興趣嗜好

跳至

首頁
12345...35

尾頁

大宅

細個嘅時候, 每逢聽到父母談及某某長輩過身, 都唔會有乜反應, 一來唔係成日見面, 二來得嗰十歲八歲人仔, 邊度識咁多吖, 只係知道佢哋已離開世界, 以後唔會再見到.

對我嚟講, 長輩離世, 悲傷難過嘅應該係大人們而唔係我, 話晒佢哋認識嘅時間比我耐.

隨住年紀漸長, 與長輩接觸嘅機會亦較多, 雖然都唔算太熟, 至少知道邊個打邊個. 所以, 當偶然聽到某長輩辭世嘅消息, 開始會識得感慨.

除咗感慨之外, 冇乜特別感覺, 畢竟父母仲好後生, 朋友仲好年輕, 呢啲同我最親近嘅人有排都未老.

近幾年間, 陸續傳來認識嘅人離世消息, 當中有老有少, 有壽終正寢者, 有猝然而逝者, 有細菌感染者, 有長期病患者...

我不得不醒悟.....

原來, 死亡, 看似那麽遠, 卻近在咫尺.

原來, 死亡唔係老人家嘅專利.

原來, 年紀愈大所要承受失去至親嘅痛亦愈多.

春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

現今樂壇, 雖然依舊有新人湧現, 但能夠叫得出名字嘅寥寥無幾, 更遑論佢哋唱過咩歌曲. 數數手指, 經已好多好多年未睇過任何音樂頒獎典禮, 所以略有印象嘅, 只得幾個而家仲活躍於樂壇, 算係前輩嘅歌手.

對於我呢啲老鬼嚟講, 最懷念嘅始終係上世紀嘅歌星, 每人都具獨有風格, 每人唱功都真材實料, 粒粒都係巨星, 就算未能喺頒獎禮分得一杯羮嗰班, 依然有佢哋好聽嘅歌. 所以當時嘅樂壇百花齊放欣欣向榮, 令樂迷耳福不淺.

或者就係為咗遷就老一輩如我嘅口味, 好多已退出好多年嘅歌星紛紛被邀出山, 讓我哋又可緬懷一番.

對於上世紀嘅歌, 好多已植入於腦, 就算已好耐未聽過, 但當音樂響起, 就知道係邊一首, 自然地就朗朗上口跟住唱. 父母成日揶揄我, 書本內容又唔見咁上腦, 嘻嘻, 係囉, 又冇刻意記歌詞, 唔明點解咁多年仲記得.

每一位歌星, 都有好多好受歡迎亦好好聽嘅歌, 我比較另類, 最最最鍾意嗰啲未必係最流行, 但喺我排行榜就排首位, 如多過一首就雙冠軍或三冠軍, 唔會有亞軍, 因為除去最鍾意, 次鍾意嗰啲全部排名不分先後.

首先係張學友, 因為剛剛才聽過.....

雙冠軍 : "仍是會喜歡你", "沉默的眼睛"

春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

回覆 QQee 的帖子

大機構會較為信得過.
不過如可以的話, 我係想直接捐款畀當事人.

大宅

特首選舉終於告一段落, 勝出者似乎係眾望所歸, 以大比數拋離競爭對手.

寄望新班子有一番新作為, 帶領人民邁向繁榮安定嘅新景象.

大宅

慚愧! 居然漏咗張學友其中一首我第一次聽已經愛上嘅"絲絲記憶"㖭, 因此最愛排行榜由雙冠軍變為三冠軍.

不過又難怪會忘記嘅, 始終唔係成日聽, 霎時間未必記得起, 要再次聽到, 先至會醒起係喎, 原來仲有呢首喎, 所以日後要更改排行榜嘅機會都好大.

講起張學友嘅歌, 我有位朋友勁鍾意佢其中一首歌, 誇張到專登搵人將首歌錄製落一張唱碟內, 方便佢唔駛成日㩒返前掣, 可以由頭到尾聽住同一首歌.

令佢瘋狂愛上嘅歌就係"每天愛你多一些".

大宅

回覆 ic34 的帖子

畀個5我.....

大宅

每逢傷風感冒, 最怕翌日要返工, 因為食咗藥會好眼瞓, 起身嗰下甚艱巨, 回到公司似遊魂. 冇嘢做還好, 可以呆呆滯滯坐喺度唔駛用腦, 有嘢做就慘嘞, 要強撐起來頻頻撲撲, 辛苦到呢.

