自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 小林媽咪 於 08-11-22 15:39 發表
各位 help 呀!!!!

特快揀左樓(新樓,東涌), 昨天拎key時個主任忽然講間屋要預左會爆c渠, 因為佢地萬一爆左不會比過第2間屋我, 叫我地考慮清楚....咁即係點呀, 佢地揀特快時都沒寫會咁 ...

點解間屋無lala會爆屎渠

水晶宮

原文章由 ling117 於 08-11-23 00:00 發表

THX!希望留返間俾我地3仔拿

除左新果3幢,亦會有人3~4人單位轉4~5人單位,但就要佢地裝修好交返條匙比房署先再配房

水晶宮

原文章由 angelnch2001 於 08-11-23 00:10 發表
唔該請問有冇人可以答到我呀!

我想問攞咗屋嘅你哋,係唔係攞屋個日要填張資產表呀,如果要填,咁要唔要填人工呀,因為我而家嘅人工比審查時多咗小小,唔知有冇問題呢? ...

係要填,但唔知佢會唔會check定係抽樣check.
你多左果小小超唔超額?同埋你填返舊額,佢又冇你新額証明

水晶宮

原文章由 ling117 於 08-11-23 02:17 發表

嘩咪好耐!唉,唯有希望果3幢末派完,可以快D

耐都好過唔知再派d咩舊樓ar 不過最緊要個timing啱,佢再配房果時mm有屋又抽中你

水晶宮

原文章由 小林媽咪 於 08-11-23 13:26 發表
寫英文先掂呀, 咁真係要搵下D朋友幫手先得la...
有沒指定寄去邊個部門好D呢 ??

我派第一次樓時,我99都幫我寫左封英文信fax去房屋署,都冇用既,佢要有實質証據証明點解唔要果間屋(例如醫生証明.社工証明.需照顧鄰近老人家証明等等.....) 我最後都係搵社工幫忙

水晶宮

原文章由 patmama 於 08-11-23 08:53 發表

嘩mug 要等咁耐先再派第二次 你9月到而家都仲未派我10月中到擒日先收列佢封拒絕信 即係仲有排等呀
西貢irene 請問你申請邊區同埋咩no.呀? ...

我果次係收到拒絕信同時收埋配房信

水晶宮

原文章由 kumara 於 08-11-25 17:59 發表
我個朋友第一次就派香港仔華富邨,佢問我意貝個度好唔好.唔知有冇媽媽可以幫吓我答到呢個問題,佢12月頭就要簽紙決定要唔要.唔該哂

華富係咪冇樓梯,向海,公屋樓王

水晶宮

原文章由 clementbaby 於 08-11-26 17:16 發表
好耐冇上黎la
(部腦c左冇得上網,e+都係用阿妹部腦先有得上)
講下我既進度先
我已經間好房欠房門
廚櫃欠仿雲石面同櫃門
29/11裝煤氣熱水爐
30/11送阿仔床同書桌同埋雙人床
1/12送sofa、床褥
同埋會送雲石面、 ...

都好快手.入埋傢俬,月頭都可入伙

水晶宮

原文章由 Elim_mama 於 08-11-28 13:09 發表
10月23日去審查,31號已收 pass 信
尋日(11月28日)就收到信派東涌
封信話12月5日要去簽約
咁我而家決定唔要,係咪要到果日先可以話唔要?
而家可以點做? ...

任何辦公時間打番去都得嫁

水晶宮

原文章由 峻峻媽 於 08-12-7 18:59 發表
請問攞鎖匙簽約果日係咪即刻比鎖匙我架

對呀!!對呀!!

水晶宮

原文章由 峻峻媽 於 08-12-7 20:39 發表

咁係咪我可以即刻搞間屋架啦...

係呀,開始計14日免租期

水晶宮

原文章由 峻峻媽 於 08-12-7 20:56 發表

我想我都要問人借囉
都唔明d人可以咁有錢架

上次係街撞到個舊街坊,佢派到我隔離d新樓,問我裝修左幾錢,我答佢整左3萬幾包哂間房,鋪地,上.下廚櫃.閘.浴屏......我話裝修唔係好多錢,買傢俬.電器貴,佢都話佢與左十x萬,我話我有d都要分期供,佢居然答我佢唔駛供:「我地d大6人唔同你地d香港女仔,我地好肯儲錢.......」我當時都唔知可以應佢乜

水晶宮

原帖由 clementbaby 於 09-1-10 21:54 發表
我新屋既一部份相片
http://www.flickr.com/photos/32960444@N03/?saved=1

你張床$5xxx好似貴左,我妹妹12月訂左張子母床,又係挑了小朋友個名,樓梯設計又係咁再加書桌,上下書枱櫃,仲有下層3個衣櫃,仲有一個掛衣櫃都只係$43xx
佢訂時已比我買時平了成千元,而我果張約半年前訂造$53xx
唔好意思,別怪我多事!!

水晶宮

原帖由 clementbaby 於 09-1-11 22:45 發表
我都知道....但係我c6堅持要書向窗口果邊,我先至要咁樣做法,我之前都係好似你呢幅相既諗法架!同埋我呢間房d尺寸唔係好fit,所以我張床係短左2''同埋上面張床又做矮左5'',同正常既上下格床係做矮左,我仔張床雖然得2格櫃桶, ...

你仔仔張床有自己個名,個名又咁特別,快d攞返個版權先啦
我好明白我地d房係自己間,有時真係要諗得好周到.我間房7尺x7尺,好彩佢地都肯造長,唔加錢.

水晶宮

原帖由 ffeeii 於 09-1-12 16:30 發表

好正喎!!!!除左老鼠有冇其他主題呢???

圖案.顏色.方向任配搭,只要你想點整同個設計師講,如果佢覺得做唔到,佢會比意見

水晶宮

原帖由 clementbaby 於 09-1-12 20:33 發表
房署派比我係冇間房架,本身有一間房位,但都係要砌多小小先可以加房門

你果兩間房係邊?
我同你一樣39.x平方尺,個廳都係咁.左上角位加牆就係細房,另外右邊有間梗房,都幾大

首頁

尾頁

跳至