美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-2 20:51
而家先知原來你講呢啲全部都係微針射頻
咁你點謂之修復完呢?
你哋做完會用咩護膚程序呢?

基本上我依家做咩醫美都會用bioderma再生水、endocare 5號,論文話可以加快修復加強效果。

m22 resurfx、endymed 我打得比較重手,會起沙/結焦,頭1星期洗面只用生理鹽水。我嘅問題係好可能10日頸部針孔都未完全消失。

今次endymed打得輕手過上次,1星期後無曬出血、紅腫、刺痛,我戴口罩照出街/返工,最多着件企領外套拉到上頸。2星期大致修復完,除咗頸部仲有些少針孔。其實無人留意我,同事都無八卦/好奇。
attach0/tmp/phpcQWvz8

珍珠宮

回覆樓主:

為咗降低uniqlo比例,上年T恤部分改買jeanswest,今年試下baleno,大原則係要比uniqlo平。

褲裝比較難搵平替,我係香港嘅jeanswest門市買過1條牛仔褲幾滿意,但比uniqlo貴。
attach0/tmp/phpL036AP
attach1/tmp/phpGN0pBY

珍珠宮

回覆樓主:

食物我一向無點買日本嘅,因為貴。

護膚品我覺得非日本已經有足夠多又唔錯嘅選擇,暑假後用完存貨唔回頭完全無問題。

唯一第時去沙灘玩水可能無咁安全,暑假之前要去多幾次。
attach0/tmp/php1YJrTj

珍珠宮

回覆樓主:

鮮8鷹嘴豆返貨,日期好新鮮。

全麥掛麵四個人都唔太鍾意,以後只買龍鬚麵(依家缺貨)。
attach0/tmp/phpUSdIEV
attach1/tmp/phpmgKxCo

珍珠宮

回覆樓主:

有無人買過meadows椰青水,好飲嗎?
attach0/tmp/php9fipiD
attach1/tmp/phphdntJd

珍珠宮

回覆樓主:

今年國貨一窩蜂出防曬霜,真係咁唔使技術?
attach0/tmp/phpyRDrUm
attach1/tmp/phpXOGmYe
attach2/tmp/phpUpVs26
attach3/tmp/php5trN6Y
attach4/tmp/phpq9MhbR
attach5/tmp/phprZtVfJ

珍珠宮

回覆樓主:

京東京造係我新歡,買過圖1、2好滿意,打算試圖3。
attach0/tmp/phpXdLfOI
attach1/tmp/phpM35feA
attach2/tmp/phpZv3pEr
attach3/tmp/php87JF4i
attach4/tmp/phpdWFXua
attach5/tmp/phpSHsnV1
attach6/tmp/phpV31VlT

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-6 07:56
我仔好喜歡飲椰青水,好多牌子都買過,包括meadows
佢覺得if最好飲,有隻難飲既,但不是meadows
...

同事話KOH好飲,我飲過都認同,之後就無再買其他比較。

今次主要係見MEDOWS做買一送一,我又有幾個MEDOWS優惠券唔知買咩好,就諗住試下椰青水。

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-6 08:00
尋日响萬寧見到全部防曬霜都第二件半價
我估係清貨?
你會不會買呢啲上季貨來用呢?

萬寧防曬霜成日做第二件半價,並唔係清貨。開架防曬霜差唔多年年有新版,香港想買到舊版都有啲困難,而且我手上存貨就係上年儲落。

5月尾我要同總監去東京,然後11月又再去。日本出差機會嚟緊呢幾年都有,咁我又唔係話逼住去。有需要就去,無人去就我去。

只不過日本如果唔係睇櫻花楓葉,純粹購物我就興趣唔大。反而韓國嘅咖啡店我好鍾意,台灣都係,叫做多個理由去,又相對低成本。

而內地每個月有唔同花開更加好,真係睇相都開心!
attach0/tmp/phpDW97Ig
attach1/tmp/phpKXEKMr
attach2/tmp/phpfBeGQC
attach3/tmp/php6gfKUN

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-6 07:52
我都覺得endocare 5修復效果好
你係响邊度買呢?
你會用幾多天?

