少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

hi sandrallo,

我上星期search到咁正既 forum 後一路追睇左40頁, (part 1 加 點用讚方法, 開始用'讚'方法4日係唔同方面)
目前最主要令我好煩惱既有以下幾類:
多親戚類既出街篇.
我個仔2歲多一個月, 講野算係中上, 幾識表達, 係屋企表現我都算好滿意. 但一出席d 好多熟人/ 識人既場合, 佢就次次一入場就開始喊, 要個幾2個鐘去 warm up.
多人場合, 多數唔係朋友 group 就係親戚 group.
我明白一入去佢就好似明星比人圍兼要 好似親善大使咁打招乎做表演係好煩好可憐, 但係因為佢個樣生得可愛同好多表情, 實在吸引好多人去 '了' 佢.

因為我明白佢既'難處' 會好小心咁同佢傾同比安全感佢, 但係通常 講左一半, d '親人' 又會過黎係咁了又要抱又要錫佢, 佢又喊, 仲要比人話佢咁少出黎 '玩' 下, 未見過大場面聽到人火都黎既 'judement'.

我既反應唔好計同返d '親人' 對答一, 二句, 就主要同仔仔傾: "好多人呀, 都係自己人, 大家一齊食飯架. 禧禧平時係屋企好叻好乖, 而家都可以一樣係咁架.... 但多數係會比人聽到再加埋口講野, 我把聲好快比其他 覆蓋左, 個仔好快又要走呀, 要出去呀, 唔係留係到呀, 一路喊....

就係咁發展到去 我同老公朋友既朋友, 都有時會有以上既下場.

但植得一提既, 係我同我屋企人 (我阿爸阿媽細佬加佢女朋友) 佢會同屋企一樣, 出街食飯自己可以坐成個鐘 '筆' 飯食架!!

係男家多人圍令到佢驚, 定係佢仲係未習慣多過10-20個人以上既 gathering??

其實每次一入男家, 都至少見10+以上場面...

別墅

續上
多親戚類既食飯篇
仔仔係14個月大時正式同我地一齊住, 我請工人照顧. 原因係唔想奶奶湊, 因同我既睇法諗完全唔同.

頭14個月, 據我所知係, 全天侯開電視喂飯, 唉, simply speaking 我用好大量時間同心機 turn 返個仔入'正途'.
而家, 因為佢識得講同表達, 我地除左 news report 同 educational dvd 係唔比佢睇電視.
佢而家一食飯, 唔係玩 toys 就係要 睇 dvd. 當然係全餵餐, 工人怕佢唔長肉, 一定以餵為先我明.
我地放假時就會要求佢自己食, 唔會係好成功, 但好過無. 直至一日我見佢出街食, 好乖咁自己一口一口咁食先知佢叻同係得既.

好啦, 問題除左屋企食飯 (唔大問題) 最大又係出街見多人果下. 咩都say no, 一定食d屋企好少比佢食, 但佢又知係咩既食物, 好多時d人就係會就又比架啦, 咁唔比佢食又喊啦. 明明屋企under control 亦唔會喊, 出街就係咁喊, 我知佢已經明我係怕係男家親戚人前 - '失禮', 我可以點做呀, dr. sandralo?? 唔該幫下我啦, 我係你fans

別墅

續上
你見我一路都係用 '其實幾滿意' 黎comment 我仔仔, 我由細都係讚多佢, 因為我睇好多書, 都係用你既方法, 要 讚, 同要believe they can do it, they can be what u want. 即係要有信心, 堅定.

與小孩子既相處篇
係指我個仔, 佢同同齡既小朋友, or 大少少既, 反應好似好慢唔望動, 最慘同我最睇到傷心既係, 其他小朋友埋黎拎佢玩緊既toys, 佢可以由得人地拎走, 唔出聲, 但又唔係傷心果隻喎. 佢排隊做一樣野時, 比其他小朋友打尖, 佢好快即時咁讓位喎, 完全由得人地...