又黑仔喎, 次次病親都咁啱要返公司處理一啲事項, 假手於人唔係唔得, 但麻煩到人之餘我亦唔太放心, 所以十次有八次都要死死氣返工.

為咗令藥力快啲散, 所以前一日都會好早食藥瞓覺, 爭取多啲時間休息, 希望第二日會冇咁攰, 不過冇乜大作用.

雖然而家冇做嘢, 不過分別唔太大, 睏極依然要一早起身煮早餐, 依然要去街市買餸煮飯, 如冇特別事要處理, 就可以小睡一會.

本來, 如果唔駛帶狗狗散步, 小睡可以變中睡, 不過見天色明朗藍天白雲, 我唔忍心為咗一己私睡讓狗狗整日沒精打彩趴於地上悶悶不樂, 所以睏極都拖著半死身軀, 帶狗狗出外追逐於陽光中.

大宅

與t識於微時, 曾經一齊讀書, 一齊工作, 感情要好, 無所不談.

後來先後離開公司, 各自出外另闖, 間中亦有聚會, 一直保持聯絡.

自從佢嫁到外國, 雖然偶有書信來往, 始終天各一方, 佢有佢嘅生活, 我有我嘅忙碌, 通訊又未如今日般發達, 自然地感情漸漸淡下來.

若干時日後, 大家再無聯絡, 當某一天想再聯絡時, 發覺舊有通訊已不適用.

十幾廿年過去, 偶然都會想起佢, 嘗試透過面書搜尋, 可惜遍尋不獲.

直至一次, 共同嘅其中一個朋友發現t曾經捎過一封電郵, 留下咗聯絡電話, 大家即刻急不及待與之聯絡.

我二話不說留言同t打招呼, 佢亦好快傳來一張全家福相片, 佢嘅樣冇乜點變.

相逢後, 我與t同埋另一位共同朋友, 開咗個談話群組, 三個婆仔日日一有時間就喺度車天車地, 乜都講一餐. 我曾經擔心, 日日係咁講, 未來要講足幾十年, 唔知會唔會塞爆群組呢.

期間, t幾次問我攞相, 唉, 你估我好似你哋咁, 隨時可以拎出十張八張相片咩, 我平時都唔鍾意影相, 邊有相喎, 即時自拍效果又唔靚, 咁耐冇見, 我梗係想將最靚嘅一面示人㗎嘛. 得得得, 日子流流長, 有拖冇欠, 總有一日影幀沙龍畀你睇.

一日夜晚, 我哋三人如常閒話家常, t忽然傳來一段文字, 內容大意係話佢平時教仔女唔好同陌生人講嘢, 估唔到自己居然同陌生人講嘢, 跟住拜一聲就離開咗群組.....

初時見到段文字, 我以為佢想分享教兒心得, 但係睇埋佢道別, 跟住離開, 我先至會意過來, 原來佢畀說話我聽, 佢認為我遲遲唔畀相佢, 係屬於陌生人, 所以唔再同我呢個陌生人講嘢.

群組另一朋友見到段文字都打個突, 佢話就算唔畀相都係好小事, 唔需要咁大反應.

當下, 我個心好難受, 唔明點解一分鐘前仲傾得好好的, 一分鐘後就反面走人, 之前毫無先兆, 只為一個莫須有嘅理由就抹殺咁多年嘅友誼.

於是, 我寫咗段文字畀佢, 話佢知, 同佢再重聚, 係全年最開心嘅事, 既然佢唔想繼續, 我亦唔勉強, 保重!.... 跟住就熄機瞓覺.

翌日一早, 見到佢回覆, 佢話識好多朋友, 冇一個好似我咁樣對待佢, 多謝我喎...... 我以為過咗一晚冷河, 會緩和佢一時嘅衝動, 點知仲變本加厲責怪我.

唔通冇相就唔係朋友?
如果係朋友, 係咪應該尊重一下我唔鍾意影相嘅性格?
正如我問你一啲嘢你都吞吞吐吐唔答我啦, 唔通我又話你唔夠朋友喇喎?
大家又唔係未見過面, 來去咪又係咁嘅死樣, 最多都係添咗幾條皺紋多咗啲老人斑啫, 點解咁執意要睇近照? 睇到又點, 睇唔到又點呢?.....

我唔想你一句我一句好似罵戰, 話不投機半句多, 所以冇再畀任何回應, 即時封鎖佢就算.

