自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

引用:今晚同C6及女女食飯坐係我地隔離都有一枱一

原帖由 淘寶 於 16-03-05 發表
今晚同C6及女女食飯

坐係我地隔離都有一枱一家三口, 有小朋友的, 個小朋友估計約6~8歲左右, 但佢成日尖 ...
有仔女既父母都不是全部都諒解,個D未有細佬,細個時父母又無教過佢地去體諒,係唔會明白。

我自己就教自己小朋友去明白情況,對人有容量。惟有從家教開始。

侯爵府

畀面勳章

回覆:好心痛, 請包容有特殊需要小朋友

文明社會應有较大包容性,因highly educated. 有人會認為受影嚮,阻住吃—餐好大件事。我會認為大眾食客能容忍一下,是天大美事,盡顯人性美善。

咁社會日日都會有很多影嚮别人既人和事,eg 老人家行路慢,要人車讓路,客貨車成日阻路,啲老闆車成日違泊,big 6 shopping 影嚮local 人生活,數之不盡,咁社會又叫佢地全部留屋企啊?咁駛唔駛生得樣衰,影嚮食慾,都叫佢留屋企。 咁不如活係只有—個人的社會,就互不影嚮??

Joycemom    發表於 16-3-6 07:24

侯爵府

畀面勳章

回覆:好心痛, 請包容有特殊需要小朋友

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20160305&guid=54831644&category_guid=10793140&category=instant

首頁

尾頁

跳至