咁人地家長當然係話, 唔好咁架, bla bla bla, 我只能夠一笑了之, 其實我可以點做呀??

我覺得會唔會我個仔唔夠自信呢??

佢對答大人會好好多喎.

多謝賜教!! 萬分感激!!

其實都滿意仔仔既媽媽敬上.

別墅

hi sandralo thanks for your reply!!

我琴晚試左 ignore 方式, 唔知係唔係用錯左, 成晚唔安樂訓唔著, 有d唔開心. 可唔可以比意見我呀? 唔該晒.

1) 阿仔不嬲我地返屋企佢會無反應, 好似當係 透明咁.
我同佢傾計, 唔係 跌係地下, 就係 throw toys 入電視櫃縫入面. 係唔係唔歡迎我呢?
2) 跟住姐姐餵noodle, 同我講食左好少, 咁我見佢一路玩緊車, 我一路想佢專心食飯, 諗起你講過要比小朋友知咩係得唔係唔得.
我就同姐姐講等我餵, 阿仔一路玩無理過我, 跟住我話要食完先可以玩, 要求佢 tidy up. 佢又好乖照做, 無再要求玩 but 亦唔食noodle.
咁我再同仔仔講多次, 食完飯就可以玩, 你要再食同我講啦. 咁過左15分鐘佢都可以唔玩 toy, 自己係到行同唱歌. 跟住黎了. 要求 pencil 同 big book. 我再repeat (soft tone) 食完飯就有得玩.
(咁係唔係已經唔o岩啦)
佢開始叫 --> 大叫--> 尖叫 --> 狂喊 --> 叫姐姐幫佢拎 --> 15分鐘後, 突然stop and say: ma ma, i want pencil, big book, there! 我已經好傷心, 覺得係唔係我要求太多呢, 佢好似無做錯. 但我答佢, if you finished noodle i give pencil and big book, ok? 跟住佢再大喊, 如是者 total 25 mins 後, 佢爬上 sofa 訓係到, 我比佢休息由得佢, 我地食飯, 我食左陣, 都食唔落啦, 之前佢喊成咁.
跟住我過去問佢, do you want noodles now?
佢答, ma ma eat, hagan sleeping.
我話好啦. 再過5分鐘, 我話 ma ma finished nooldes now, hagan want to eat now?
佢答: YES, NOODLES I WANT!
咁就食左2啖, THEN 佢再 問要 pencil 同 big book
我比左佢大家玩得好開心.

咁到底, 我既 case 係我要求太多... 錯左... 定係要咁樣去繼續呀?

別墅

好多謝你呀! 我會等你架啦.

原帖由 SandraLo 於 09-6-23 23:23 發表
JJ032008 / officecatcat :

夜了, 明晚要和阿女買衫也未必有空, 明天我會盡量在office偷雞答!

別墅

好, 等我update 我既過程:
17th june 09 search 到咁好 forum 連下追睇4x頁, 由 part 1 到 'mumi 犯罪個案' mark 晒 key point 再整理中英對照版本. 返去比工人同老豆睇.

第一次整理 list 左7個key points.

由最新鮮需要調整既case 開始 - 去尿尿.
阿仔2歲開始train 去toliet, 即係企係到咁去, 初初用工人方式教, 工人好用心機 每2個鐘問一次開始, 仔仔1個月後明白唔包diaper 既定義為 - 要去toliet piss.
只係一路都係用 no no no, 周圍跳, 逃跑咁去避入廁所. 最後我用呢個定位開始試 用 'praise'

我同工人講要用讚既, 即使係企係地下用杯, or 企浴缸去, or最勁既去廁所企係到去到都要狂讚.

第3日 (唔sure 幾多日頭尾, 好似係我比完list 工人後), 佢去完 toliet 話同工人講, 禧禧very good, papa ma ma happy!!
如是者, 而家係早上起床都會去 toliet 尿尿一次.. 我好開心工人會配合到!!

