少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 教仔教到好激氣!

gitmee,
我上星期日去姑仔個女滿月好[size=small]慘!囡囡例牌初初會坐定定食粥仔,但食完一定要落地架,我就打算俾D紅雞蛋佢食,以為可以拉長時間,點知99話[唔好啦!蛋太飽,岩岩食完野]近住囡囡一定 要落地,ee ar ar,我唔想阻住人,就同佢出去行街啦,點知俾我姑9話,[size=small]你地唔好學呀!種壞哂!
留係到又噪,.出去又話我種, :-( 我咩面就無哂啦!
:-( :-( :-( :-( :-(

大宅

gitmee,kikimon,
thank you你地既心得呀!我會學下架!

大宅

JJBB,
我都唔太讚成[size=small]打,小朋友,男仔更容易會發洩出來,我記得我以前睇過本叫{阿牛}漫畫,就係爺爺用雞毛掃打孫孫,孫孫就用雞毛掃打狗仔,最緊要係夫婦方向一志,既然知道囝囝唔可以硬,就要轉下其他方式啦,不過佢到最後都知錯,大大聲咁講thank you mummy,

kikimon 寫道:
JJBB,

睇來你囝囝係個好醒目又自尊心好強既人...自尊心強係十分之好架, 鬼佬育兒專家好著重自小陪養孩子既自尊心, 自尊心來自對自我能力及價值既肯定, 自尊心強的小孩有更大既信心去面對難題.

我相信身為父母的你可以試下多d”放手”, 意思係選擇性地去堅持, 選擇必須的”戰爭”, 只在重要事情上堅持要小孩遵從, 好好掌握何時及如何去”放手”, 並不是每件事都要小孩遵從大人指示, 因為…
(1) 站在囝囝既立場而言, 年初一去拜年實在新鮮又好玩, 如此興奮, 爸媽卻迫自己去訓覺, 囝囝根本都cool down唔到, 剛剛話要囝囝去訓覺, 而家人地玩玩下又話要人收拾玩具, 爸媽實在多多要求橫不講理…囝囝太細, 唔識表達, 惟有用身體語言打人表示不滿…
(2) 站在父母既角度, 玩完玩具要自己收拾好是重要的教育項目, 如果囝囝沒有自己收拾好, 會有咩後果呢 ? 後果有幾嚴重呢, 會否影響囝囝安全或身體健康呢 ? 如果唔影響囝囝安全或身體健康未係最重要既事, 大可以按事件情況由得孩子去犯錯去撞版, 事先聲明自己唔收拾玩具的話, 下次想玩, 就唔知心愛玩具收藏在那裡而無得玩呢, 道理講完, 遵從與否由得小孩來決定, 事後小孩撞版了大人亦不會妥協幫忙補救, 日後遇上相同項目亦用一致既手法去處理…
(3) 再者, 為小事用身體語言表達意見, 而要被父母罰企, 罰留低自已係屋企, 是否太重了, 雖然用打人呢種身體語言來表達意見父母一定唔接受, 但母子二人接二連三既事件上各持已見僵持不下, 實在已經無空間去好好溝通, 對孩子來講, 只有不滿, 所有道理都唔想聽了

另外, 單從事件來看, 你囝囝係唔受威迫唔受硬既人, 父母心中想要”東”, 但囝囝卻另有想法要”西”, 當大家僵持不下之時, 父母不防放下身段, 用同理心去代入孩子的角式從囝囝既角度去睇下囝囝心裡面唸緊咩野, 再試下把囝囝既想法講出來, 孩子雖小唔識講出來, 但識聽架, 當小孩知道有人明白自己態度會軟化些少, 兩母子再交換想法好好溝通, 道理都容易入腦…

我覺得你的囝囝識得在適當時候大大聲咁講thank you mummy, 實在聰明可愛…你要加油呵…

首頁

尾頁

跳至