論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

就算工人介紹,未必一定係好㗎!

佢地係人都話係friend, 親戚,cousin

就算你個工人姐姐good, 佢個妹都未必勤力架

Agent 只要唔係嗰D教工人辭工都算ok

我之前D工人有偷錢,借錢,做雞,咁都有一,两個ok ge, 我冇怪個agent, D工人又唔係佢個女,就算係佢個女,都唔會一定聽亞媽話啦!

我仲會請吓個agent 食吓嘢,同佢friend 吓,得閒去佢公司吹吓水,update 吓工人D嘢,等佢覺得我個人reasonable, 有乜事都肯幫我多D,真係請個工人幫手,都要用好多腦汁㗎!

子爵府

樓主,如果你唔使番工,係屋企,工人係唔like ge

本地揾有經驗,難D,佢地好揀擇

我之前番工,好夜放工,老公一半時間出差,屋企冇老,冇嫩,冇貓冇狗,唔使煮食,先請到本地

不過,實在太自由,害咗佢地,個個學壞晒,啱啱走嗰個仲走去湾仔做雞,

而家冇番工,請咗個海外印,蠢架!乜都唔識,樣樣要教,我仲要俾多$300 一個月,要佢唔好一定星期日放假

我只要佢做清潔,唔教佢煮食,等佢唔識湊仔,煮食,冇乜技能,冇咁易起我飛脚!

子爵府

我屋企地方大,好多工人一聽見就唔要

鐘點搞唔點,多數年纪大,锡身,我有D要擒高擒低嘅清潔做

亞sir 又好似大爺咁,茶水生菓要人serve, 佢唔想郁手,又唔想叫我服侍佢,咪要有工人lor

子爵府

回覆 112200 的帖子

我請咗la, 無經驗海外印,3月初到
開頭好鬼忟,雞同鴨講,乜都唔識,好想一脚申佢番印尼,但佢都幾刻苦,洗洗抹抹冇停手,叫佢休息坐吓,都唔敢,咁就算la

但係唔識煮食,要自己嚟,不過,我鐘意煮嘢食,有心德,嘅,所以,佢係本事煮到俾我食,所以,我都廢事教佢,等佢冇乜技能,冇能力起我飛脚

首頁

尾頁

跳至