自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

B1A啦..讀到就提升能力, 讀唔到先轉B1B

男爵府

1314625 發表於 24-3-27 17:05
除非有特異功能或者人事關係,否則連b2a都未必考慮收一個1a讀唔掂的學生,何況b1b。
...

插班考通常筆試㗎啫-考到咪得囉

男爵府

1314625 發表於 24-3-27 17:16
重點係實有筆試機會?

我以前做過band2 校,學校尾好多band1校 留級想申請插班,我地一律唔考慮

咁都係你最清楚…我冇呢個經驗及煩惱

男爵府

BK惡霸 發表於 24-3-28 21:53
點解會覺得band1A讀唔掂,band1b會收你?band1A讀唔掂轉校果d都留班果類啦,人地band1b都有要求吧 :laugh2 ...

BK 惡霸- 咁有得揀你揀B1A定B1B讀?

男爵府

BK惡霸 發表於 24-3-28 22:13
加上有d學校成績唔好係唔俾升班,一年都可以留成30個,睇番中六和中一入學人數可以少50個,DSE條數咁係靚 ...

至小我女讀嗰間唔係,不過高中就好多人留學海外,所以係越升高班越小人讀㗎。不過咁講,勉強冇幸福,如果有實力有心力當然讀1A 好過讀1B ,否則太大壓力或追唔上係對小朋友的打擊 。
但要留意有唔小
1B 學校chur 過1A 學校因為想繼續升呢啊!

男爵府

loveclementine 發表於 24-3-28 22:05
其實又唔覺讀1A真係咁慘無人道~
幾時都話係揀適合嘅學校,唔係去追求學校,
家人讀1A嘅都好輕鬆, ...

唔知點解好多人覺得讀B1A 學校就慘無人道,我小朋友就讀得好開心, 雖然間中都呻測驗多功課量大,但約埋同學仔一齊去溫書,zoom 溫書,一齊去玩,學校又超級多的活動,全部自動自覺不知幾開心。

男爵府

BK惡霸 發表於 24-3-28 22:30
所以咪要搵間晏自己小朋友,無絕對。我講果間中三升中四確實可以一年留班30
...

我女嗰間好似主科唔合格先要留班,每年會有十個八個留班位,不過要比錢讀讀嘅讀唔掂會自己轉走左吧!

男爵府

BK惡霸 發表於 24-3-28 22:34
我朋友果間band1A講明自主學習,無咩功課測驗,一年兩考,讀得好開心,學校建議學生平時自己搵練習做,最 ...

多數都自主學習㗎喇,上到中學學生要自律先keep到好成績,否則已經讀唔掂轉校喇- 讀書風氣好同學間自自然然會一齊努力,所以要選間合適學校比自己個小朋友,只有家長,小朋友自己先知頂得住幾大壓力,EQ有幾高,自律性有幾強

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