到咗中午, 共同朋友話t搵我, 想同我傾, 我話冇嘢好講, 並叫朋友唔好夾喺中間, 以免難做.

原來t有打電話畀我, 不過因為係外國來電顯示, 所以被我電話嘅功能截住, 佢留咗言, 話打咗幾次都搵唔到我, 又問我嬲完未, 佢知道自己傷害咗我....

除咗留言, 佢又用其他人電話聯絡我, 想與我和解, 問我可否當咩事都冇發生過.......

其實, 當聽到佢陰聲細氣留言問我嬲完未, 我已經唔再嬲嘞. 但係, 唔嬲係一回事, 同佢和好又係另一回事. 佢咁情緒化, 難保類似情況唔會再發生, 我怕怕, 唔想又成為無理取鬧嘅對象.

以前年少氣盛, 間中有拗撬唔出奇, 嚟到呢個年紀, 又咁耐冇見, 我以為大家應該好珍惜呢段友誼, 畢竟相隔異地, 能見面嘅次數可能在倒數中, 點知全是我一廂情願, 人家根本大把朋友, 唔在乎少我一個.

我同吾兒與當家提過件事嘅始末, 吾兒問我喺邊度識啲咁嘅人. 當家就話, 始終咁耐冇聯絡, 好難回到從前.

我仲喜孜孜以為, 呢段友誼能存在於過去現在將來, 實在難得, 估唔到只維持短短個多月就劃上句號.

最近, 共同朋友聯絡我, 話t返咗嚟, 想約我出嚟聚舊, 我婉拒咗. 既然唔想再有任何連繫, 再見亦冇意思.

曾經, 都憧憬過大家聚首一堂嘅情景, 可惜情懷不再.

ic34    發表於 17-3-31 17:14

大宅

天文台預警, 將會有狂風雷暴, 我都要及早做定防瘋措施.

每逢行雷閃電狂風大雨, 狗狗就會發癲, 佢會咬爛及抓爛所有能觸及嘅紙類膠袋類等物件, 搞到內裡嘅東西全部被破壞, 如屬流質嘅就瀉滿一地, 亦會弄污佢全身. 屋企有人就可以及時制止佢行兇, 假如冇人喺度安撫佢, 咁就大鑊嘞, 門開處滿目瘡痍, 嗰種震撼, 非筆墨所能形容.

出門前如遇狂風暴雨, 簡直寸步難移, 因為佢會趁你開門時衝出. 喺佢角度, 狂風暴雨來自家中, 所以要不惜一切衝出屋外以求脫險. 一旦佢有咁嘅念頭, 我哋就唔駛旨意踏出家門半步, 除非有另一人可以捉住佢, 如只得一人的話, 根本冇辦法與佢角力, 以免因佢狂性大發而被咬. 吾兒試過因為係最遲出門嘅一個, 結果無法脫身要曠課.

好嘞, 就算全家人安全出到外, 都會提心吊膽唔知佢點情況. 每逢聽到一次雷聲, 我個心亦會跟住怦一聲, 想像佢一定又周屋搵嘢咬搵嘢抓嚟發洩內心嘅恐慌, 唔知又有幾多樣嘢要遭殃.

而家我冇做嘢, 當家與吾兒都好放心, 有我睇住, 狗狗發狂嘅情況就大大減低. 如果任佢周圍騰, 點都定唔到落嚟, 但係將佢困入房, 有人陪喺身邊, 就算外面依然狂風大作大雷大雨, 佢都會乖乖趴下, 停止任何瘋狂行徑.

大宅

自從睇咗"我的野蠻女友", 我就好鍾意全智賢, 到而家都冇變心.

鍾意佢自然不造作, 鍾意佢甜美清純, 鍾意佢率性可愛...... 所以每逢有佢演出嘅作品都唔會錯過.

最近剛睇完"藍海傳說", 講真, 都幾失望. 除咗劇情平平無奇, 全智賢喺劇中好似行行企企, 雖然有靚仔李敏鎬陪襯, 但都冇乜大作為, 如果唔係為咗捧全智賢場, 我係唔會有動力睇晒成套.

對上嗰套"來自星星的你", 迴響就大得多嘞, 題材吸引, 有外星人混入人類當中生活喎, 梗係想知佢會做啲乜有咩搞作啦. 而全智賢喺劇中身份高貴, 集集穿著得花枝招展, 次次都會期待, 唔知佢今集又會換幾多套服飾呢. 最最最重要係, 大部份追看嘅都係女性觀眾, 當見到男主角每每喺女主角遇險時就奮不顧身及時趕往保護, 又因為身為外星人, 好多事都能得心應手就滿足女主角所求, 試問身為女性嘅我哋, 點可能唔幻想+希望自己身邊嗰一位係疼自己又富甲一方又有超能力又靚仔嘅都敏俊吖.

