家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

大力,你好勁啊!
現在囡囡2歲半,唔知道點樣同她開始俾正確理財觀念她呢?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

大力,可否講一下"延遲消費"這一點啊!我很有興趣啊!thanks!

珍珠宮

大力大力 發表於 11-5-5 21:40
延遲消費。。。

好啊!等你寫啊!

珍珠宮

大力,真係很期待你分享多D你的生活例子!

珍珠宮

大力大力 發表於 11-5-1 18:09
10-08-2011 以下新寫...

早幾天醒起,阿仔知道賺錢辛苦係佢五歲,記得佢 K1 升 K2 ,學校有套書叫小跳豆 (有玩具附送),第一年定了見作用不大,到第二年阿仔又話定,老婆問佢一班有多少人定,佢話五個,我問幾錢? 佢話 $172 蚊,老婆話無用唔定,佢話想定 (因為有玩具送),我想了一下,機會來了,我話好,你同我X骨,每 1 蚊 100下,X 夠就買,從那晚起我得閒就叫: 喂!骨仔開工,佢就 1,2,3,4......想起都好笑,佢X左約十日,共 17,200下,終於係限期前完成!第二年我知道那 $172 無白花,因為第ニ年又有,我專登問佢買唔買,佢諗都唔諗就話唔買! (找機會佢幸苦,用佢自己勞力,去買他想要的東西,知道每樣要付出,就不會胡亂去擁有無用的東西!)
大力,你呢段好好的提議啊!因為我囡囡都係將會讀幼稚園,我和老公都成日想這麼年幼的小孩子應怎樣給她明白賺錢這一回事!你的例子,我剛告訴老公後;他立即說:好!!!(然後,奸笑!)
我們會參考你的例子作為未來這一段日子給予囡囡學習的好時機。
THANKS!!!!!!!!!!

珍珠宮

mummom 發表於 12-12-4 13:40
剛剛又想起一件趣事。
話說阿仔升中學要買新書包,當然我吾會姑寒到要佢用返小學個BB書包啦。
但我8月份同 ...

嘩,妳同大力都對於子女理財很有心得啊!
請問可否分享一下小朋友仲係4-5歲階段時,怎樣開始教導他們理財的觀念呢?thanks!!!

珍珠宮

mummom 發表於 12-12-7 16:22
回覆 Auathena 的帖子

我其實喜歡看人家分享多D,但又不能太無貢獻。:P 大力,請您寫多D啦!我覺得理財 ...

mummon,多謝分享!我都要好好學習先!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