淘寶有好多endocare授權店,不過授權書日期短,每次買都要重新搵過。我依家每次醫美都會用完1盒7支,搽面+頸,順便當做埋密集護理。

gratus唔知咩事,未見過咁平。
attach0/tmp/php0A9ICz
attach1/tmp/phpK6NSAg
attach2/tmp/phpkrw5yX

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-6 11:24
謝謝,咁我下次都搵下

呢間日期更好,但授權書得返11日有效。
attach0/tmp/phpynkDfC
attach1/tmp/php9IXcBJ
attach2/tmp/phpMnGPWQ

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-6 09:15
我shopping去日本係買手袋,平好多,機票用AM換唔駛錢,稅都是$1000

你橫掂去日本,嗰邊買Uniqlo咪得囉! ...

上次去銀座uniqlo旗艦店令我好失望,好多嘢缺貨,價錢又無淘寶做活動平,呢幾年我已經習慣主要淘寶買。

可能心態唔同咗,呢幾個月少睇咗uniqlo。我又唔係咁心急一定要即刻同uniqlo割席,真係搵唔到代替就繼續買返uniqlo先。

大小姐唔想花太多錢買化妝品,而佢又有些少要求,咁日本開架仍然係最佳選擇。1個bb cream/粉餅、1個眼影、1個腮紅、2支唇膏,咁克制我可以滿足佢。

我自己就乘機食多啲鰻魚(中國入口?)、三文魚(挪威入口?),逗留幾日唔使俾咁大壓力自己。

你得一日台北,係咪首先考慮買咩食咩更好呢?

我想去政大圖書館,午餐食牛肉麵,然後飲杯咖啡,咁就一日。
attach0/tmp/phpboLahl
attach1/tmp/phpcDmPHm
attach2/tmp/phpVc9H8n

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-6 20:01
圖書館唔知我仔是否喜歡去?佢通常喜歡啲歷史文化野郊外觀光類,你有推介嗎?買野食我哋無特別對台灣有喜 ...

大小姐唔買大牌子化妝品係佢同輩開始買樓啦,佢深受刺激,對打扮一下子興趣少咗好多!

咁你可以考慮北投,景點多又集中,有新舊建築物,有溫泉,風景都唔錯。
attach0/tmp/php1cJiPE
attach1/tmp/phpxK6Tu5
attach2/tmp/phpnWTEaw
attach3/tmp/php7ZnxQW
attach4/tmp/phpJahDwn
attach5/tmp/phpfeV0cO
attach6/tmp/phpdy8FTe
attach7/tmp/phpdnWCAF

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-7 08:10
啱呀!後生就梗係要儲錢買樓啦!我後生都唔會買手袋,要有樓有車先買袋做facial。

我而家自己搵自己洗, ...

大小姐算係儲到錢,不過同首期仲差好遠。佢想有自己嘅樓,而唔係到結婚同老公一齊買一齊供,咁就更加遙遠。

食我唔係好講究,你要自己研究啦!

珍珠宮

回覆樓主:

重組膠原我仲未研究,平嘅無效果,貴嘅用唔起,放棄算數。

p.s.依家對中國特供產品有強大心理陰影
attach0/tmp/php0oy1zh
attach1/tmp/phpidzfkA
attach2/tmp/php8DhK4S
attach3/tmp/php6cmqPb

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-8 00:03
而家啲樓平咗好多,一個人俾一成首期唔係好難儲,不過係要考慮壓測
我都有咁同我啲仔講,你有首期都唔等於 ...

你面上針孔係咪無曬啦?都無結焦?

