時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

早幾日大陸專家講咗,目前大陸沒有變種病毒!大陸專家出咗聲啦,咁你地係咪會信呀?

珍珠宮

大陸唔知真假既負面傳聞就信到十足,唔需要求證,亦唔俾人求證澄清,一口咬定!

但大陸有好野就永遠唔信,又係一口咬定係文宣假野,唔可信!

神又係你地,鬼又係你地!

總之,中國人自己要爭氣,做好自己,同時亦要有骨氣,邊個國家或地區唔歡迎玩針對,就咪鬼去或少啲去,世界之大,仍有好多國家歡迎中國朋友 (如法國等.........)

珍珠宮

新聞都話大陸果隻變種唔係新變種,歐美一早已經有!大陸專家都話目前大陸沒有其它新變種病毒!

珍珠宮

MrBeast 發表於 22-12-29 09:04
之前見過有文章(not fact checked)話大陸有5x個變種, 有變種唔係問題, 變種嘅殺傷力同傳播的先至係問題, 變 ...

你信網上文章?定大陸專家?近日所有反華傳媒好似執到寶咁,瘋狂加鹽加醋!

珍珠宮

MrBeast 發表於 22-12-29 09:15
我只信冇包袱有沙士經驗嘅香港專家
咁你又信網上未證實既文章?豪無證據既文章都信?

珍珠宮

MrBeast 發表於 22-12-29 09:27
話時話, 無意爭拗,just curious, 大陸夠話只有幾單新冠死亡個案,你真係堅信不疑?

...
其實,大陸官方報得出去既,當然係有證有據架啦,在醫院死並由專家判定為真正因新冠而死亡既數字你唔信,反而去信無證無據靠幻想猜測既言論同文章?

如果疫症太廣泛,無法完全掌握數據,大陸近日就連確診數字都唔報啦,根本都唔會準確!

珍珠宮

其實大陸近日好多公司及機構都人手不足,我有親人成間公司3分2中晒,得返3分1做野!

咁在人手不足既情況下,殯儀館火化排晒大隊,亦唔難理解!

珍珠宮

lihomahk 發表於 22-12-29 09:50
人手不足=死亡??
你好似理解能力有點不足?人手不足 = 唔夠人手做野,唔夠人手做野,啲野就會做唔切,咁做唔切,導致排晒隊都唔難理解掛?呢個可能性有根有據,咁難明咩?

打個簡單比喻,一間公司有2/3員工染疫放假,得返1/3員工做野,啲工作做唔切就會堆積如山,所以呢1/3員工需要唔停手咁加班做野。但其實並唔係工作量突然多咗,係人手突然少咗!幫唔幫到你理解呢個簡單道理?

首頁

尾頁

跳至