跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問問有經驗嘅朋友
想帶小朋友回流紐西蘭入藉
可唔可以直接申請 citizenship by Grant

複式洋房

Qbear 發表於 19-11-21 10:19
只要父/母係NZ citizen, 就可以在HK直接申請入籍同埋passport

我見有分citizen by grant 同 citizen by descent 兩種 所以唔知申請邊個

複式洋房

Qbear 發表於 19-11-21 14:26
應該係by descent

https://www.govt.nz/browse/passports-citizenship-and-identity/nz-citizenship/regi ...

有冇得直接申請by Grant
定係一定要申請左by descent 再住滿五年至可以申請by grant? Many thanks

複式洋房

Qbear 發表於 19-11-22 08:28
呢個真係唔清楚喎!可能要問返Internal Affairs.

By grant係要住夠5年同宣誓,By descent就咁填表就得。

明白 many thanks

複式洋房

kckkck 發表於 20-10-25 12:01
我C6係公民,上年好似Qbear話齋申請仔,依家就申請緊我個pr

我C6都係NZ Citizen請問你係直接申請Permanent Residence 定先申請resident visa? 因為我見紐西蘭移民局 寫話如果你同伴侶(紐西蘭公民)喺紐西蘭境外共同生活超過五年或以上可以直接申請PR。睇完之後我有少少混亂!(emoji)

複式洋房

kckkck 發表於 20-10-26 11:05
我係申請permanent呀,直接申請PR,禁我同C6當時有住超過五年啦,吾洗亂 大家傾下咯
...

原來係可以直接申請PR (emoji) 而家你個PR有冇話幾時會批?你大概申請咗幾耐?因為到時我都想預番啲時間申請

複式洋房

kckkck 發表於 20-10-26 11:17
你係就快D,依家等好耐,我就蠢左交 paper申請,人地遲過我交,最近都收到pR批左,我仲未,原來係 online ...

移民局有冇話個PR批咗之後要幾耐之內land NZ
因為我知道Resident Visa 批咗之後一年內要入境紐西蘭報到
Online 同 paper 交嘅嘢係咪一樣 同埋Online好似要有Realme account
因為我之前見移民局寫 PR 冇得Online申請(emoji)
所以睇完之後超級亂

複式洋房

kckkck 發表於 20-10-26 11:45
正常就批左之後一年內,哈~我自己就paper, 但我仲有兩個BK友係用 online申請,我估冇問題的,係我地自己 ...

其實我都預咗成功批到PR或者Resident visa 要一年時間
但係如果要批咗之後一年內走 我就要遲啲先申請 因為我C6 堅持大仔完成香港小學至回流NZ
我眼見啲樓價升到咁都冇眼睇(emoji)

複式洋房

mclung 發表於 20-10-26 11:58

其實我都預咗成功批到PR或者Resident visa 要一年時間

我大嘅依家至小三 細嘅K3 我仲要等三年(emoji) 我唔等細嗰個啦
我有諗過依家申請左PR先 等批咗之後一年內就報到 報道完之後返香港 等大嗰個讀完小六就走!
但係諗諗吓又搏唔過 怕到時再返NZ嘅時候問我點解離開咗紐西蘭咁耐(emoji)
唔知有冇同路人好似我咁嘅情況(emoji)

複式洋房

mokcnine 發表於 20-10-29 14:10
我上星期幫C6 online入咗申請PR,我係諗住land完先回港,過幾年先再去。我估應該冇問題啩,因為我媽咪也是 ...

(emoji)Ooo really! 咁等我叫C6安排一下!

複式洋房

mokcnine 發表於 20-10-29 14:20
我都係等3-4年後先去,我大囡中一,兩年後佢先返去讀year 9,到佢升Year 11我們先全家返去。睇完你回覆, ...

我見大家都等小朋友喺香港讀到中學先走,咁我大仔讀完小學 細嘅仲讀緊小學就走 係咪太早走呢? 大家可以分享一下究竟小朋友喺香港讀到幾年級至走比較適合?(emoji)

複式洋房

mokcnine 發表於 20-10-31 12:54
我覺得最遲升中三就要去,咁就可以直接搵中學升year 9。當年自己讀完中五先去,因為已在HK有一班好friend ...

其實我怕遲去嘅話 佢哋英文會講得唔好 融入唔到學校生活
而我C6 同你諗法一樣 想佢哋學多啲中文先 !
但係大家都想搵多幾年錢先過去 哈哈!

複式洋房

beauty_lover17 發表於 20-12-9 23:37
其實申請PR同埋RV都係同一條link, 同一份application,只係睇吓移民官批咩俾你.
...

咁其實係咪都要睇彩數 睇吓移民官批邊樣 申請嗰陣有冇得mention要申請PR(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至