到前日個 case, 即係話唔食 noodles 大喊果次, 工人睇到心痛, 我知佢唔多 agree 我既做法, 我琴日再做多份 'proposal' 講明我既用意, 我既用心. 仲表明我睇得出佢傷心, 我都知晒, 因為住埋一齊我要諗埋佢既感受所以我寫多份比佢. 今次連工人都真心受落 (表面上好似係, so far).. 琴日

別墅

琴晚我一返屋企, 份 proposal 都未比. 見到既係:
個仔坐係 high chair 食飯, OMG!! 我估唔到工人見個仔之前一晚比我咁IGNORE 法無即刻做到. 佢真係好錫仔仔.

跟住, 好戲後頭: 我照常入廁所洗手換衫, 個仔走埋黎講, '禧禧 finished all dinner' 我當係姐姐教啦, 我即刻入房拎返佢前晚 THROW 入櫃既 BUS, 同佢講, 今日好乘食晒飯飯喎, 所以媽媽想送樣野比你, 睇下, 鐘唔鐘意呀?

阿仔比足反應我, 哇, 鐘意呀! BUS 呀, 同我係咁笑晒口仲跳舞.

別墅

多謝你既回覆, noodle 事件我都知有問題, 所以我先請教你, 因為我做完好唔安樂.
你講得o岩, 其實我有諗到佢唔肚餓, 因為姐姐話佢食得唔多, 唔係唔肯食... 呢d位我有時真係唔係好識分.

唔... 咁用尿尿黎做例子, 佢朝早起床叫佢去, 佢話無得去, 咁ok 由得佢, 咁我就係每1-2個鐘問一次, 加埋係佢話無時就預先講定, 如果濕濕就要換褲地下又dirty架.

然後有得去時就讚好叻呀, 係 toliet 尿尿無係地下喎!

但佢都係要帶/ 問先去, 唔識自己講.

我有一路睇前面既case, 但以上就係我理解完後既感覺/ 做法. 如果我做錯你鬧我啦, 鬧醒我唔該!

別墅

Thanks a lot Sandra,

我好好彩可以搵到呢個forum 又學到咁多野. 真係真係多謝你一路上既耐心同熱心, 教識咁多媽媽, 而家, 我學到又得益到.
我仔仔1星期 traning 而家可以:
15分鐘內食完飯.without any toys and tv
去廁所 企係到去尿尿, 坐係到大大.
睇電視/ 玩玩具識得只選其一.

我好滿足了, 再一次多謝你, 我會繼續睇你既 forum, 會再學好d.

原帖由 SandraLo 於 09-6-26 23:11 發表

officecatcat :

ok架啦..... 始終每個小朋友响呢方面嘅發展有快有慢, 有d 真係要等吓, 唔係佢曳或者行為上有問題.

別墅

hi sandra,
又係我, 我今次係想請教: 點樣令仔仔唔怕去回應, 回答別人既問題/ 行為??

1)無論係 playground/ play group, 有小朋友行埋黎, 佢又會即時走開, 即使佢玩緊, 用緊既物件都會放手比人拎走.

2)成班小朋友出去比野老師, 佢行第一個, 見到後面成班小朋友, 佢就企左係到, 比人係咁撞, 撞到排最後, 然後佢唔開心樣, 想喊咁行返黎 (仲拎住本來要比老師既野)

以上2點,我已每次都鼓勵佢可以繼續做佢做緊既野, 因為佢乖有排到隊, 就可以做先... etc.
但佢每次都好猶疑, 到佢有反應時已經比人 '行先一步'.

請問... 佢係唔係真係好無自信?? 又例如佢阻止左d野, 有小朋友想要, 就用手 'push' 佢, 本能應該係會望一望邊個push 佢架麻, 我仔仔唔係, 而係好似覺得自己錯左而被人push, 佢會望住自己對手, dup 底頭..好唔開心咁樣..