相反, "藍海傳說"嘅男主角只係一個普通人, 現實中大把啦, 況且仲要女主角保護㖭, 梗係遜咗啲啦, 所以就算幾靚仔都唔多想吼佢.

本來, 以同性相斥嘅定律, 千頌伊應該不被女觀眾接受, 話晒係情敵嘛, 但係因為愛屋及烏, 連帶亦愛護佢, 加上視佢嘅衣著打扮為潮流指標, 所以星星熱潮久久不散, 男女主角嘅人氣長時間高踞榜上.

星星雖然過咗好耐, 但而家間中仲聽到有人依然傾慕都敏俊, 至於可憐嘅許俊宰, 已悄悄湮沒於藍海中.

大宅

專科門診輪候時間真係天長地久, 由聖誕排到佛誕都未排到.

唔通諗住有咁耐時排咁耐, 等你一個唔該等唔切而病發, 連醫藥費都省回?

大宅

嚟緊將有幾日長假期, 好多人已經整裝待發, 準備外出旅行.

對於我嚟講, 唔係有太大意欲去旅行, 可能聽得太多酒店嘅鬼故, 所以每到入黑準備返酒店, 下意識就好抗拒, 雖然唔係一個人瞓, 但都會患上入住酒店恐懼症.

如果所下榻嘅酒店外觀新淨, 內裡燈火通明, 我會比較安心, 覺得光猛與否同有冇鬼係掛鉤, 假如陰陰沉沉, 未見鬼已驚定先, 更遑論要喺度住一晚甚至幾晚. 但實際上係, 就算幾富麗堂皇美輪美奐設計嘅十星級酒店, 一樣有機會見鬼.

假如去旅行唔駛住酒店嘅話, 我係非常非常鍾意去旅行, 每日出發到唔同景點觀光購物, 又可以品嚐好多唔同特色美食, 不知幾愜意, 諗起都開心. 不過一諗到唉晚上又要眼光光心慌慌唔知瞓唔瞓到覺, 當堂被不安掩蓋晒一切.

又, 旅行對我嚟講, 最開心係出發前期待嘅心情, 同埋回程前唔駛再住酒店嘅放鬆心情. 既然只得兩種心情, 咁不如唔去好過, 費事貼錢買難受.

所以, 人哋去旅行係叉電, 我去旅行係放電, 幾晚嘅惶恐不安, 已將我所有能量耗盡, 嘥料!!

大宅

清明時節雨紛紛.....

今日陽光普照, 與以往細雨紛飛不一樣.

大宅

喺食肆等位, 係一件痛苦嘅事, 有籌輪候還好, 只需坐定定等叫號碼就可入座, 如果要自行搵位, 有時真係寧願買外賣好過.

我又眼光奇差喎, 好多時見到某張枱杯盤狼藉, 似乎應該就快埋單, 點知被告知仲等緊人入席, 有排未走住. 好啦, 見到某枱嘅食客一個二個剔緊牙, 以為又好快走啦, 點知陸續仲有食物送到...... 擾攘咗一大輪至正式入座, 心力交瘁!

仲有, 企喺人哋後面眼金金睇住人哋大擦特擦, 自己仲未有得食, 煎熬!

所以, 假如要我搵位, 我一係就晨咁早趁仲有大把位任揀就到達, 一係就索性唔出席, 費事受苦.

大宅

通常夏天至會多蚊患, 但係我屋企就整個冬天群蚊亂舞, 唔知關唔關附近有渠務工程事呢.

本來, 蚊群出沒, 無非都係為搵食, 所以有時見佢飛過, 我都勸佢過主, 唔好畀當家見到, 否則一定難逃魔掌. 但係佢哋總係夜晚至空群出動, 既然出嚟偷食就不動聲色啦, 咁就算第二朝瞓醒發現身體多處呈現斑駁被叮咬嘅紅點都冇仇報嘛, 弊在佢哋硬係鍾意不斷喺耳邊盤旋而發出聲響, 喺夜闌人靜嘅時候, 無疑就造成滋擾, 好不煩人, 試過一晚集結咗十幾隻, 搞到當家成晚攞住支蚊拍如撲蝶般撲來撲去, 冇覺好瞓, 而我就大被蒙頭大覺瞓, 由得佢充當一晚守護將軍嘅角色.

