親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

除了買skin care,有無媽咪試過在韓國買衫?因我自己在hk買過聲稱來自韓國的返工衫,真係幾舒服,又唔皺。所以想趁去韓國旅行,順便入下貨。

男爵府

請問韓國的skin care,有那款美白效果最work 又抵用?

男爵府

wai001:
thx!!!
我用開skin food的黑糖mask,用完塊臉真係滑好多。我平均一星期用一、兩次,敷完黑糖 mask 再敷白米mask,或者我的美麗日記水份mask。一盒有排用。

我下周一出發啦!坐大韓中午機,回程晚上十時到hk。跟康x,@$4399。現「刨緊」新假期本《首爾 city guide》。

原帖由 wai001 於 09-7-20 16:08 發表
唔多清楚wow,但上過網check過,innisfree 有隻可fu over-night o既 美白mask,好似牙膏tube 裝o甘,最o岩lazy o既人用!!!

相信隻隻牌子都唔會貴得去邊,except 雪花秀,一定平過hk d 水貨鋪仔賣law!!!

...

男爵府

我剛剛回來啦,買了skin food MASK、雪花秀人蔘MASK(可敷過夜)、the face shop 中藥paper mask、UGB aqua cream、UGB pelling gel、ENPRANI 去痘精華、DERMAL 人蔘PAPER MASK。

我跟康X去,第四晚住華克山莊酒店,酒店內的免稅店有SKIN FOOD、MISSHA、LANEGINE、雪花秀、THE FACE SHOP等,價錢比明洞便宜,而且康X每人送一張10元美金的CASH COUPON,買滿50元美金可以用一張。結果我用盡三張。

我無去東大門,只去了新村、南大門和明洞,在明洞買了很高的雪糕筒,1000 ~ 1500krw一個,我和老公、囡囡一人食一個,士多啤梨、雲尼拿、芒果都好味。明洞也只是買雪糕食和skin care。南大門和新村都買不到東西。

如果你們的行程會去雪嶽山和渡假村,最好帶多件長袖薄外套。我們去雪嶽山那天落大雨,氣溫急降了8 ~ 10度,我囡囡穿了件短袖薄外套,都頂唔順,好彩我帶了件披肩,兩母女好似連體嬰咁行。去到渡假村也有落雨,好似HK 11、12月的天氣,出入都要穿外套。

每餐的食物都過得去,但不要想著大魚大肉,我們幾乎餐餐都係食豬肉 + 黃芽白/椰菜/生菜 + 泡菜 + 紫菜,不過所有食物都可以添加。我囡囡就喜歡用紫菜包白飯吃。

還有,唔知會唔會每個團都係咁。我那個團有個隨團攝影師,很年輕,只得23歲,剛當完兵出來工作。導遊話攝影師是韓國觀光社的員工,無底薪的,靠的是幫客人影相,客人買相,錢就和觀光社對分。我和老公見攝影師幫我們影相,又幫手搬行李,去到觀光點第一個跑去買票,去到餐廳又幫手張羅,主動添水添菜(餐廳無幾個侍應幫手的!)。所以我們都無抽起他曬的相片,他曬了幾多張,我們就要哂咁多張。

男爵府

Lai藍Ka睿mama:
4500krw一張相,約港幣28.8元。
我在華克山莊免稅店買skinfood black sugar,6美元一樽,即港幣46.7元。後來我在明洞見到賣8900krw,即港幣57元。
我在HK 換krw,HKD1:156krw,去到仁川機場時,由於領隊自己都要唱錢,反正都要等齊人才行得,我八卦走去望下個兌換價,HKD1:154krw。

原帖由 Lai藍Ka睿mama 於 09-8-3 12:51 發表
芝芝媽咪,
我想問跟班d想賣幾錢張.
skinfood black sugar 幾多won一樽?
唔該...

男爵府

pauline.c:
除了去雪嶽山和龍平度假村較涼,首爾的天氣跟HK差不多呀!一樣咁熱。

唔好意思,八卦問句,請問你是否住馬鞍山?

原帖由 pauline.c 於 09-8-3 14:41 發表
芝芝媽咪,
想問吓韓國天氣(中午)有冇香港呢幾日咁熱呀?thx!

男爵府

我跟康x團得17人,5個family,都係剛好成到團。我們個個都話暑假旺季,點解得咁少人?

原帖由 wawaliluk 於 09-8-3 17:19 發表

早前已報hong x, 上星期五通知成唔到團, 今天打電話報太陽花, 哈哈! 團費2大2小慳番$2,600, 慳慳地都夠我買skin care。

男爵府

wawaliuk:
我之前都看過幾間旅行社,但很少可以去齊兩個樂園+溫泉上水樂園,所以最終才決定報康x。團費真係好貴,我們已經是早報名有優惠,大人要$4399,小朋友$3299。

原帖由 wawaliluk 於 09-8-3 20:09 發表

我報左名後, 先發覺好多野係要自付, (早前要c6睇過幾個團, 佢話間間差不多價錢, 男人真係信唔過 !!), 自己再上網睇, 發覺hong x 貴過人, 小童團費只係平$500, 我諗d人格過價, 覺得hong x 貴, 所以就少人 ...

pauline.c:
係呀!

男爵府

我囡囡在樂天世界買了一套三張一模一樣的樂天熊仔貼紙,才1000krw,抵。

另外在everland買了一隻生日老虎仔鎖匙扣,都幾得意的,約港紙25元。買來做手信送給小朋友都唔錯。但要知道小朋友那月那天生日才得。

其他都無乜好買,尤其在樂天世界,很多玩具都似在ssp入貨,a貨kitty和pooh隨處可見。

雞泡魚乾>>>去機場前導遊才帶我們去手信店作最後衝刺,一pack 50包,每包有一片,我未試過「烘乾」來吃,就咁當魷魚絲食都ok。無魷魚絲咁油,不過也無魷魚絲咁香口。

男爵府

我們在樂天世界只逗留了三小時,都無出去室外玩,一直留在室內玩,由於好多人排隊,老公負責排隊,我就帶囡囡周圍影相,但就找不到樂天的supermarket。 最終我們都係在手信店買紫菜,有得試食,別買大大塊、透明膠袋裝的紫菜,之前有親戚買過返來送給我們,還未開封就「林」了。我們試哂咁多隻味,原味最好味,竹鹽也不錯。手信店所有東西都係買五送一。

運動鞋就不知道了...... 我在新村都有睇下衫和鞋,但價錢不見得比HK便宜,款式也不合心水。

原帖由 Lai藍Ka睿mama 於 09-8-6 00:15 發表

YY 芝芝媽咪,
唔該晒, 你去樂天世界有幾多時間玩, 果度係咪有個底下商場. 係咪去SUPERMARKET買原咪紫菜抵D.
知唔知邊樹買運動鞋抵D.

首頁

尾頁

跳至