我而家係租左兩房, 其中一間話係比佢呀媽間唔到來小住, 我有提出點解咁唔公平,
又要租近男家又要比佢呀媽來小住,
點解唔租3間房? c6發哂脾氣話"你要公平呀麻, 好, 咪一人住一個月囉, 咁好未?"
講真, 我自己呀媽請佢都唔會黎住啦, 佢都睇準呢點, 係到大我...
我根本咩都要聽哂佢地講...........
我真係好唔想好唔想99黎住, 我對住佢地真係無哂方法,
只有接受...不程願要接受,
佢地開心哂就得.....

複式洋房

題外話, 我覺得真係裙腳仔唔應該娶老婆, 害人害物, 攬住呀媽過世就好了...
又話者係day1拍拖前講清楚第日就要同自己呀媽住...唔好哂人時間...
而家已經2016年年尾, 仲係上一世代嗎?嫁入去就係住入去/一齊住...(而且佢都無本身有間屋比我地住, 所以我地都係自己租)
仔大仔世界, 女大女世界,
點解仲要迫住埋一齊?

複式洋房

fungwongphie 發表於 16-10-24 14:42
咁你咪同BB返阿媽度住一陣囉

呢D叫攬炒
我未有bb的, 只係黎緊會結婚, 我都有諗過只要佢呀媽一黎, 我就想走....
但係咪益哂佢地?

複式洋房

貓仔浪浪 發表於 16-10-24 14:47
JM你考慮清楚吖,唔好害自己,咁就一世架喇。
我都開始有點卻步...
我好清楚我改變唔到佢, 佢都改變唔到我想法,
佢地而家係要格硬來....我都唔會真心相對...
我同佢既感情都會因此變差....因為佢咄咄逼人...要求完一樣又一樣...
我都無法子, 我都盡左我最大努力...
佢地鍾意住就住飽佢.....只係佢永遠都唔會打造我成為一個佢想要既人...

複式洋房

美菲絲 發表於 16-10-24 14:54
c6發哂脾氣話"你要公平呀麻, 好, 咪一人住一個月囉, 咁好未?"
佢意思係佢呀媽同我呀媽一人一個月...係到發脾氣...!

jm你講"我結左婚連自己呀媽都唔想同住~~~我淨係想同自己個老公住咋~~~就算仔女~~佢地大左我都唔想同佢地住~~~細時要照顧佢地就話一齊住姐"---->我十分之同意, 我連自己呀媽都唔想, 何況佢呀媽...?
佢明知道我性格係唔妥協都要格硬黎...

而家佢呀媽仲要出到聲....!點解世界上所有99都咁黑人僧? 佢地唔會接受個仔成家立室的道理? 滿口仁義道德...
咩深明大義...但自己就偏偏做緊傷害人的行為...

複式洋房

pp_baby 發表於 16-10-24 15:00
唉,我有時都諗係咪要攪到話離婚先解決到,嫁左老公,做乜要嫁埋佢阿媽,身同感受。。。。。 ...
係, 我真係好想打比佢呀媽...問佢知唔知自己好討厭, 攪到呢pair人為左佢一個..嘈左n咁多次...
佢係咪好開心..而家佢又唔係要訓街...佢屋企又大把地方佢住又有人照顧佢...
不如佢地兩個去結婚啦....我算得係咩?

複式洋房

Summer_tsui 發表於 16-10-24 15:43
我想問樓主, 而家租樓你有冇比錢? 會唔會係1人1半? 定佢男朋友比曬?

如果係你男朋比曬, 你連水電煤都唔使 ...
所有錢我都再份夾的....!!!租樓買野所有野我都有份出$
所以我都有提出多個人多個開支呢個講法..但佢認為佢呀媽都係小住, 問題不大!

你同我諗法一樣, 佢要格硬來住, 我都唔會係屋企..佢唔好指意我會乖乖係屋企服侍佢地個隻...
無可能...

佢而家不停咁標示佢呀媽有病, 擺唔得耐, (但生死有命, 幾時死邊個知? 分分鍾我早死過佢啦..?佢每星期睇醫生, 個個星期check住, 有咩事都第一時間知道, 我呢d返工得閒死都唔得閒病,,我有暗病唔到死都唔知啦)
正因如此, 佢要一齊住....
一齊住真係代表孝順嗎?一齊住代表d咩???除左多左開支, 我真係睇唔出一齊住既好處....
大家生活習慣又唔同, 其他唔好講, 淨係爭廁所有排煩....
除左放手...真係無哂其他方法...

複式洋房

cchwin 發表於 16-10-24 15:58
我係樓主,我會係未來99嚟之前執嘢搬返自己屋企
當樓主有分俾租,我會同男友講,現在我唔租啦,搬返自己屋 ...
你同我的想法一樣, 我已經咁樣解釋比佢知...
但佢唔接受, 佢覺得佢呀媽有病, 擺唔得耐...(無人知道有幾耐)
所以佢要一齊住...何況只係"小住"...
而家我係千古罪人...

