美容扮靚

跳至

首頁
23456...47

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

仲係想買proya雲朵嘅人,記得用呢個官方手法搽。
attach0/tmp/phpDcGimf
attach1/tmp/phpMJM9GI
attach2/tmp/phpnxE21b
attach3/tmp/phpYaxXmF
attach4/tmp/php3tgVH8
attach5/tmp/phpOIZX2B
attach6/tmp/phpz463n5

珍珠宮

BHT 發表於 23-8-10 07:53
Proya 防曬,買了15ml 试用,只敢搽頸,因為太白

makehappyskin防曬霜安全性我好放心,uvmune 400防曬力我好信任。但呢2支都有個大缺點,就係搽頸衣領染色好勁,只用呢2支會大大增加我洗衫同買新衫成本。

proya雪朵仔細睇係泛白中透青仲發灰,大部份人嘅膚色搽面效果會好詭異。而明確有防水數值嘅物理防曬霜無幾多,防水同唔染色就足夠支持我部份情況下需要用佢。

珍珠宮

kaka80 發表於 23-8-10 12:28
lo rosay 枝有色防灑, 我塗完有一層油係面, 隔幾個鐘仲嚇人, 好油

防曬霜就係千人千面,唔搽上自己塊面都唔知實際係點。

如果某防曬霜無改版,又可以令我起碼連續2年都用佢,佢一定有我好需要嘅功能,而唔係一般意義嘅好唔好用。

好用需要符合嘅條件太多,重要次序唔同結果就完全唔同。所以睇測試首先要留意用咩因素做標準,唔係自己最重視嘅因素就無參考價值啦!

珍珠宮

bbbchoco 發表於 23-8-10 13:50
官網

我即刻報料俾我姨,點知佢話試緊chanel。咁試完新歡都可以失敗㗎,都係趁平儲返2支舊愛穩陣啲!
attach0/tmp/phpCQwkCr

珍珠宮

回覆樓主:

makehappyskin又有新產品!
attach0/tmp/phpL56wi8
attach1/tmp/phpqA8Rd0

珍珠宮

bbbchoco 發表於 23-8-10 06:45
Thanks
你真係好多資訊
好期待遲 d去台灣,我可以研究防曬同影下 d包裝先

2個atorrege ad+ 防曬霜原始數據:

white up uv milk spf30 pa++
zinc oxide 17.4%
titanium dioxide 3.65%
呢支係香港屈臣氏日本版、台灣版都買到過

moist up uv cream spf14 pa++
zinc oxide 6.264%
titanium dioxide 3.504%

我台灣屈臣氏戶口接近3年無用過,因為停止直運香港服務,幾個月前電郵通知我凍結戶口。我見到今時今日都未開通返個直運,無開新戶口。

不過你可以考慮開定,到時去台灣多個網購選擇,唔使太花時間去門市買。研究定香港無賣嘅產品,例如senka防曬霜。

我就係小三美日買咗nov同senka防曬霜,仲有pond's卸妝油,希望收得切貨。

珍珠宮

me920 發表於 23-8-10 15:39
Chanel我試過上手覺得膚感冇dermacept咁好,唔知你姨覺得點呢?

chanel比dermacept幾乎貴1倍,我姨對chanel膚感同防曬效果有更高期待,暫時未見佢投訴chanel膚感差。

上個月我姨同我媽去街一齊搽過chanel,露台午餐2小時同落地大玻璃窗旁邊下午茶3小時,2日都係陽光普照高溫高濕嘅日子。

我媽無補搽,第二日有些少曬黑咗。

珍珠宮

回覆樓主:

有時間真係要多啲睇台灣官網,有香港官網無嘅數據。

呢支vichy capital soleil fluid同la roche posay uvmune 400防護力同等級數,價錢都一樣,不過vichy份量少10ml。

我會買1支vichy帶走,係香港試唔切啦!
attach0/tmp/phpbnbTLc
attach1/tmp/phpc3YHbj
attach2/tmp/phpxueBBp

珍珠宮

回覆樓主:

NETLOCK成膜技術loreal集團已經應用好耐,但之前唔係太宣傳。

有C12-22 ALKYL ACRYLATE/HYDROXYETHYLACRYLATE COPOLYMER呢個成分就有NETLOCK,當然係la roche posay應用最多,唔喜歡uvmune 400仲有多支其他選擇。冷門些少嘅,cerave同loreal開架系列都各有1個代表。
attach0/tmp/phpIrqxE6
attach1/tmp/phpg6lVys

珍珠宮

asweetmom 發表於 23-8-10 19:52
sasa不是有nov防曬霜嗎?為何還要去小三美日買呢?應該同樣是水貨吧?

