興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Martin媽咪 於 10-1-27 11:04 AM 發表
召藥師,
還有一個月才交花回學校, 但已經開了花,
1. 怎樣可以再開第二次花呢?
2. 如果我再落肥料, 一個月後有否機會再開花?

花期應超過1個月(不停生花蕾)。花一謝即剪掉,保留營養讓其他花蕃生長。

開花期間不要落太多肥,如真的要落記得份量要減少。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 lauretta 於 10-1-28 07:56 PM 發表
召藥師,

唔駛答我喇,我果棵dup晒既石竹比殺手貓ko左喇,而家剩番粗壯果棵嚕
ps:隻衰豬唔知仲乜ko左佢,平日都冇去攪佢(我掛高左),今日竟然爬左上去咬左佢落黎,可能知道棵野就c掛.... ...

手多口多

超級版主

原帖由 lauretta 於 10-2-1 08:21 PM 發表
唉,呢頭講完,頭棵粗狀既就比個衰豬連根拔起喇>

......去花墟買過盆頂檔......

超級版主

原帖由 elaine808e 於 10-2-19 07:52 PM 發表
召藥師,

我棵一次過開左7朵花,已開始謝,
最慘見唔到有任何地方會出花雷,
請問是否花期玩完?
得番棵竹葉青咁交學校

再加肥料及照燈,遲D會再開。

其實唔緊要啦,有報告(有D學校要填小冊子),棵石竹種得靚(唔一定開花)都已經好好架喇,有D人一拎番屋企唔夠一個星期就BYEBYE左。

首頁

尾頁

跳至