樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Kenneth_Ho 發表於 24-1-10 23:39

點解要賣自住樓?~轉眼間快14年了

真係時移世易,以往業主最怕綜援客,而家所有業主,反而只希望租俾綜援客

子爵府

Kenneth_Ho 發表於 24-2-8 08:27
你好,是否所有業主也喜歡租給領取綜援的租客,其實是不得而知,但相信也不是的,應該有業主也會抗拒的。 ...

可以咁講,我認識兩個離婚媽媽,湊住小朋友做唔到嘢,都要被逼拿綜援,佢哋去租樓,業主真係掹爛衫尾,業主仲會主動減價

子爵府

Kenneth_Ho 發表於 24-2-9 07:57
你好,因為每月有穩定的現金流,其實真是很不錯,從業主心態也是正常的。而且他們一般居住的時間也較長, ...

但好似近期樓價下調,租金卻不斷上升,好多業主甚至反價

子爵府

Kenneth_Ho 發表於 24-2-25 12:15
近日四處報道居屋撻訂個案

相信大家也可隨處可聽可見

居屋撻訂簡直係蠢過隻豬,尤其是鑽石山地鐵站上蓋嘅居屋,300多萬最多400萬一間,竟然有咁多蠢人撻訂,其實啲精明人士有冇諗過,今日居屋嘅頂峰價,十年20年後就變成最低價,因為居屋係有非常高折扣,就好似當年1997年,我朋友160萬買咗個將軍澳建築面積700呎嘅居屋,一買完就金融風暴,人人都笑佢戇居,結果持貨25年,望返轉頭160萬,今日買車位都買唔到,反而買私樓,例如啟德今時今日實用面積500呎都要1100萬,呢啲就絕對係高風險中嘅高風險

所以個人認為私樓最小要下跌30%以上,甚至更多先至合理

子爵府

Kenneth_Ho 發表於 24-3-3 11:05
你好,以下只是小弟對居屋一些看法,不知是否對不對,在此大家分享和討論。

其實在十多年前,如果有看和 ...

完全不能同意,以現時癲價嚟計,根本絕對唔應該買私人樓,我媽住緊嘅居屋,6年前買入,實用面積490幾尺299萬,喺佢斜對面實用面積500呎賣緊1100萬

樓市差絕對唔應該買居屋,因為私樓同居屋嘅距離拉近,但係近呢十年,買居屋同攞到公屋一樣,絕對係冇得輸

唔好忘記如果業主真係唔掂,係可以馬上賣番俾房署,仲有因為居屋銀碼細,基本上係極受用家歡迎,好似我隔離屋個老太婆,無聲冇式非常急賣咗樓,喺中原睇返佢成交金額只係低5%,之後聽返佢講,去到地產舖只係低於市價5%,即日已經成交咗,反而私樓因為銀碼極高,你想放出去,反而會大石砸死蟹,除非減價20%以上,先有可能即日成交

子爵府

Kenneth_Ho 發表於 24-3-5 07:31
你好,明白,多謝你的意見。

睇你嘅文章,應該知道你係好資深嘅地產界人士,你點睇深圳樓?

依家個個都返去大灣區買樓,早幾年亦都唔少人中伏,包括我,我喺惠州嗰層樓,價錢已經跌到我冇眼睇,曾經收過一個電話,係自稱某地產公司,問我有冇興趣30萬賣出一間,2020年收樓,因為疫情三年返唔到大陸,我仲未入住嘅全新樓

我知道大陸2,3,4線地產已經死直,但係有好多人話一線地區,例如深圳,廣州,北京,上海,反而係最佳入市時機,但係我見到一個好得意嘅現象,就係深圳樓價同香港一樣非常硬淨,下跌幅度只係好輕微

仲有惠州崩盤就係人都知,我成日都認為,碧桂園十里銀灘,二手價跌到15萬一間,其實點可能仲有得輸?

請問你點睇?

子爵府

Kenneth_Ho 發表於 24-3-6 02:01
你好,真是感謝你對我的稱讚。其實我只是一位普通投資者,何來有資格是資深地產界人士。

說回正題,其實 ...

當年我哥哥就係用同樣嘅見解,話今日南山區係豪宅,聽日東莞就係豪宅,當時2004年50萬可以喺深圳買一間新樓,20年後今日深圳升值咗超過15倍,當年同一個單位,20年後已經升值到800萬以上

只可以講自己心理質素低,加上啱啱出嚟工作,完全唔敢進取地購入投資

所以一線地區,深圳,廣州,北京,上海,仍然堅挺,就好似香港一樣,人人期望樓價可下跌70%,事實升咗上去根本就跌唔到落嚟,如果香港再下跌30%,我相信一定好多人唔掂,只不過現時香港樓價,的而且確仍然處於極高水平

你又點睇香港未來嘅樓價會唔會真係下跌70%?

定係只係輕微下跌20%,就會有大量購買力湧入推高?

子爵府

0110281ec82151 發表於 24-5-8 17:46
同意!一手居屋跟本係送錢,從未聽過買一手屋居係可以蝕錢,除非買完之後個市大跌啦,一般黎講一手居屋都 ...

咪就係囉,長期持有一定冇得輸

子爵府

Kenneth_Ho 發表於 24-5-9 00:32
你好,某程度上表面是對的,但卻只是帳面價值。如果只是長期持有,卻不能靈活地去運用,會否錯過資產上增 ...

其實未補地價嘅居屋,都可以租出去,但只限排緊公屋嘅人,而且醒目嘅人,都會因為慳咗唔小錢,再有能力買多間私樓收租

子爵府

Kenneth_Ho 發表於 24-5-9 23:53
你好,你說得對的。如符合房委會的條件,可獲發業主證書或租客證書。住在居屋單位十年以上的業主,若持有 ...

你留意下好多成交,租間房都可以萬五蚊,其實根本業主只係掛名分租,實質上係全間屋租出去,咁當然好多業主亦都唔止一個居所

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