婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

bebe2002 發表於 18-5-28 22:56
回覆 mini1204 的帖子

自己有兒有女對6299都唔會係咁, 我的小朋友都會同我講我老時會學我對老人家好, 小朋 ...

要怪怪你細路吾識做人,難為了家蘇,你地做家姐成日當正自己係第二個奶奶甘,對家蘇評頭品足,一言一行你都盯住佢,有咩吾岩就大大聲講同你自己爸媽出返啖氣!既然當自己係第二位奶奶點解吾直接同你細路溝通?吾教下你細路,你個細路一有咩吾好一定怪果個女人?要記住真係一家人係無對錯分,只有和諧先可以凝聚到一家人,甘先係老人家福氣!何必可係將責任,錯處放係個心抱到?要家庭和諧係每個成員責任!上樑不正下樑歪,幾多歲都好,都係睇住你地做大嘅做事,包括你父母同你!代所有心抱同姑發聲!

大宅

bebe2002 發表於 18-6-26 13:43
我發文亦指在於此, 其實慎完我已經冇乜嘢了, 可能你有遇到唔好嘅家姑, 你仲燥底過我, 自己偏向佛教思 ...

你呻完可以無野,當然鬧完人果個梗係話無野,有無林過比你鬧個果?你上得黎呻代表你吾妥個弟婦啦。你自問有無覺得你自己做姑奶係地位身份高啲?所以你可以指責你弟婦,你見到你弟婦嘅只係十份一的事實,你知吾知事實的全部?你做緊你父母的好女兒,你有無為你弟婦林過?理解佢明白佢?兄弟姐妹都係同一輩份,都係平輩,你做家姐憑咩身份指控你弟婦?你有無林過你弟婦要幫你湊埋個細佬?佢都好辛苦,佢頭暈身興你有無關心過理解過佢?如果要一家人和諧根本吾輪到你出聲!你父母覺得個仔有錯佢地會自己教仔,點排都吾到你理佢地家事,果個係你父母同你細佬弟婦四個人事

首頁

尾頁

跳至