家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆:m18_22 的帖子

由A銀行開人民幣支票去B銀行的人民幣戶口要俾任何費用嗎?定係其實同港幣支票一樣呢?好放便冇費用呢?

男爵府

A銀行定期完左,通常都要轉去第二個B銀行以新資金方式再做定期,你們會不會取消A銀行個戶口啊!然後全數轉走, 如果成日想找最好rate的銀行, 迷成日又開戶口, 又取消戶口, 又開個戶口..............又取消......

男爵府

我就係用來用去都係那兩三間大行, promotion完了, 只得0.6X%, 最多果間都只有2.4%, 唯有找其他, 剛剛找到間超級晤就腳的銀行有高rate3.2%只可擺九個月, 所以在考累當中, 因爲本來想轉上大陸擺定期, 而傢應該會放係香港, 個rate太吸引。

男爵府

回覆:ticket_ticket 的帖子

Yes

男爵府

回覆:fruitking2006 的帖子

我問左創興啦,係要港幣和人民幣同時做定期,分別有1.2%和3.2%的九個月定期息率,要新資金,兩幣最少入各兩萬或最多三十萬,兩幣所入的資金唔一定要相等,可入兩萬港幣加三十萬人民幣,又或二十萬港幣加兩萬人民幣,總言之自由配搭,條件好似係開個網上銀行定你信用咭,我覺得港息唔錯,而加一般活期都係得0.01%。

男爵府

回覆:pamie 的帖子

可以,我都係琴曰晏就才開戸口。

男爵府

回覆:qisan 的帖子

我都唔知掂解,反正我都冇咁多錢,對我冇影響

首頁

尾頁

跳至