自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160328/s00005/1459100646398

除左易潔鑊, 大家在家用咩鑊多? THX

大宅

wannabe118 發表於 16-3-30 15:05
我見之前好多人話用黑金剛 話好平 幾十蚊一個。我都想買個黎試下 但其實隻鑊應該都有塗層的 唔知係咪同易潔 ...

我都聽過呢牌..但未見實物..有塗層似乎唔好咁...層野唔知咩物質..

大宅

99dogdog 發表於 16-3-30 15:13
冇用易潔鑊好耐了,用不銹鋼同LC cast iron!

我家有不銹鋼鑊,是我媽係大陸買的,話幾百蚊..好重...會炒野就OK,煎野會"痴底",你的會"痴底"嗎?
LC cast iron未聽過TIM~~~LC cast iron要幾錢?會"痴底"?

大宅

wannabe118 發表於 16-3-30 15:16
咁我都係買返個鐵鑊算啦。 之前買d鑊都閒閒地600蚊 用唔夠一陣就痴到嘔

...

我媽都買了生鐵鑊,缺點係開頭煮野有黑色野,試過煮完D菜水變了黑黑地..我媽要用肥豬膏擦佢…話唔可以用洗潔精洗佢..因洗完佢又乾巴巴了…又要出動肥豬膏擦佢= =…..佢都會”痴底”…對於新手,用佢煮野唔方便..

大宅

回覆 tkkmama 的帖子

請問牛頭牌中式鑊要幾錢架?係咩質料啊?

大宅

tkkmama 發表於 16-3-30 15:29
之前用左十幾年生鐵鑊, 開鑊我都識識地, 不過之後老化左有窿仔, 已經唔易搵到靚生鐵鑊了.. 就開始用牛頭牌 ...
對啊,試過D水倒唔清,長時間浸鑊中,會生左"鏽"漬....你係邊買牛頭牌?

大宅

無話可說 發表於 16-3-30 16:24
我相信長期高溫用先有問題

使
用易潔鑊時,若溫度保持在250以下,問題不大;但當溫度在250或以上,塗層相對不穩定,可能會開始分解,或會釋放出PFOA。」

- See more at:http://m.mingpao.com/pns/dailyne ... thash.7IQyAtu8.dpuf

<--所以長期在250度以上就有問題

大宅

[email protected] 發表於 16-3-30 20:08
唉,揀隻鑊煮飯都咁煩,想問用易潔鑊的jm,係咪唔會用黎蒸野?我又無位放兩隻鑊

我唔會用易潔鑊蒸野因為易潔鑊好厚,好慢先水滾,用生鐵鑊快D水滾…新聞話

用易潔鑊溫度在250或以上,塗層相對不穩定,可能會開始分解,或會釋放出PFOA。”, 蒸肉,翻熱都要十幾分鐘,可能溫度已經過左250

- See more at:http://m.mingpao.com/pns/dailyne ... thash.7IQyAtu8.dpuf

大宅

evergreenj 發表於 16-3-31 13:18
鐵鑊自己試过开鑊,好煩架!
以為开完就用得啦,点知初頭炒餸都係黑黑地色,後尾都係掉咗!
我媽就係自己開鑊,睇見就煩,佢用肥豬肉開鑊..擦過好多次...但佢隻鑊三十幾蚊...如你所言,係會搞到D餸黑色...但我媽無理照食照煮....最後無左黑了...但一煮焦就煩了,加水有鐵鏽味...又要搞一輪...

大宅

pingpingchoi 發表於 16-3-31 12:22
759 大理石得唔得呢

阿信屋FB咁講:

https://www.facebook.com/759StoreHK/photos/a.278704535475809.78817.276446235701639/927045143975075/?type=1&theater
最新韓國直送到港的QA中炒鑊及平底鑊系列,利用高科技「納米鑽石塗層」,製作出更堅硬耐用的炒鑊,光滑的表面不單防黏省油,且容易清洗。可用於明火、電爐、IH電磁爐及洗碗碟機,更不含pb() cd() PFOA(全氟辛酸銨)等物質,可放心使用。

明報又咁講:

群聲亦說﹕「不要以為寫明PTFE free就安全,因PFOA其實屬PFCs(全氟化合物)的其中一種,凡具防油、防污塗層的易潔鑊,難以避免會使用PFCsPFCs猶如一個大家族的統稱,內裏包含PFOAPFOS之類的不同物質,均具備類似功效。即使不用PFOA,亦有可能會改用另一種同屬PFCs的其他化學物,即使該取代物比 PFOA短鏈(即由較少碳原子組成),毒性較低,相對之下較不易於身體積聚,但如果想完全避免PFCs,可改用不鏽鋼、玻璃製等炊具。」 - See more at:http://m.mingpao.com/pns/dailyne ... yAtu8.Yu3vY1vx.dpuf

<<SO,唔係好知759大理石有無問題因為字眼有D出入..….或者多D用蒸煮法,唔好單一用晒易潔鑊那類廚具煮食,咁應該好D

大宅

yucl_hk 發表於 16-3-31 22:36
明火燒易潔廚具, 一定過250度, 實會有致癌物質釋出.

反而飯煲, 麵包機, 電子高速煲, 電鍋, 限左最高温度, ...
請問飯煲通常限制的最高溫度係幾多?

大宅

sunev 發表於 16-4-2 01:25
生鐵鑊炒菜,煮完洗唔洗鑊底?thx
唔洗..

大宅

https://www.youtube.com/watch?v=tpaWewkT47E
鐵鑊的使用和保養
<---有興趣去聽下,講得幾好~教點開鑊同唔"痴"底,唔好用洗潔精先的原因等等..

大宅

sunev 發表於 16-4-2 01:20
你有冇用洗潔精洗鑊?鑊底洗唔洗?唔洗就好污穢咁,要點洗乾淨呢?thx ...
唔可用洗潔精洗鑊..有空聽下,呢度有教保養和使用.
https://www.youtube.com/watch?v=tpaWewkT47E

大宅

YOKIOK 發表於 16-4-3 13:48
明報所講的資訊是正確,不過經已過時啦。現在有最新的易潔鑊不再用會致癌的Telfon塗層,而是改用統稱為Sol- ...
嗯~都係睇下用家點決定,唔怕的就照用吧

大宅

https://www.youtube.com/watch?v=bQQEYX67UB0
"如何使用不鏽鋼鍋 如何讓不鏽鋼鍋不沾 清洗 保養 收納 18-10複合金不鏽鋼鍋通用 "

<-今日睇到呢段片,佢教得好好喔..有興趣可試下..

大宅

Ahlite 發表於 16-4-3 15:33
我有用啊?
新手開鑊開得唔好,頭一個月煮完野抹乾左都係咁生銹,大約一個月左右就開始無事了。其實主要係 ...
你係邊買?買咩牌啊?THX

大宅

YOKIOK 發表於 16-4-3 20:33
緊係唔怕啦,我估你未聽過乜係Sol-Gel coating,google吓啦

未聽過啊~打左個字眼,出得不多,都係英文介紹個原理~~~係呢,請問Sol-Gel coating 的鍋要幾錢架?

大宅

YOKIOK 發表於 16-4-3 23:49
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****
題外話, 點解顯示以上內容? 我無做過任何行動...

大宅

alexhei 發表於 16-4-11 18:16
我用安利皇后不銹鋼炒鍋,幾好用

請問係邊買?幾錢?

首頁

尾頁

跳至