自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

singdream 發表於 23-3-11 12:57
大家快d睇完同我討論下個精神病兇手既結局啦,我可能一次過煲曬8集,去到半夜好眼訓,睇唔明
...

唔算精神病丫,算反社會人格

男爵府

lojo11 發表於 23-3-13 11:02
我都睇晒,但唔明男一嘅殺父故事!
另外比大波好突然露點嚇親

男一指年青朱醫生?佢有殺父嗎?

男爵府

lojo11 發表於 23-3-13 13:56
佢爸爸比人殺左,呢part我唔係太明,特別朱醫生同個殺人犯嘅關係

其實套劇係有解釋到架

當日殺人犯等朱父來替佢診治,個個在場的醫生護士都好怕佢驚佢不敢接近佢,唯獨是朱父來到,對殺人犯視作平常人就動手打算開始檢查,佢應該心裏盤算:呢度人人都怕我你竟然唔怕我?

之後,朱父一路弄檢查工具一路平常親切地同在場護士講佢本來約左兒子朱醫生食飯怕佢會亂食野食泡麵⋯殺人犯即時被觸動了神經,應該心諗:喂我殺左人喎比人捉到喎傷左喎入咗嚟醫院喎好大件事喎,你竟然心裏只掛住個仔會餓親要食泡麵?於是憤怒瞬間爆發,跳起身殺咗朱父

雖然人人話佢有精神病,但我睇佢思想有邏輯只係諗野反應與旁人不同,只算係反社會人格嘅一個極端啫

男爵府

lojo11 發表於 23-3-13 14:29
原來係咁!呢段有啲怪怪,但一話殺人犯有精神病就通到

精神病患者
  • 殺人唔洗理由,編劇大可以編朱父在街頭被人隨機刺殺;但編劇花咗心思造咗呢個背景,應該係要醖釀年青朱醫生後來要復仇的情緒:好人好者一個要醫你嘅仁醫你竟然殘殺佢,而仁醫就係我父親,復仇係絕對justified啊

PS: 我並非指所有精神病患者

• 男爵府

cy101 發表於 23-3-13 15:22
    架貨車可能佢指示!
    院長媽天台呢到呢…

果架好似係一部水泥車?而河道英是建築公司老板…..

男爵府

singdream 發表於 23-3-13 18:01
    我以為係鬼上身添

巫師跳舞前半段,宋惠喬在埸時的模樣是冷笑+鄙視,那應該是前一晚巫師被宋收買了做場戲

跳舞後半段,宋出現時的面容突然係傷心+流淚,那應該是巫師竟然真係使出了真功夫,招了寃魂來到陽間而宋又感受到

再後來,可能死者怨氣太重巫師冇準備,結果死咗

所以呢場戲宋惠喬的表情是關鍵

男爵府

Tobbyy 發表於 23-3-13 15:10
    個女仔唔肯同佢拍拖佢就畫花人哋塊面,根本就係痴線佬一名,冇得解釋。
    ...

宋惠喬在寺廟裏同做放數的大媽講過,那個殺人犯殺過三個人兩個係女性

男爵府

Tobbyy 發表於 23-3-13 15:24
    佢影住條呔, 我理解喺老公推佢落去。

我唔明點解佢要親自落埸下手

男爵府

lojo11 發表於 23-3-13 17:57
    呢到我都唔明,一直院長同女一都無交流,突然又知女一想尋死

院長之前應該有見過宋惠喬的

有一幕宋完事後去醫院交屍體冷藏之類費用發現費用已比河社長交左,而宋離開時,院長有望住宋的背影

咁,合理推論就應該係,有財力人力的院長之後一直搵人跟蹤住宋,動機係出於關心兒子(事關宋的命運已經同朱醫生的復仇大計綁在一起)

至於院長為何能夠在宋要跳樓時突然出現,就係劇情需要啦哈哈

男爵府

Kuromi1127 發表於 23-3-14 13:50
    請問邊個位有含糊位? 反駁位係咩?
    套劇唔短, 一共十六集, 係韓國劇正常集數嚟~
    ...

我有個不是反駁位但是覺得超奇怪的疑問

女二阿媽冇老公但咁有錢,佢夾埋巫師呃女仔奉獻的應不只劇中果個壞警察而是一些政界名流。咁佢後來開車撞死人後,唔會去要脅果班上流人士幫佢嗎,而那個壞警察手下就只有兩個嘍囉,佢地乜都幫唔到手自己就被送入去監獄,女二就更加冇任何人脈添,爆出醜事就連電台份工都要辭

男爵府

ff7477 發表於 23-3-14 21:37
    以現實生活嚟睇,魔女媽根本就係一個有能力嘅女人,何需靠老公
    第二就係佢有足夠能力控制個警察,原因係佢 ...

我個point 其實係女二呢個成功地作惡多年的人及其母,出起事來身邊竟然冇人脈「幫手」而瑯噹入獄(點知無端端呢度啲討論會變咗人生攻擊)

對比之下,反而宋惠喬好似仲多人脈幫佢,朱醫生、旅行社姐姐、學校護士姐姐、助手大媽、業主奶奶,全部都好幫得手,在緊要關頭助力了宋一大把,甚至可以話冇咗佢地,宋的復仇計劃冇可能成功

呢套劇除左宣傳禁毒好成功,仲illustrate 左得道者多助失道者寡助的道理

男爵府

singdream 發表於 23-3-14 22:56
    係囉,個醫生好慘,之前已被佢丟低過一次,然後報完仇仲要走去死,係完全無理過佢感受,非常自私。
    個阿媽 ...

宋離開朱醫生果晚著果件衫,同佢想跳樓著果件衫,係咪有啲唔同呢?其實係咪隔咗好幾晚朱母先親身追蹤到宋惠喬而阻佢自殺呢

男爵府

mariefish 發表於 23-3-14 23:29
    我見第度有人分析話女二其實唔算好有錢嗰種家庭,例如係啲窮鄉最有錢,唔等於真係好勁嗰種程度,同埋來來 ...

bingo 哈哈哈,女二一家根本不算什麼財閥,啲錢係靠扯皮條得嚟啦。若是財閥女二又點會同窮到一窮=白的宋惠喬讀同一間學校呢

男爵府

singdream 發表於 23-3-14 22:56
    係囉,個醫生好慘,之前已被佢丟低過一次,然後報完仇仲要走去死,係完全無理過佢感受,非常自私。
    個阿媽 ...

上季頭果幾集,仲有疑似鋪排過有個成日要朱醫生買咖啡從病房走出來周圍行的男病人,我一心以為佢同殺人犯和朱父之死之間會有過什麼故事添

男爵府

singdream 發表於 23-3-15 19:22
    話時話,卑老公狂打果個阿珠媽,點解唔帶埋個女搬走?佢自己有去打工,照計養到自己同個女,唔洗怕個廢男… ...

好似有一集家暴男講過:我搵唔到你阿媽都會搵你阿姨!

男爵府

ff7477 發表於 23-3-15 20:12
    講返套劇,個編劇真係做得幾好,好多可圈可點嘅劇情令多人討論,令人好多位都有唔同見解,就好似我講神棍見 ...

之前好似有個伏筆,女二母埋怨話巫師法力衰退時提過巫師有心臟病(?)咁巫師在準備不足的情況下(冇諗過死者出現法埸),心臟病發死左係講得通嘅

至於何解宋會傷心流淚呢,應該係感應到世去的故人,哀其不幸

首頁

尾頁

跳至