自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

中國人傳統多數都係傳比仔,吾傳比女。女就要自己打算,嫁出去跟老公。樓主係條氣吾順,因為個女仔惡,不專重。如果換第二個女朋友乖巧一些,條氣就順D。不過大部份老人家就係甘,私樓公屋都係比仔的,就算仔吾生性都是比仔。如果細佬有能力可以買樓,再吾係結婚等幾年申請一間公屋,也不用爭公屋。條女利直氣壯,也是覺得外嫁女無得甘多事,自己有頭家還管娘家的事。雖然我沒這樣經驗有幾難受,但從親情的角度,樓主不要太硬,影響跟家人的感情,大家一家人,老人家很難做,細佬難做。細佬只是玩玩下就放長雙眼睇下好幾耐,否則條女隨時一家人,老人家也想一家人開心,吾通想細佬出去捱貴租,又嬲左家人,盡量保持和諧。

男爵府

chingbb26 發表於 17-11-23 01:30

我都好想和和氣氣 始終未結婚 但就無經屋企人同意就同居 ...

比$媽媽是心意來。D錢比左亞媽,又吾可以阻止媽媽怎麼用D錢。我看過老人家真是棺材本,自己慳到死,$就比晒個仔。其實呢代吾會明解,只有勸下佢哋要留返近身$,比仔一些責任,不要依賴屋企。

男爵府

回覆樓主:

一家吾知一家事。一日家嘈屋閉,大家夾不到,叫細佬早D自己申請間公屋,等幾年就有。等吾切,出去租住劏房獨立財政。一家人協商下。甘大個仔可以決定同什麼人一起,自己承擔,為家人,為自己將來打算。我覺得最關鍵人物是細佬,有責任協調兩方。細佬可能覺得要走係家姐,那麼他便要負起照顧父母的責任。

首頁

尾頁

跳至