你明唔明我好心痛...

別墅

Hi Sandarlo~

咁細個就識興世無爭... 係好定唔好.

我唔sure 佢記唔記得, 我地會講返件事講佢聽可以點做, 佢無論任何事都會答 '知' '係呀' '明' 之類. 但, 點都唔會唔開心, 佢除左出去變呆左(某場合, 某環境), 返屋企係好精靈.
佢係返 playgroup, 都唔叫返d咩, 全場係唱歌同洗手同畫畫, 仲要係返啟思, 一d都唔會沈重.
我地係比工人湊. 工人就覺得仔仔細膽, 婆婆就覺得仔仔太乖, 乖到係會比人蝦果隻, 因為佢體讓到太誇張.

不過, 佢有架單車 (唔係一般, 係 design house 既 sample, achieve safety standard), 超鐘意, 帶出街好多小朋友眼金金想玩, 佢就唔太想 sharing 了, 每次人地一借, 佢就會眼紅紅, 即時有眼淚, 一路叫住自己個名, 即係話係自己既. 但, 即使咁鐘意, 我地講, 只係share一陣, 因為你架單車好特別, 所以大家都鐘意... etc.
佢都唔會再喊or 大叫, 只係眼紅紅咁望住 ..

原帖由 SandraLo 於 09-7-7 10:00 發表

當然明….
你所舉出嘅例子未必關乎自信…. 有少少似與世無爭….
1) 同2) 嘅情況, 你有冇同囝囝响夜晚傾番, 佢重記唔記得?有冇唔開心?
佢咁細個就有學返?呢兩件事件發生時, 佢知唔知你係睇到嘅?除咗你 ...

別墅

sandra,
多謝你既意見呀! 其實我係有d 唔知點處理, 對於人地小朋友走埋黎要求玩呢樣野, 好似做比人地阿媽睇我有教 sharing 架咁..

我應該當時點講呢? 話小朋友玩緊未玩完呀. 如果你想玩試下問小朋友肯唔肯借啦, 咁樣?
我個仔唔想既話係會當人地透明..

我仲有d問題想你分享下意見... 對於一d playgroup, 聲稱可以增強小朋友合群, 自信, 自發待既思維基礎, 可信度及有幫忙度係幾高, 係唔係都係要小朋友玩完家長自己作個人評論先最準確呢??
你可唔可以比呢方面意見我呀?

別墅

Sandra,
多謝你既意見, 咁我就尊重佢既反應行為, 唔好咁著緊啦.

我想知, 咁係你心目中, 係唔係建議幼稚園唔需要太多功課, 唔好太又字又句仲三文二語呢? 因我記得你話你個囡都係讀好輕鬆既幼稚園但都升名校.... 呢d題外話.

你對啟思既感覺係點, 有無d感覺可以分享呀? 太多媽咪講緊係 啟思幼稚園太簡單, 追唔上小學 etc, 我真係好需要你既意見. thanks a lot.
原帖由 SandraLo 於 09-7-9 22:56 發表

就係啦, 為咗要俾其他媽咪知你小朋友有教養…..
我唔係話要佢唔借嘢俾人, 但如你知佢怕人怕事又退讓又無求, 到佢care的, 你就接受佢容許佢, 唔駛太多管制, 教佢表達, 同小朋友講:唔好意思, 呢樣唔 ...

別墅

其實我已經報左 啟 思 nursery, 但見到好多媽咪係 bk 都講 啟思有個問題就係太淺易, 上小學無咩選擇.

雖然我已經講到偏晒題, 但你可唔可以比d意見邊間幼稚園/ 小學好呢? 當然我係用作參考唔係以作指引, 因我會再睇實際情況同我仔仔既反應作出決定.

