婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

男朋友咁大個人,洗一千蚊都比阿媽鬧半粒鐘,一個正常人一句收左阿媽線啦,一個成年人我洗唔洗做咩都問過阿媽?但你男友似乎甘願做一個樣樣比阿媽管嘅人。
佢對你幾好都無用,咩都聽阿媽講係佢性格,由你寫嘅野,睇唔出佢會為你改呢個性格。佢今日話結婚後搬開住,我睇死佢如果阿媽話唔准,或要比低鎖鑰阿媽24小時隨時黎,佢實照做,你嫁比佢只會有日頂唔順返娘家,去到有日你迫佢揀你定佢阿媽時,佢會先鬧你一輪做咩迫佢,最終都係實揀阿媽。早走早著啦。

男爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 17:40
唉,佢用左佢阿媽比佢d生活費入面拎既,所以佢阿媽咪起曬鋼咁。。。

佢一d part time都無返?會諗結婚又外國讀書都有廿幾歲啦?就算屋企有錢,廿歲都唔試下自己賺錢?無part time,暑假sem break都返過intern掛?就算碌卡係阿媽account, 佢唔識喺自己積蓄度比返,由細到大有儲下錢掛?唔單係錢阿媽比所以任阿媽鬧,係性格有問題先咁大個人都仲好似細路咁比阿媽教訓。
仲有,如果送野比女友要阿媽埋單,咁都係佢廢嘅表現。
我咁講係身邊有朋友嫁著個「媽媽永遠是對的」嘅老公,係真係好慘,而個老公係唔會改變,一般人嘅常理佢扭曲哂,嫁左愈耐,個老婆只會愈變成一個攪事嘅人。
你仲有得揀,要諗清楚睇清楚。

首頁

尾頁

跳至