自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我應該會比人鬧

但我父母同我地兄弟姊妹都覺得責任同孝心唔係用錢計。我地全家每兩個星期一次聚會,食飯傾計無所不談互相關心。我自己住得近,差唔多日日都見父母。有需要時會互相幫忙,例如病睇醫生,搬屋,小朋友帶出帶入等。疫情前一有時間就會一齊去旅行或staycation. 我地幾個兄弟姊妹各自家庭同事業都好好,唔需父母擔心,對佢地嚟講亦係一種孝心。

好老實我地真係無比家用。亦好老實嗰一萬幾千對我地父母嚟講都無大分別。佢地寧願我地多d 陪佢地。

水晶宮

pauline_c 發表於 22-4-16 11:27
家庭成員都無經濟困難,生活比較充裕,你呢種模式好常見,亦好幸福。

其實我身邊熟嘅朋友大部份都係咁
有 d 長老仲會"贊助" d 孫嘅學費/debenture, 當禮物送比d 孫

水晶宮

Ol0314 發表於 22-4-16 11:56
仲有長老送層樓比後生
年年比過六位數孫仔孫女做開學禮物都見唔少

咁嗰份"家用", 同有時請下父母食飯,請下
父母去旅行,一樣道理啫,只係execute 嘅方法唔同。

同埋第一份工出糧比父母唔係算家用吧

水晶宮

mcs74 發表於 22-4-16 12:10
我同你情況一樣,無比家用4大,佢地都無經濟壓力,佢地有退休金有積蓄,反而我地後生有壓力,我要做FTM照 ...

agree
題目係"需要" 嘛,人人家庭唔同,所以家用唔係"一定需要" 囉

水晶宮

olkan 發表於 22-4-16 15:07
呢個前提係父母本身有積蓄或有退休金。
1.好多父母本身揾錢唔多,以前都用在子女身上,到退休時,只餘少量 ...

所以家家唔同
家用唔係"一定需要" 囉

首頁

尾頁

跳至