自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

樓主,妳可以講多少少小朋友嘅情況?我自己大仔本身都有情緒問題,不過我一路以嚟有社工幫手,我自己又會去聽講座,同埋睇書,尋求唔同方法去幫小朋友。亦學咗唔少技巧回應小朋友,依家雖然未去到最好情況,但係有效果同睇到小朋友慢慢有進步。
我相信你嘅小朋友並唔大問題,只係依家有D小朋友好多時唔被明白或了解,所以會有行為問題。係情緒上疏導唔到由行為表現出嚟。係一個signal話俾大人知,佢好辛苦!
所以如果喺字眼上回應哩類小朋友要有技巧,要讓佢哋感覺到我哋明白佢。方法其實好簡單,好似一個小朋友因唔小心跌爛咗一樣嘢,當然佢唔會開心啦

別墅

jacksiuyi 發表於 18-5-11 13:00
樓主,妳可以講多少少小朋友嘅情況?我自己大仔本身都有情緒問題,不過我一路以嚟有社工幫手,我自己又會去 ...

哩個時候唔好否定佢嘅情緒,要先企喺佢位置,只要回應:哦,你好唔開心,因為唔小心整爛咗個Xx。==>哩一句就已經可以令小朋友感到你明白佢嘅心心頭,再嚟可以抱吓佢攬吓佢。
以上句子其實可以應用於唔同情況同埋人物上,就算大人都好需要被明白了解。所以學咗說話嘅技巧,再加以運用,一定會睇到效果咖!
當然仲有唔同嘅說話技巧啦,以上只係其中一種,如大家有興趣我有時間可以同大家分享吓成功嘅Case。

別墅

vyvy 發表於 18-5-11 13:31
謝謝你的提醒,有用

介紹妳睇一本書《火星人媽媽求生術》,我剛睇完,依家睇緊另一本算係下集。
哩本書係由一位本地媽媽教育自己個仔嘅心路歷程,同佢用唔夠半年時間去教好咗個好難攪嘅仔。當中有教授嘅指引,有媽媽以前同依家嘅心態轉變,唔同方法,仲有個仔以前點難攪,到被馴服」嘅情況。
我睇到好有共嗚!
亦因為明白了解多咗個仔,我睇嘢睇得深咗闊咗好多!所以希望妳都有所得著。
亦請記住一點,冇父母一出世就識教小朋友,唔好自責或氣餒,要相信自己一定要教得好自己小朋友,同時要俾信心個仔佢一定可以變好!
加油,共勉之!

別墅

Jasmine-4711 發表於 18-5-11 16:30
火星仔係正常但Sen?

Um... 個人唔係太鐘意Label係咩類形嘅小朋友。我自己個仔都做過評估,醫生就評為比同年紀嘅小朋友專注力弱同聽指示弱。
佢由K1開始有駐校社工幫手做遊戲治療,到k3遇到一位好好嘅班主任,佢用嘅方法令我睇到自己個仔根本一d問題都冇,仲好聽教。對比以前2年嘅時候,真係好大分別!所以我好相信每個小朋友都係可以聽教,只係我哋用咩方法。
然而上到小一,問題又開始嚟,因各種因素,我又開始要正視個仔嘅問題。其實除咗學校,家長本身都真係要花心機同時間去多了解自己小朋友,要搵一個試適合小朋友嘅方法去引導佢哋。

別墅

mandysio 發表於 18-5-11 20:21
會唔會試下當佢dum地個時,問下佢咩事唔開心。或者有咩事?之後再話,下次再有咩事可以點做。
...

將心比己,當你有情緒時,有人問你咩事,你果吓嬲緊憫緊會唔會答到?
其實小朋友同大人一樣,要俾佢哋知道可以有情緒,哩D絕對係好正常嘅事,問題係我哋應該引導佢哋點樣表達,當然其中一樣就係發脾氣,但要比佢哋知道發脾氣唔係好嘅方法。
樓主個仔情況雖然唔知咩原因而有以上行為,不過有一樣嘢好肯定係佢有好多嘢屈住。原因好多時係小朋友不被明白,或者因各種原因感到有壓力。應該樓主個仔係剛上小學或小二,家長要比較敏感小朋友哩個階段嘅情況,多主動搵學校老師了解。
要處理小朋友情緒問題,最好係先安撫咗,讓佢知道有人明白佢嘅心情,再嚟先引導佢講出原因。

別墅

Jasmine-4711 發表於 18-5-11 16:30
火星仔係正常但Sen?

補充返少少:火星人一書中嘅火星人其實當初去做評估被評為低智力,但其實佢係好聰明嘅小朋友。最後好好彩遇到一位火星教授,火星人媽媽再配合上家長課,令火星人喺半年內有好大轉變。我覺得好啱所有家長睇!
而我係因為一個朋友介紹下睇哩本書,因為我個仔都同火星人有D相似。
書中有唔少火星人嘅說話,真係好精警,亦會令人發人深省!
有時間睇吓,可以去圖書館借嚟睇。

別墅

carmenc026 發表於 18-5-15 23:48
多謝你介呢本書,真係好有共鳴,睇到唔夠一半已經喊左,我見到我自己同個仔,呢大半年不停揾方法幫個仔,進 ...

唔好客氣,我相信父母們都好努力,都錫自己小朋友,可惜我哋有好多時都會唔知用咩方法教育佢哋。面對小朋友其實我哋都係白紙一張,咩都從新再學!
妳講得好啱,其實要好教小朋友,父母必先要調較好自己情緒,要小朋友有正面情緒,就由父母做起,身教也。
唔好盲目認為小朋友出現情況問題就歸疚於佢哋,其實大人無形中已經影響緊佢哋而不自知。
如果妳睇完火星人媽媽求生術,可以睇埋火星人媽媽新發現,可以算係下集,我依家睇緊。
另外仲有D正向說話嘅書,不過我未睇,到時睇完可以分享俾大家。
共勉之!

別墅

carmenc026 發表於 18-5-16 07:49
謝謝你!買左下集,第一集喺圖書館借,而家喺書局揾緊。
無錯,有時會怪責自己做得唔好,唯有多關心小朋友 ...

好快手

首頁

尾頁

跳至