自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主

我又 post 下先,不過係好多年前整,而家無時間lu.

uhtcl2006    發表於 17-12-10 18:51
FiFiMa    發表於 17-12-10 18:49
cqwert    發表於 17-12-9 23:08

水晶宮

sumlam 發表於 17-12-9 17:14
超級靚呀,你係出過去學?我就係想整呢啲,整完可以放入我間屋企到 諗起就開心

請問新 ...

我好耐之前整,都上過少少堂,但主要都係睇書整 (當年連 youtube 都仲未有!)。 台灣同日本都有出版呢d 書。
youtube 可以search sugarcharmshop 同 sugarcharmshop gourmet, cindy teh, lucy li 睇睇。
黏土我用日本的 air dry clay "grace", 不過比較貴,平平地用住輕黏土玩下都得既。我都有用polymer clay, 不過好麻煩的,要搓一大輪先變軟,之後又要焗硬。
其他工具其實可以好簡單 - 油彩加色,牙籤,畫筆頭,拑仔,牙刷 等都可以。

水晶宮

sumlam 發表於 17-12-10 00:34
唔該哂,我諗緊淘輕粘土定軟陶,哈哈,因我見youtube個個都玩軟陶。

同埋想請教,調色既話,用acrylic pa ...

外國無樹脂黏土,所以多用polymer clay.
不過我覺得比較麻煩,hk 天氣好似唔係好適合。
買返嚟已經好硬好碎 (唔知係天氣,定係放喺鋪頭太耐無人買),要搓好耐手都跛再加softener 先軟返d. 整完要再焗,我用迷你toaster, 無溫度計,勉強可以。

acrylic paint 係加入舊樹脂黏土到搓,用唔晒一定要air tight 保鮮紙包住。色粉 (我用pastel 刮d 粉出嚟,cheap cheap 地 $12 店都有)就黏土乾之後搽上去做顏色層次。

水晶宮

sumlam 發表於 17-12-10 18:17
但我上youtube見人用色粉溝落啲土到黎調色,所以諗緊只買acrylic paint. 定買色粉,定兩樣都買哂,同埋初 ...

甘可能兩種方法都ok 啩 ~
初玩買白色先啦 ~

首頁

尾頁

跳至