再次多謝你比既意見.
原帖由 SandraLo 於 09-7-10 22:51 發表

啟思口碑算好好…..
因小學功課深, 小朋友會辛苦, 所以幼稚園就要「深定先」, 等小朋友較易適應小學 ~~ 呢個講法真係唔知邊個講先, 完全頂唔順…….
小朋友一路小學中學咁讀上去, 基本上唔會讀唔 ...

別墅

sandra,

多謝你既意見, 我覺得講得好o岩, 但我係簡學校時, 又點樣會知間學校既功課/ 抄寫係多定少呢?

可唔可以講我聽下你住邊區呢? 我係住馬灣, 屬於荃灣區.
我絕對同意你講既語言重要性, 其實而家我地係一句中一句英咁同仔仔講野, 盡量講多d英文, 我又覺得佢好自發會去睇書, 聽我地講野都跟得上. 所以好想搵間係英文既學校架. 可能你會覺得我祟洋... 不過其實我向係仔仔既長處去諗架.

原帖由 SandraLo 於 09-7-11 22:59 發表

我女都大啦, 真係out咗, 而且我淨識自己住嗰區d 學校....
或者咁講啦, 我會覺得課程淺d, 功課/抄寫少嘅學校係一定好d, 因我覺得打好語文根底係最重要, 而語文好係要睇多d中英文書, 如果功課多, 小 ...

別墅

sandra,

係咩?? 咁樣好怪呀? 我睇書教小朋友話如果想佢理解就要 full sentense 咁樣一句中一句英既??
咁我又唔係做到足, 有時係同佢傾一d野就全英, 有時就一d野全中, etc, 總之係全句, 唔係 果d '你今晚dinner 食左咩呀?'

你住中西區, 唉... 咁好啦, 我自己再睇下 bk 網同學校網搵資料啦, thanks a lot.

原帖由 SandraLo 於 09-7-13 20:26 發表

我往中西區的.
一句中一句英?有d 怪......會唔會令溝通變得太慢呀?佢又係咁同人講嘢咪弊?唔駛咁刻意喎, 睇多d 書, 睇吓英文台卡通片ok啦! ...

別墅

Sandra,

多謝你既意見.
我個仔有任何野想表達, 係全句英文/ 全句中文咁樣講
佢唔會夾雜中/ 英喎.

同埋我地主要教佢識晒D VOLCAB 之後, 佢自己會再加埋 I WANT/ IT"S/ THIS IS ... ETC 完全自發變成一句.
有D音發得唔準我地就成句講一次, 佢聽完就笑OR 好似諗野, 過多陣見到就會自己講一次.

至於中文.. 佢知係咩喎, 我每次講故事都問佢想要聽中定
英, 我試過故意講另一種, 佢即時有反應講佢想咩, 我就SAY SORRY 我攪錯啦, 多謝佢提點 ..ETC

我地用中文講, 佢會答 係呀/ O岩啦..etc
我地用英文講, 佢會答 yes/ it"s right ... etc

未必同一時間講齊中/ 英, 我口水都乾啦...

咁以上有無問題呢?

原帖由 SandraLo 於 09-7-14 22:35 發表

你講一句英文想佢明, 當然係講埋中文, 如你講一句中文而想佢識埋英文, 理論上當然要中英對照, 但佢依家重細, 重係學緊自己language 嘅講嘢、表達同溝通, 咁邊有人同時講兩種語文去同人溝通嘅呢?如 ...

別墅

sandra,

多謝你既意見, 我會繼續留意佢, thanks.

原帖由 SandraLo 於 09-7-18 18:49 發表

你個問題真係有d 難答………
我想答:有問題嗰陣就有, 冇問題嗰陣就冇!

每個小朋友嘅發展同需要都唔同, 你囝囝呢個階段冇問題, 遲d 會唔會有呢?佢有退縮時, 同語言/自信又有冇關係呢?到有問題嗰陣先 ...

首頁

尾頁

跳至