烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

參考:
白色麵團:高筋粉125G+杏仁粉
綠色麵團(P104菠蘿mode): 高筋粉125G+宇治抹茶粉+白芝麻

中段時間,疊合兩麵團,用三條扎辮仔方式扭花,再壓平成長條型,加紅豆,捲起,放翻入機,繼續菠蘿mode。

Cheuk2012    發表於 17-12-6 11:15
ColacolaMa    發表於 17-11-14 12:29
FiFiMa    發表於 17-5-15 18:20

複式洋房

fawong 發表於 17-5-6 23:26
我的至愛! 你整得好靚呀!

多謝讚賞。
小弟第一次用麵包機,較早前在此群組開戶口,問人點用P104做雲石包,見無人覆,於是自己上網及買書學,算成功後,post相上去分享,後來更上載YouTube 分享程序,點知就被Admin禁了,原因是post了其他社交媒體(YouTube 都算社交?)!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19258222
(emoji)

fawong    發表於 17-5-8 02:02

複式洋房

~~~Tinny~~~ 發表於 17-5-8 02:44
請問白色面團用咩mode 做呀?

仲洗問?緊係麵包—》麵團mode啦。Ha...ha...

複式洋房

greenblee 發表於 17-5-8 06:05
我都係p104.用來用去都係那二,三個mode ,我想知其它mode 仲有咩啱用
...

其實無時間整加工包,求其放全麥粉+合桃、藍莓乾,用軟包mode,定時早上收包,都不錯,好似海棉咁鬆軟。

複式洋房

~~~Tinny~~~ 發表於 17-5-8 17:34
mode1搓完白面團停機?

搓完白面團,停機,取出備用。可以開始做另一色麵團及以菠蘿mode完成整個包。

複式洋房

~~~Tinny~~~ 發表於 17-5-8 17:34
mode1搓完白面團停機?

正常來說,麵團(麵包)mode 係會發酵完,才叫你停機收麵團的。

另外一個了解麵包機做包tips,係除了發酵、烘焙時間外,盡量多D打開個蓋,睇吓入面發生緊乜嘢事。大部分時間(如果多水、少水、漏了放牛油)可以按取消,然後改正,重新開始。

複式洋房

ccffcc 發表於 17-5-11 08:11
你用菠蘿mode都整到咁高大,好叻啊!我整個兩次,超矮仔,又實,跟住都冇再整。

請問你可否分享你用咩粉、 ...

我用開2德X買的日本流淚粉($18/KG)

糖以正常比例,250G 粉:24G三溫糖
125G 粉(白色/加色):12G三溫糖

水寧少勿多,250G 粉:180ml 水
(加全麥粉,可加至210ml 水)

複式洋房

黑白芝麻(虎紋)包:
黑色麵團:125G高筋粉,無糖芝麻醬幾茶匙,白芝麻適量。
白色麵團:125G高筋粉,黑芝麻適量。
與頂樓程序一樣,中途將兩色麵團壓平,加合桃粒,扎辮仔三條捲起,放翻入機,完全菠蘿模式。

複式洋房

tamp 發表於 17-5-6 23:11
參考:
綠色麵團(P104菠蘿mode): 高筋粉125G+宇治抹茶粉+白芝麻

初榨冷壓椰子油椰香包
新嘗試:用椰子油代替牛油
重點:椰子油最好續啲續啲落,否則會彈到周圍都係。

複式洋房

Princess_silver 發表於 17-10-2 20:46
樓主,請問你紅豆要點煮?有冇話要加幾多糖?煲幾耐呢?謝謝

好耐無上此網。紅豆是在Juscx 買的罐頭。

回答以上問題,只用高筋粉(強力粉)做包。而全麥粉,我用開紅磨訪(阿伯頭)的有機麥粉。(二德x有售)
合桃、葵花子、南瓜子等,用焗爐焗或炒過,更香口。

其實菠蘿mode只用兩小時多就做完,平日晚上早食完飯,也可以做。

複式洋房

~~~Tinny~~~ 發表於 17-5-8 02:44
請問白色面團用咩mode 做呀?

其實如果有焗爐仔,可以試吓造型包,用麵包機做麵團,然後取出加料自己焗。

複式洋房

greenblee 發表於 17-11-14 08:33
我唔係幾明:白色麵團用麵團mode ,緑色用菠蘿mode,咁是否打完白色取出排氣,之後放綠色麵團用菠蘿mode ...

問得好,基本上部機做麵團的過程,已經包括發酵,所以取出後就可以直接焗,或者加料、造型後再焗。
如果想慳時間,通常我會在第一個麵團(白色)發酵開始時停機,取出麵團,放在焗爐仔以低溫繼續發酵;然後同一時間開始用菠蘿mode做另一半色(如綠色)麵包,中途部機會自動停,提示手動加料,便可將綠色麵團取出,加之前白色做混色及卷紅豆(或糖煮花豆、黑豆、朱古力粒、果仁等),再放翻入部機(如果在預設十分鐘內完成唔切,可以出絕招:拔掉插頭(emoji),就buy到D時間,十分鐘內插翻電,部機會繼續進行二次發酵及焗包)。

(註:如果冬天想加長發酵時間,也可以在發酵時拔掉插頭(emoji),記得在十分鐘內插翻電,就得)

複式洋房

mickeybebe 發表於 17-11-14 12:28
好西利呀!d包整得好靚好吸引。我昨天買佐1002新機,跟機送兩盒粉。原來要加其他野才可以整方飽。請問二德 ...

二x惠在港九新界都有。今天去開買了用開流淚粉同麥粉。

複式洋房

tamp 發表於 17-11-26 23:50

二x惠在港九新界都有。今天去開買了用開流淚粉同麥粉。

抹茶粉最好用宇治,或台灣的純抹茶粉,一定發得起。份量4g 至到你認為夠味都得(12g就苦D)
試過用沖水飲的抹茶奶粉,可能有糖、奶精、酸度抑制濟,令麵包發唔起,一Pat野

複式洋房

tamp 發表於 17-5-6 23:11
參考:

打風日子無嘢做,嘗試用菠蘿mode成功造到二次發酵焗麵包,超軟。

複式洋房

ocarebear 發表於 18-9-17 23:27

唔明點解你叫佢做二次發酵?菠蘿mode 冇二次發酵?你額外 ...

其實秘訣就係先只做一個麵團,發酵(幾多次)造型自己可隨意控制,然後要P104焗包,只要
1. 將扇頁拿走
2. 放入已造型好的麵團(卷入紅豆)
3. 開始菠蘿mode。

部機點轉都唔會破壞麵團造型,有足夠時間讓它發酵得起,焗出理想麵包。(夏天小心溫度上升,發得太勁,所以可考慮中途才放入麵團)

首頁

尾頁

跳至