自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小詠 發表於 17-3-20 17:27
係罵都等我兒子走, 昨晚我兒子入房唔敢聽我地嘈既野, 也決定提早叫爸爸接走, 佢個爸仲罵我, 令到小朋友受驚 ...

好慘,妳可唔可以搬出去?經濟能力得唔得?

子爵府

小詠 發表於 17-3-21 11:49
同住的亞哥佢長期唔工作, 話有心臟病但長期都好精神, 食父母, 在家做大爺, 但是深得父母心, 我父母只會選他 ...
咁咪妳搬出去,以後將家用減到最少,同佢哋講妳要搬出去,冇法子比多D! 

妳要租邊區,負擔到幾多,講出嚟等大家幫妳睇吓有冇門路吧!

子爵府

小詠 發表於 17-3-22 10:34
其實我無打算一世住係度, 我一早同媽講, 我會為自己打算, 佢地會否心急左D, 我也早就決定今年或者明年都會 ...
小詠,妳再執著於佢哋態度問題都冇意思,接受現實吧,佢哋點諗已經唔重要,重要係妳要盡快搬走。
心存怨懟只會令自己唔開心,唔好再諗親情問題,冇用啦。

子爵府

BeautyPinky 發表於 17-3-21 16:54
你可以租西鐵站沿線, 屯門,元朗,天水圍啲租金都比較平

所謂長貧難顧,相見好同住難, 都可以理解嘅
我都同意,坐西鐵出荃灣西都好方便,又冇九龍區咁貴。
小詠真係要諗諗佢啦。

子爵府

小詠 發表於 17-3-22 10:54
我會選深水埗呀, 長沙灣呀喧, 西鐵個邊其實都好好, 但是我都是想去住市區
...
妳要計算一下自己負擔到幾多租,而且同一個價錢,市區可能只租到劏房,但郊區至少可以租村屋一層。

子爵府

小詠 發表於 17-3-22 10:57
根本是我哥, 爸媽份人老土, 見無萫數就咁對人, 所以無朋友, 親友都唔多來往, 佢地封閉左自己, 做乜都是3人 ...
妳唔需要再理佢哋點諗,或者覺得佢哋背住妳講乜做乜,妳太執著放唔低啦,妳應該搵番自我,家人對妳點係其次,亦唔可以再同前夫訴苦,一定要學習獨立,照顧好自己,妳覺得妳爸爸身體好咗,佢唔覺得感激妳,咁妳又何苦自己覺得自己帶來好運,就算係真,佢哋都寧願妳搬走呀。

首頁

尾頁

跳至