自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

tester5 發表於 16-11-15 10:19
其實帶口罩對狗隻是否有什麼影響?
我覺得帶狗外出帶口罩, 無論對狗, 對狗主, 對路人也是較有保障.....

Ummmm其實如果要你帶,你覺得你會點?無意冒犯,不過係我地又點知佢會點....

複式洋房

tester5 發表於 16-11-15 11:28
我病係會帶口罩既, 帶口罩不是一定負面的事.

所以我話我係想了解下, 是否對狗隻有什麼壞影響, 我都無意冒 ...

我只可以講我幾隻狗唔鐘意帶,有一隻係恐懼,有部分係因為佢地聯想到啲唔好嘅野,因為佢好驚去診所或比人剪腳甲,呢個時候當然要帶口罩,因為對佢同身邊嘅人有保障

但出街要帶係無必要,因為有狗繩,人地唔行近撩佢唔會有事 如果有人行近想同佢玩或者只係行得埋,其實拎住條狗繩已經知佢有咩動作,呢個時候勒一勒佢,佢係會唔理或者知道人地無惡意

我遇過流浪狗好大聲咁吠我,我都好驚因為有一群,但我dum地嚇走佢,最緊要唔好行埋佢身邊,其實狗真係真係真係好細膽嘅動物,比貓更加細膽

所以帶口罩係咪真的有必要,我覺得唔係,大前題係主人有狗繩控制到佢地,同埋啲人唔好走埋去,你話咁都唔代表全部狗都唔會發顛,當真,唔代表,但大家需要一個平衡,同埋唔鐘意狗可以避一避,狗主見到有人potential會令狗狗情緒起變化就拉一拉,我覺得已經係足夠

複式洋房

tester5 發表於 16-11-15 11:59
口罩不是必要, 但是是最後一道有效的防線, 防止狗隻傷害到其他狗隻或人或狗狗佢自己...

又想問下, 如果狗 ...

其實除左好細嘅狗之外,中型同大型嘅狗要發顛上嚟力量好大,我相信even 細狗、要去到發顛咬人呢個地步佢地力量係好大,我家兩隻狗試過打交,唔止佢地周身傷,我地都受傷,要徒手分開佢地係十分艱苦,好似自己都打左場大交

所以唔係大狗細狗嘅分別,係在於佢變得aggressive前控制好佢,但好多大狗以我所知或普遍喺香港見到嘅,佢地狗種本身嘅temperament 係好純良細膽,如果要呢啲大狗變得好aggressive 係個主人刻意要train到佢咁(亦有好多本身aggressive嘅狗種可以被train 得好純良)如果隻狗本身就係咁樣,個主人控制唔到佢的話,我覺得主人要帶佢出得門口本身都會有難度,所以其實大狗係chok得住佢地,我個人會比較擔心藏獒啲主人控制唔到,但大到去大丹嗰啲,係可以控制到

複式洋房

mini1204 發表於 16-11-15 12:43
大丹, 得個大字, 其實好乖好純.
不過好多香港人(怕狗既), 一見大狗已經驚; 所以我朋友養大丹都要戴口罩; ...

我好想養大丹,但我怕佢地壽命真係太少,我會好傷心,佢地真係牛高馬大但其實係最膽小嘅一群

複式洋房

tester5 發表於 16-11-15 12:57
所以我是有疑問, 如果狗繩拉唔住, 有機會被chok走, 口罩就似乎不可以不帶了,
當然如果狗繩可以 ...

我覺得發左顛嘅狗係好難控制到,但咁講我絕少聽到或見到大狗會發顛

去狗公園觀察,大狗就算無繩比細狗撩佢地蝦佢地,佢地都唔會有乜野嘅唔好反應,大狗同大狗玩就會忘形,佢地嘅咬嚟咬去唔係aggressive嗰種

首頁

尾頁

跳至