我同事借咗30萬俾大仔,大仔自己有70萬,加埋100萬首期前排買咗新界一個差唔多300萬二手居屋。

大仔32歲,人工3萬2,供20年,每個月供1萬1,再還3千俾同事。

大仔女朋友唔出首期唔供樓唔出裝修費,又唔要住居屋,如果住居屋要九龍區,最後以買樓咁大件事唔考慮佢意見今個月提出分手。分手之後大仔今個月還6千俾同事,因為慳咗3千拍拖洗費。

同事仲有兩個仔女,一樣會每人借30萬首期,講明要還。當然實際上預咗唔還,所以每人30萬係上限。

當然同事唔止100萬鬆動錢啦,撤辣後佢自己都買咗個400萬沙田二手私人樓收租,無講老婆仔女知。

珍珠宮

回覆樓主:

小迷糊潔顏蜜真係差唔多我有關注嘅配方師都推介過,可惜唔算好平,我次次都買咗其他更平嘅牌子,因為洗手都用同一支。

如果當埋卸妝用就好平,但我對卸妝效果有懷疑。
attach0/tmp/phpI79NlJ
attach1/tmp/php92S1VV
attach2/tmp/phpWVCow8
attach3/tmp/phpzplT6k
attach4/tmp/phpWOItHx
attach5/tmp/php5Og6hK
attach6/tmp/php8rKPSW

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-8 06:49
一開始就無針孔,Scarlet亦講明無結焦,不過我第二日有過一粒白頭,响小紅書見過人話好多白頭
佢只會紅, ...

你1年打3次scarlet嘅目標效果係咩?代替thermage?

如果scarlet打完完全無針孔,咁令我對改善皺紋、毛孔效果有懷疑,興趣大減。你又唔係全部打得淺,都有打3.0mm,我理解唔到。

做9成按揭嘅話,大小姐係可以即刻買樓,但風險太大。除非兩夫妻一齊買一齊供,仲要係抽居屋。買私樓一般我哋要有3成首期先考慮,暫時買過嘅實際俾5成以上,之前我幾個表哥表姐夾份買現崇山就7成。

我同事大仔同前女友上年暑假開始睇樓,開頭目標450萬以下兩房單位。睇完第一輪,無睇中,稍為平啲嘅好殘。前女友話買樓佢唔會出任何錢,因為唔使禮金、酒席已經幫輕咗30萬。

第二輪睇樓我同事大仔目標降到350萬以下一房單位,要預層樓所有支出自己搞得掂,同時我同事提出可以借30萬首期。前女友睇咗兩次覺得無咩選擇完全唔啱心水就話佢唔睇住,叫我同事大仔自己睇啱再叫佢。

過完年我同事大仔第三輪終於睇中幾間,前女友一聽見新界居屋就話唔睇。然後突然撤辣,之前超出目標嘅有幾間勁減,我同事就叫大仔買啦,有樓再差點都好過無。到收鎖匙再帶前女友去睇,商量下點裝修。前女友就話買樓無考慮佢意見,提出分手。

依家唔使結婚,層樓唔急住自住,裝修完就放租。市價9千,有幾個租客還價8千,估計好快租得出。

珍珠宮

asweetmom 發表於 24-5-9 00:20
大小姐還是依照茶家傳統先買居屋嗎?

Endocare 5號和Bioderma再生水可以只用其一嗎?哪個更好呢?

endocare 5號同bioderma再生水兩個嘅效果都好,價錢就bioderma再生水半價嗰時更平,但做完醫美只搽水唔夠保濕,如果一定要二選一咁都係買endocare 5號實際啲。

我唔會借首期俾大小姐,佢想買咩樓佢自己決定。我叫佢可以睇下樓先,唔好憑空想像。佢已經睇過龍蟠苑、翠竹花園、景田苑、金獅花園,黎緊會睇河畔花園嗰頭。

珍珠宮

回覆樓主:

第一次打endymed用過Alastin Skincare Regenerating Skin Nectar,比較貴,買又麻煩。

今年alastin引入內地,睇下咩價錢再算。
attach0/tmp/phpiIevCO

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