複式洋房

佢地要格硬黎...都唔會得到我真心相對佢地,
佢真係要黎, 我出街我返屋企,唔會想見到佢...
讓埋間屋讓埋張床了...仲要包括埋做戲嗎? 佢要黎住, 以後食飯咩飲茶個d真係唔好預我....我唔知道佢小住的定義是什麼.只知道將會有一個人入侵我的世界...
我非常極之唔願意同呢個同一屋下...

只有最無用的男人, 先會將老母同老婆放埋一齊...
仲要自己咩都做唔到....

複式洋房

LLL1124 發表於 16-10-24 16:31
如係小住,樓主不如叫男友閒時回佢媽家小住陪伴,無謂要個有病的老人家移來移去睇下佢又點回你~
...
我有咁講, 佢唔滿意, 一來佢呀媽間屋得2房, (有3個女人住, 呀姨一間, 呀婆同佢呀媽一間), 變相我bf係無地方住的, 佢唔滿意, 二來佢覺得我呢邊租得2房就預左其中一間係比佢呀媽住...

複式洋房

xavierma215 發表於 16-10-24 16:42
咁其實
租約邊個簽嘅呢?
佢簽

複式洋房

Summer_tsui 發表於 16-10-24 17:09
其實2個人住, 當初做乜要租2房?

係邊個提出架?
當日租2房..係佢一定要租2房的單位, 加上當時的租盤真的不多 (急住)
所以見到而家租呢個, 地理價錢合理就租..
係我地搬野去第一日.佢呀媽都已經拎左幾個大0急去..放係係隔離房,
雖然佢無黎過, 但我知道呢一日遲早都來, 我真的接受不了,
暫時只係租左2個月, 我知道佢已經好想快d過黎....

複式洋房

xavierma215 發表於 16-10-24 17:13
而家d房大極有個譜啦好老實
多一間房放衫放雜物都唔過份吖
你講得好岩, 個房本身係一房only, 業主間左2房, 所以超小的,
我連衣櫃都唔敢買, 因為根本無位放, 但隔離係吉的...
?我都唔知咩意思

複式洋房

美菲絲 發表於 16-10-24 17:50
咁佢未同你租依間屋前住係邊???
同3個女人住..訓聽...

複式洋房

namnamnamlolo 發表於 16-10-24 18:45
其實唔關佢媽事
你老公唔識做多d
你以為拋咗個波俾你未來99 就可繼續愛你男友
我而家都兩個都好僧 唔想面對佢地 因為吵左咁多次阻點點讓步餘地都唔肯
我話租樓兩年唔希望一齊住 當新婚都好反正住咁近
佢連兩年都唔肯 佢話佢呀媽等唔到兩年
佢根本內定哂

複式洋房

多謝各位的意見, 我都知道呢後感情上我係輸哂, 我永遠都唔及佢一個病母,
佢同我結婚, 唔多唔小都可以想快D結左, 滿足佢個病母。

以前佢地屋企既家務全部都係佢呀婆做..(年屆80, 但身體健康), 佢個病母同呀姨都唔會做任何野....

我都深知道如果佢呀婆88, 我就一定要同個病母住....
只係而家見仲有商量的餘地, 所以我唔想佢黎"小住"
而且佢既病比較特別, 食既野方面都好麻煩同特別照顧...(自問都無可能做到)
我男朋友經常提出佢只係住一、兩天....唔會有大影響, 因為佢有病都唔住得耐wor, 但我既感覺係我唔想有開始比佢小住. 因為一住左就即係打開左對門, 比佢可以自出自入架la...所以我唔想有小住的開始...
可惜, 我點講佢都唔agree, 我話多d陪佢返去陪佢, 只要唔好過黎住!我都願意陪佢多d探佢...但佢都唔制, 佢呀媽就一日到黑都想痴住個仔, 完全唔接受個仔已經長大同娶老婆的事實, 連影婚紗相都多多意見, 佢爭在未自己著埋套野去影...

佢地而家夾硬黎住, 就算只係住1-2日, 我都唔會有好面色比佢睇...
我都唔會服侍佢, 都唔會有咩特別餐比佢食, 佢d衫褲咪拎返佢自己屋企洗, (1-2日姐)....佢要住比佢住飽佢, 但佢唔會住得舒服!!!!
多左既屋企支出, 我會問番我男友拎, 因為我真係無責任養同照顧佢...

點解天下間的99都係咁煩, 特別死左老公個d, 佢地唔係見個仔成家立室好開心嗎? 點解仲要硬闖別人的生活....
再者, 佢都明知道我應該麻麻地佢, 因為我岩岩搬去時, 拒絕佢上黎(個時岩岩settle好d野..佢帶左成班親戚話要上黎參觀, 我想休息耐d, 所以拒絕佢黎, 佢好唔滿意應該, 亦因為咁 我同我男友嗌左埸大交), 就算搬得近我都唔會主動搵佢, 約佢, 過時過節都唔會send msg比佢, 有時我係fb都特登打野比佢睇!
佢都明知道我唔鍾意佢, 佢仲夾硬搬埋一齊, 會開心嗎?

我真係好唔甘心, 我好唔想為左佢一個病母, 放棄呢段感情...話我黑心都係咁講, 我真係想佢2年都過唔到............佢一日仲係世上, 佢真係好影響我.........

首頁

尾頁

跳至