烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 yellowmama 於 09-3-25 04:20 PM 發表
黃糖即用黎食豆腐花個d
可以完全代替白糖嗎

我意思屋企吾買兩種糖
住部用晒黃糖算啦

得吾得?

唔好用黃糖,用原糖,因為買到個d黃糖多數都加左色素。
如果煮餸唔怕有色,用哂brown sugar都冇問題。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 vlovemony 於 09-3-26 02:37 PM 發表
我係taste 買 CSR 的Brown sugar, 寫明係100%天然 ! 佢係澳洲出品, 所以好放心, 我下去去百佳搵搵有無呢個牌子先 !

我都係,不過係pk superstore買,見佢成份冇化學野添加。

超級版主

原帖由 hugo媽咪 於 09-3-26 12:54 PM 發表
我想問係超市見到太古有4色, 橙色-天然原糖, 紫色-原庶糖, 綠色-原庶黑糖, 紅色唔記得, 應該買邊隻或有無第款介紹?

我唔用太古,因為好多款糖都唔係加色素就加左化學野,又唔係平喎。

首頁

尾頁

跳至