自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

schi 發表於 23-9-9 16:10
老實講, 我估大部份人都係用布袋仔裝住啲金器手飾, 文件相片之類可能用公文袋裝住就算
...

包括我

下星期六馬上去包膠袋

我的保險箱亦是底層

男爵府

fong2005 發表於 23-9-9 16:36
銀行有銀行收錢浸左就話之你
由其(貴重)物品
例如⋯樓契

我深信簽租約時已免責佢所有責任啦

(當然今晚我都要睇真下自己份約點寫)

男爵府

fong2005 發表於 23-9-9 17:37
我怕膠袋未必夠
密實盒可能比較好

三個膠袋!

男爵府

是是但但 發表於 23-9-9 18:51
試下上網淘個防水防火袋,先用密實袋放好重要文件,之後再放入這個防火防水袋內。我諗咁樣保險啲。
...

本人從未淘過寶…. 不過會去了解下…. 多謝指點anyway

我又會去check 下份household insurance 有冇cover

男爵府

nldw2012 發表於 23-9-9 19:16
邊間銀行?
樓主講喇

btw 今日去左灣仔渣打打算㩒錢,見atm 機打開曬有部抽風機,叔叔話浸左啲機冇錢攞,水災殃及池魚是也

goldpiglet    發表於 23-9-9 19:33

男爵府

MLFF 發表於 23-9-9 17:20
好多時都係發生咗事先知根本所謂嘅保障唔係保障,保險箱收費咁平,要銀行俾保障係唔合理。其實點解樓契仲咁 ...

其實land registry reg 左份契,理論上係可以做certified true copy, 而copy 同様有效的

(當然賣家為prove title 而自付律師費certify)

男爵府

nldw2012 發表於 23-9-9 19:28
灣仔邊條街?

軒尼斯道

男爵府

babytt2 發表於 23-9-9 18:41
100年後啦!你知個正苦幾先進

其實呢,政府已經推出左業權登記條例(香港法例第585章)架喇,新例下係登記業權而無需登記每份樓契,咁就免卻賣家用每份樓契去prove good title。而新例尚未生效,好似係因為政府同緊啲持份者商討啲舊例過渡到新例的細節….(須知道家下的樓契登記制度係養活緊好多樓宇買賣律師及從業員…)

男爵府

cattz288 發表於 23-9-9 19:37
樓契副本萬一不幸遺失物業樓契,業主可以委託律師,申請樓契核證副本,俗稱「影印契」。補領手續如要補領樓 ...

JM 你extract 呢段資料比我係咩意思呢?我有講錯野嗎?

男爵府

banbanmm 發表於 23-9-9 20:00
個制度真係好唔make sense,政府有搞過,但係太多既得利益者阻撓,政府縮咗。
...

記得新聞有講過明年會出台細節喎…. 政府未縮曬喎…..

不過呢,細節出咗,落實要搞一輪,持份者又會同政府爭抝一輪(仲有要搞個賠償基金啦),班人又會同政府拉鋸一輪…. 所以…班律師應該仲有好幾年樓契做嘅….

男爵府

cattz288 發表於 23-9-9 21:25
not exactly the same as original............

我有話exactly the same as original 嗎

男爵府

yantung2010 發表於 23-9-9 23:23
其實點解核實副本同正本法律地位唔一樣呢?係咪田土廳唔想煩,多嘢做,就迫人好好保存原裝正版?
身份證咁 ...

-件文件的真本,同文件的true copy 當然不一様的法律地位(例如遺囑正本話死者層樓比A, 但遺囑的certified true copy 話層樓比B, 咁你話法庭會信邊張),不過亦不能話後者就沒有法律效力,問題在於買家理論上係有權揸住呢點來踢契,但咁又唔代表一定佢踢便是合理、又或者買家不能用其他事實去prove title囉

conveyancing 裏的proof of title 是個複雜課題,有人一知半解咁在網上extract 資訊,我覺得讀者都要小心過濾下,或者consult 律師啦(律師就係靠呢様搵食嘛)

男爵府

july4 發表於 23-9-9 22:36
香港唔怪得咁多騙案,開個post就咁多人覺得真,係既新聞唔講,網絡最多朋友話 ...

就算呢個故事唔係真,咁地庫保管箱水浸的機率係by reasonable man’s test 存在架播

男爵府

錢錢媽 發表於 23-9-9 22:22
所以最好就係咪繼續做按揭,等銀行負責保管呢?
可否再按50 萬 ? 分2、30 年還,當比保險箱費用?
...

咁你估銀行保險箱水浸整花咗你份契,佢同你張按揭合同會唔會有條款disclaim 曬所謂「天災」(由佢定義)引起的責任呢

男爵府

banbanmm 發表於 23-9-9 22:37
已經搞咗好多年,唔知要再搞多幾多年。

呢屆政府話要做實事嘛,只要排上日程,應該冇以前咁慢嘅

啱啱checked 咗,條新例係2004通過嘅(而家仍未生效)

男爵府

yantung2010 發表於 23-9-10 09:34
內容唔同咗就唔同講法。但田土廳肯定以自己記録為最準確嘅一份。
如果可以申請几份,係好大問題,如果取消 ...

我所講嘅內容唔同的兩份文件,那只是個比喻來說明二者的所謂法律地位

所謂以land registry 為最準確的一份更是可圈可點,賣家買家以land registry 的紀錄文件是void 或者registry 被誤導而要求法庭命令要求rectify land registry 的record 都不是日常少見個案。唔係話邊個鬥快去registry 註份正本契那份契就-定係true and valid 囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