自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

强烈建議你不要再買任何易潔鑊俾工人用. 唔理咩質素, 咩價錢, 到佢地手, 不出兩三個月, 都會報銷, 仲分分鐘會令家人食的塗層落肚.

最抵用就係黑金剛或生鐵鑊. 一百幾拾. 唯一問題就係成日會有的锈漬, 望落令人唔舒服. 如果個工人洗唔乾凈, 有機會食落肚.
不必買天X野, 佢基本上都係一個普通生鐵鑊再加的塗層上去, 時間長著會有粘底. 賣貴幾舊水, 倒不如真係去街市/上海街買的普普生鐵鑊/黑金剛, 一個天X野的價錢, 可以買幾個黑金剛返來.

另一選擇, 買的不鏽鋼. 但要買的好少少的. 不鏽鋼最大好處就係耐用, 點用都唔會壞. 但最大唔好處, 一定要教到個工人識用, 否則就會痴到亞媽都唔認得.

大宅

2018復活節勳章

是是但但 發表於 17-5-18 10:48
黑金剛有冇出易潔鑊架? 定只有生鐵鑊?
黑金剛其實係熟鐵鑊, 表面有搪瓷COATING, 比生鐵鑊輕, 而且比較脆. 冇生鐵鑊耐用, 但一個鑊用幾年都唔係好出奇的事

大宅

2018復活節勳章

moonychan 發表於 17-5-18 10:52
認同, 天x野已經用壞左2隻. 第一隻係中式32cm 鑊, 唔信邪, 再買單柄天x野, 都係唔得, 用耐天就痴.....唉. ...
不鏽鋼鑊唔痴底係一種物理現象, 主要係個溫度係控制得好. 簡單的講, 就係個鑊要夠熱. 凍鑊凍油? 熱鑊凍油? 熱鑊熱油? 其實都冇分別. 一個簡單的方法, 開火, 落油, 將的油抹均會接觸食物的位置, 大概等2分鐘左右(要睇你個鑊的傳熱性能, 可能會長少少時間), 會見到的油開始出微煙, 的油紋呈細緻狀, 哩個時候落食物, 就唔會痴.

有幾條片, 你可以上去睇睇, 就知道我講的咩, 唔難用GA, 但真係要試過先知. 我同老婆初用時, 都係會痴. 宜家完全冇問題.

https://youtu.be/BBfXOYlSIRg

https://youtu.be/FaBZC6MaEOY

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/supplement/20170505/56648464

大宅

2018復活節勳章

hopingwong 發表於 17-5-18 00:10
可以用鐵鑊鏟嗎?
所有有塗層的鑊, 無論用咩質素的塗料, 都唔應該用鐵鑊鏟, 正如唔會用鐵匙去刮電飯煲內膽的道理一樣.

大宅

2018復活節勳章

March 發表於 17-5-18 11:29
呢隻都聽人講好用,但街市又買唔到。請問邊度可買?
好多街市的家品店都會有得賣.
大型連銷店, 如日X城, 實X就唔會有, 但一般的CHEEP CHEEP家品鋪, 都會有得賣.

大宅

2018復活節勳章

回覆 ckfamily 的帖子

我就覺得用油的份量, 同用咩鑊就唔係太有直接關系. 反而同煮食習慣更加有關. 鐵鑊又好, 不鏽鋼又好, 識用都唔晒落好多油. 但的確係點都要落的油先得.
我諗起之前有段新聞, 話香港的茶記食品, 高糖, 高鹽又多油, 唔健康. 但的茶記厨房佬就反駁, 走糖, 走鹽再走埋油, 的野點食得落肚, 咁難食. 我相信係同一道理.

大宅

2018復活節勳章

mlyuen 發表於 17-5-18 11:44
易潔鑊我已經換左三隻了....
我老公氣到他把幾火, 買左隻貴的唔知咩法國平式中式鑊, 話好COME 用, ...
基本上, 的工人係唔會錫住的野用, 正如好多打工仔(包括本人在內), 用公家錢的時候, 一定特別梳夾. 所以, 真係可以考慮買個好少少的不鏽鋼, 真係可以貴買平用. 一年換幾個易潔, 又浪費, 又煩.

首頁

尾頁

跳至