少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Re: 分享跟BB有趣的對話

有日放工去姨媽度接兩歲半的仔仔, 例牌問佢 :
ME: 今日乖唔乖呀~
仔 : 乖 !
ME: 咁有無蝦姨媽呀~
仔 : 有 !
ME: 咩事, 點蝦呀~
仔 : 哈.哈.哈.佢囉 ! :-P :-P
有時叫仔仔錫我一啖, 我會話:乖o勒!
咁有次佢見到我同爹地kiss, 佢就話 : 乖o勒!
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

大宅

好媽媽勳章

小朋友真的心水好清的, 仔仔2歲10個月, 近日有以下對話 :
仔仔 : 我係媽媽寶貝 !
我 : 係呀, 咁爹地呢 ?
仔仔 : 我係爹地寶貝 !
我 : 咁姨媽呢 ?
仔仔 : 我唔係姨媽寶貝, 何xx表哥至係姨媽寶貝 !
我 : 咁邊個係'女痳女痳'寶貝 ?
仔仔 : 無呀 ~~ 我係 '女痳女痳' 乖孫 !
我 : 咁公公呢 ?
仔仔 : 婆婆係公公寶貝 !
我 : 我係問, 你係'公公'邊個呀 ?
仔仔 : 我係公公乖孫o痳 !

各人既關係他好清楚, 如玩野重複咁問都難佢唔到架 !! :-P
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

大宅

好媽媽勳章

以下對話並不是有趣的, 反而令我好罪惡感.... 在剛過去的Sunday, 因他含飯, 我罰佢, 但他仲發哂老啤, 不停踢腳, 所以我用神仙棒, fit 左佢兩下. 當然喊喊喊啦. 到星期二晚從姨媽家接佢返屋企途中, 佢突然甩開我隻手, 走去同佢daddy講 :
仔仔 : daddy 我地'out'手指尾呀, 好唔好呀 ?
dad : 好呀 ! 點解呀 ?
仔仔 : 你唔好打家愿呀, 唔好打 !
dad : 當然啦, 家愿乖 ! 無人可以打家愿 !
仔仔 : 媽咪唔開心呀 ! 我唔開心 ! 家愿乖架!
我當然聽到哂, 當頭棒喝, 心即刻酸溜溜.. 仔仔回到我身邊 :
媽咪, 家愿好乖架, 係唔係 ?
我點頭 : 緊係啦 ! 家愿係我地寶貝, 我地以後都唔會打家愿.
:-( :-(
問心我地都好少打佢, 但原來這一次會令佢咁大影響. 打完他那天佢仲特別唔聽話, 諗翻轉頭佢應該嬲緊我, 所以唔聽我話. :-(

首頁

尾頁

跳至