自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

littlesister 發表於 23-4-9 11:36
最近到深圳,搭地鐵可用乘車碼(疫情前開通的),但搭巴士時開通不到公交乘車碼,因為沒有內地身體證,請問 ...

我的小小分享。
for 深圳,我無國內身份證,用iPhone(唔知有無關係)微信乘車碼分公交同地鐵。公交個要國內身份證認證,做唔到。另一方法係唔用微信個乘車碼,係微信小程序搵深圳通+,睇下開唔開通到(我無需認證,朋友(android)要認證所以佢都係開唔到)。如果得,一碼共用公交地鐵。
支付寶乘車碼公交同地鐵,我都開到。
雲閃付個乘車碼,我到而家都出唔到code,其他人可以,唔知點解。如果得,應該都係一碼共用。
最後,你亦可開通深圳通APP掃入面個乘車碼,或更方便的,開手機深圳通,成功後可以好似手機八達通咁拍機,勁方便,仲有小小折,仲仲可以全國三百幾個地區用到,唔洗好似微信支付寶雲閃付咁要揀唔同地區的乘車碼。
除用手機外,也可以拍有閃付功能的銀聯實體卡如國內戶口ATM卡,銀聯雙幣卡等等

珍珠宮

MM2H 發表於 23-4-9 14:20
好有用嘅資訊,留

Thx。真係經一番努力。最初係為兩老搭車而搵料同整。點解搞笑地,原來兩老最勁,乜碼都唔洗,曬張回鄉證就得,仲免費

珍珠宮

littlesister 發表於 23-4-11 20:35
請問手機深圳通點點開通?

iPhone計,Apple wallet入面加travel card,揀深圳通,再開埋express travel 。
如果Apple wallet直接加唔到(我就係),DL深圳通APP,開通後個APP會問你加唔加入Apple wallet,按指示跟住做就得。

珍珠宮

littlesister 發表於 23-4-11 20:36
老人家搭車免費?深圳?

深圳地鐵免費。其他唔知。

珍珠宮

登陸火星 發表於 23-4-11 21:40
好複雜,微信乘車碼、支付寶乘車碼、雲閃付乘車碼、深圳通+...

唔複雜,揀一個就得,唔需要裝哂
自問我呢個總結已係精簡版㗎啦

珍珠宮

timandy 發表於 23-4-12 13:26
如果父母60歲以上, 也可以去國內申請返一張"頤年卡", 除左乘坐巴士和地鐵免費外, 好多景點都是免費的.

我 ...

咁搭深圳地鐵公交係咪好似我哋咁照拍頤年卡但唔扣錢?
要唔要國內地址?thanks

珍珠宮

mami2000 發表於 23-4-12 14:50
請問手機深圳通,似八達通咁拍咭入閘嗎?我開通左(未認證)深圳通,但都係彈個二維碼出來入閘,同平時果 ...

手機深圳通似手機八達通。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-4-12 15:21
深圳通有「交通聯合」logo,都係全國通用

深圳通一樣係交聯 China t-union成員。全國3百幾個地區通用,等於全國。

珍珠宮

mami2000 發表於 23-4-12 16:06
唔怪之得,我搵唔到,唔該晒你

你已開深圳通APP,用到?
睇下個APP有無選項俾你加入wallet
(本來iPhone最簡單直接係在Apple wallet加travel card內的深圳通,但我加唔到,反而我開深圳通APP時問我加唔加入Apple wallet,咁就成功咗)。

珍珠宮

mami2000 發表於 23-4-12 16:43
我開通到深圳通+app呀,有個二維碼出左,但搵唔到邊度可以加入手機,樓上有jm講左,話android機未得,所以 ...

哦,因為你之前話開咗深圳通,所以先叫你試。
深圳通+唔同。

珍珠宮

timandy 發表於 23-4-12 18:39
拍卡唔洗扣錢的,地鐵因為有人開閘,所以持有回鄉証都有人check,但巴士司機就無可能個個check 。從而需要 ...

太好啦。多謝你詳細資料。
可以考慮幫兩老申請,因為就算搭地鐵,站大的話,要專登搵人工通道又未必啱路,拍卡自由啲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