若然我未入眠, 耳邊傳來蚊聲滋滋響的話, 咁對唔住都要做低佢, 被襲事少, 被擾先至緊要, 冇覺好瞓我會抓狂㗎.

當拍下蚊嘅同時, 都會唸一句阿彌陀佛, 為死去嘅蚊子超渡, 咁算唔算係一啖砂糖一啖.....?

大宅

其實都唔係太潮濕, 不過當家話想飲去濕茶, 就應佢要求煲冬瓜去濕湯啦.

當家好鍾意飲一啲清熱飲品, 每逢經過涼茶舖, 佢一定飲杯廿四味或食盅龜苓膏. 曾幾何時, 我哋都好鍾意飲崩大碗, 以前有個相熟嘅伯伯喺街邊販賣崩大碗, 每見佢一次就光顧一次, 清清甜甜冰冰凍凍, 飲完有種清涼感覺. 不過後來伯伯退咗休, 就再冇飲過崩大碗咯.

傳統涼茶舖已經買少見少, 加上有時又未必經過, 況且價錢都唔算平, 所以而家幾乎冇再喺街上飲涼茶, 自己煲較划算, 十元八塊一大煲, 功效其次, 最主要係當家可以飲得盡興.

大宅

平時學車, 教車師父會坐喺隔鄰指點, 但係掛住學字嘅電單車, 卻只得一個人駕駛, 咁點學呢? 邊個教呢?

又, 考車嘅時候, 考牌官亦會坐喺側邊評核, 但係電單車點考呢? 唔通唔駛考? 咁憑咩發牌? 唔通要考牌官坐喺車尾評分? 唔係下話? 考牌官予人嘅印象好莊嚴㗎喎, 坐車尾雙手環抱學神咁搞笑嘅畫面, 好唔型啫.

心中呢個疑問, 直至最近至解開, 原來考試者都係自行駕駛, 考牌官就另駕電單車緊隨其後視察..... 咁就差唔多, 冇破壞考牌官喺我心中肅穆嘅形象.

大宅

我最喜歡胡清藍的歌 : 兩個世界

中段嘅過場音樂, 令我同時亦愛上"canon"呢首樂曲.

大宅

偶然喺youtube睇到一段車廂罵戰, 居然發現舊同事嘅身影.

正常情況下, 見到人哋嗌緊交, 都會將注意力集中喺事主身上, 八卦一下嘛. 但舊同事全程只顧低頭㩒手機, 連間中應該抬頭望吓發生咩事嘅舉動都冇, 有冇咁不聞世事呀?

一係呢, 佢扮作不經意地㩒手機, 查實係正在作直擊報導, 將罵戰內容以文字或錄音方式傳送畀對方知道.

哈! 如果真係咁, 難怪佢連頭都唔抬起啦, 費事被事主發現, 惱羞成怒飽以老拳對待, 到時明明係路人甲, 卻變咗受害人就無謂啦.

大宅

香港地, 某啲司機嘅駕駛態度真係不敢恭維.

就以我遇到嘅為例 :

稍為揸慢少少就被後面車輛狂響咹, 到有機會超前, 兩車並排時就向你媽聲連連, 都係相差幾秒啫, 超咗前又快得幾多吖.

天雨路滑, 交通安全守則都有教, 要與前車保持一段距離, 但往往被後來車輛躡入前面空間, 完全破壞我原意, 並冇拉長到距離.

路面因擠塞而行車緩慢, 停吓郁吓, 一時重手扭多咗啲啲, 與隔離線架車貼近咗少少, 即引來一副唔耐煩嘴藐藐兼眼睥睥嘅臉孔, 就算沙冧咗都唔賣帳.

打燈準備切線, 稍一遲疑唔夠果斷, 冇車會讓你切去佢前面......

所以, 我覺得喺香港揸車, 身手冇返咁上下快狠準, 好易有挫敗感.

不過有一樣要讚嘅就係, 一旦遇上前車正在進行駕駛考試, 平日幾冇耐性嘅司機都會乖乖跟喺後面唔會響咹催促. 話晒曾經都係過來人, 將心比己, 萬一後面有車響咹, 就會增加心理壓力, 可能影響臨場表現, 假如因而肥佬, 響咹位仁兄就罪過嘞.

首頁
12345...35

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