sasa有nov spf 32同50,我要買spf35。

都有諗過買atorrege ad+ spf30,可以即刻到手,當然價錢又係一大阻力。其實nov我最先用spf35,呢支先係台灣最主打。

張麗卿早期係台灣蘋果日報做評比,nov spf35好高評價,夠安全同起到隔離作用。後期佢出書,nov spf 35上榜防曬品嚴選推薦。
attach0/tmp/phpZwPM3q

珍珠宮

回覆樓主:

小珂麗格只有帝醫思,同事亦都唔想太痛苦,更加唔想一個問題做一架機咁花金錢同時間,可以接受效果比唔上美迪邁,所以了解下帝醫思先。
attach0/tmp/phpEZvVOR
attach1/tmp/phprfUsWA
attach2/tmp/phpcr333j
attach3/tmp/phptXfIb3
attach4/tmp/phpUSYpjM
attach5/tmp/phpdvFarv
attach6/tmp/phpwZrXye
attach7/tmp/phpxVaOGX
attach8/tmp/phpUHQIOG
attach9/tmp/phprG2GWp

珍珠宮

asweetmom 發表於 23-8-9 20:35
茶在小紅書關注了誰呢?

小紅書我主要睇医美同價錢
attach0/tmp/phppiwbZg

珍珠宮

MICLOH168 發表於 23-8-10 19:04
多謝茶妹提醒我, 要買定啲海味, 日本化妝品, 另外, 我好鐘意用CNP防曬, 佢少少修飾毛孔,控油,但又唔 ...

我都唔太見到美妝博主做韓國防曬霜測試,可能係韓系呢幾年退熱,怕做咗無人睇,始終博主需要流量。

呢幾日內地又話11月第三波疫情,我口罩、酒精已經補貨,仲有漂白水未買。

p.s. ultra ready 呢2個口罩尺寸臨期清貨價
attach0/tmp/phpFeFWd7
attach1/tmp/php5RFy82

珍珠宮

回覆樓主:

沙田一田嬰兒部都係只得pigeon spf50賣,上次係aeon無留意到背面有到期日。

同一層,日系生活有和光堂spf35,mannings baby有潤唇膏。

我真係好耐無搵到呢2個牌子嘅防曬劑濃度數據啦,唯有放棄。
attach0/tmp/phpCJNT9J
attach1/tmp/phpwPxNbm
attach2/tmp/phpgho5dY
attach3/tmp/phpSFOIgA

珍珠宮

回覆樓主:

順便去埋松本清試雪肌精藍色包裝防曬乳,符合我1分鐘成膜要求,隔住口罩都聞到酒精味。
attach0/tmp/phpj6vuVi
attach1/tmp/phpdRgopn

珍珠宮

回覆樓主:

原來雪肌精有2支紫色調色防曬霜,都係純物理。
attach0/tmp/php8sKD6d
attach1/tmp/phpXczkDq
attach2/tmp/phpKW749C
attach3/tmp/phpVB5SGP

珍珠宮

回覆樓主:

家用美容儀內地2024年4月就納入第三類醫療器械管理,要做臨床評價,到時拎唔到醫療器械註冊証就無得生產、進口、售賣。

黎緊幾個大促都要小心,一大批呢幾年跟風揾快錢嘅牌子會清倉。
attach0/tmp/phpAL3VSH
attach1/tmp/phpoKkf93
attach2/tmp/phpYloDpq
attach3/tmp/php8rl7FM
attach4/tmp/phpwvrFW8
attach5/tmp/phpyZLldv
attach6/tmp/phpsdW8tR
attach7/tmp/phpq1n2Kd
attach8/tmp/phpQdN21z
attach9/tmp/php4hP7iW

珍珠宮

回覆樓主:

京東包郵到港又延期到22/8!

見有家長係群組報料可孚6cmx6cm酒精棉片勁抵,我又買埋。

暑假得返2星期,點解過得咁快!
attach0/tmp/php8Ch28f
attach1/tmp/phpqLWnI4
attach2/tmp/php4bvNhT

珍珠宮

asweetmom 發表於 23-8-13 13:50
萬寧昨天88折,茶買了啥?
意外刷到萬寧上架了百雀羚

唔想拎住周圍行,諗住返屋企再網購自取。

點知萬寧網店無vichy capital soleil,屈臣氏有但無特價,等多幾日先。

我求其買咗bioderma再生水、滴露泡沫殺菌潔手液(滋潤蘆薈),幫內地同事買off & relax spa scalp essence。

珍珠宮

bbbchoco 發表於 23-8-13 07:53
我都無留意添

之前淨係用過白胖子,覺得好笠

雪肌精新版防曬系列小紅書評價好似幾好,你再揾多幾個博主比較下。最好揾到有講缺點嘅,無理由咁完美。
attach0/tmp/phpB9Q9zn
attach1/tmp/phpxZdHZv
attach2/tmp/phpXq8lpE
attach3/tmp/phpNqw7OM
attach4/tmp/php7kFWeV

首頁
23456...47

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