夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我今年32歲,老公47歲,我地2015年結婚,當時覺得佢對我好,雖然無乜錢,唔緊要啦,只要人品ok, 就得啦,咁擺酒當晚拆曬d 人情出來找數但都唔夠找,尾數都係我碌卡。第二日就當埋d 金器,金器唔多,一只金豬,3對金手鐲,因為仲要找化妝師錢,交租等等,我以為我地只要努力工作,生活總會好起來,不過原來爛賭既人真係無得救,老公一個月揸車揸足30日,一蚊家用都俾唔到我,屋企柴米油鹽,衫褲鞋襪,水,電,煤都係我交,佢連$7200屋租有時都交唔到,都要問人借,最近我得知佢按左佢爸層樓,應該係輸左唔少,當然佢唔肯講自己輸左幾多啦,最近申請左關愛基金,戶口寫佢果個,我交表果刻就諗,d 錢到佢手,我會唔會一豪子都攞唔到呢,果然不出我所料,我到宜家都係一豪子都無到手。慶幸佢係虧既,條J軟過豆腐,生唔到仔,如果唔係我應該會摟住個仔跳樓死,咁多年我都想離婚,不過父母係潮州人,我如果離婚佢地應該睇唔起我,離婚里條路真唔容易,但我真係唔想再過d 咁不堪既生活,我好累,唔知要捱到幾時先係盡頭,真係想擺脫里個婚姻關係,除左爛賭,佢仲有時夜晚會,訓訓下覺懶屎,懶完屎,我就起身换床單,洗床單,佢穿過既褲,有屎漬,我就幫佢手洗,我想講,身體有病,我可以包容,我都可以做到咁樣,點解佢仲係咁唔生性,一出糧就去賭,賭波賭馬,買股票,我應該離婚嗎??

洋房

回覆 kittybig123 的帖子

我真係覺得好累,覺得自己生活,過得好不堪,我好想講出來,但唔知可以同邊個講。

洋房

回覆 Fiona_yy 的帖子

我知道我應該離婚,唔應該再婆婆媽媽。

洋房

FennieMan 發表於 20-10-30 17:09
趁後生早走早著,搵嗰個會珍惜你,(emoji)你嘅人。你連工人都不如。賭仔係唔會改,只會累家人,遅早連你都 ...

最嬲就係一次又一次問我哥借錢,我哥都係事後先講。

洋房

FennieMan 發表於 20-10-30 17:19
我幇我細佬還唔少,最初用不同藉口借錢,又用我和我老公做資詢人,攪到啲財仔不停打比我地,又攪到財仔半 ...

我宜家都好驚,唔知佢有無攞我d個人資料去借錢。佢連佢老豆層樓都當埋,真係無人性。

洋房

whitebyKiKi 發表於 20-10-30 17:21
離婚後既生活一定比你而家好更好
無需要再考慮吧

我父母當時明知佢無乜錢,禮金要求6萬,跟住到擺酒親戚7圍枱俾既人情,我父母全部自己攞走,結婚就買左一個金豬同一對手鐲俾我,跟住到我細佬結婚結婚,我父母都係買一只金豬,一對手鐲,再俾多十萬我細佬讚助佢擺酒,親戚俾既人情,俾返曬我細佬,跟住又俾首期我細佬買樓,潮州人既女,真係一d都唔值錢。所以我離婚既話連娘家都返唔到去。

洋房

HOPEFORBB 發表於 20-10-30 17:30
回覆 yenyen228 的帖子

我諗佢唔係淨賭咁簡單

我真係捱得好辛苦

洋房

whitebyKiKi 發表於 20-10-30 17:34
喺呢個家長大 你開心嗎
唔開心就唔好勉強返去了

係呀,因為我15歲開始就做parttime, 自己交學費,當時我老豆話讀完中五好出來做野養家啦,唔好諗住大學,佢話佢無錢供我讀大學,但佢係大陸買左幾層樓收租,我一直都係重男輕女既家庭生活,我真係一d都唔開心,所以當時好想快d有自己既家庭,直到遇到佢,我覺得佢對我好,所以唔介意佢無錢,就嫁俾佢。

洋房

Yee_ng 發表於 20-10-30 17:58
你娘家咁嘅情況就算離唔離婚都唔可靠,你老公咁遲早一身債

係呀,我知我條路係好難行,無人可以幫我,我只能依靠自己。

洋房

Tinsky 發表於 20-10-30 18:11
唔好介意我現實 d 問,你攞左香港身份證未?(住滿 7 年,三粒星個隻)
...

我係香港出世架,我媽以前係偷渡來生我。

洋房

anna59 發表於 20-10-30 18:12
分分鐘,你6299心唸,個仔咁差,都有人接貨

我奶奶都係好爛賭,佢後生果時試過賭到輸埋買樓既首期,我老爺幫佢還,但奶奶到宜家都日日打麻將。

洋房

anna59 發表於 20-10-30 18:28
只可以話,你遇人不淑,你現在開始吾好同佢有性生活,你自己可以租屋往嗎?真糸住劏房都好過同佢生活,佢會 ...

我地已經無性生活啦,因為佢唔得,以前都好少搞野,因為我唔享受過程,佢條J 好軟,每次都唔可以自己入去,係要用手塞入去,入左去之後我就感覺好似有pat野入左去,跟住2分鍾佢就軟曬架啦,所以唔搞好過搞。

洋房

anna59 發表於 20-10-30 18:28
只可以話,你遇人不淑,你現在開始吾好同佢有性生活,你自己可以租屋往嗎?真糸住劏房都好過同佢生活,佢會 ...

劏房應該係我唯一既選擇。

洋房

anna59 發表於 20-10-30 18:56
無就最好喇,佢47, 呢個年紀,除非以前病過同做過治療,否則吾應該失禁,樓上講得岩,佢是否吸毒?
...

佢以前有無吸毒我唔知呀,但佢話讀書果時有吸過大麻

洋房

acskphc 發表於 20-10-30 19:05
你真係好忍得!!!

行到里一步,真係唔容易,我知道自己要狠心d ,唔好再心軟。

洋房

bobo1015 發表於 20-10-30 21:54
拿拿聲搞埋d離婚手續,即走!樓上JM講得啱,佢肯定有吸毒先會又失禁又性無能!拍拖果時冇性生活既咩?拍拖 ...

拍拖果時唔知佢身體有問題,無住埋一齊,同埋大家都因為工作關係要經常出差,一年有一半時間唔係香港,到結婚後,大家轉新工先住埋一齊,我先發現到咁多問題。

洋房

HK2GOU 發表於 20-10-31 02:57
32歲好後生,當你同佢一齊唔離婚,50歲佢65歲身體仲差日日服侍佢,佢對你好就值得,咁賭錢法值咩?你老咗體 ...

多謝大家,我知道我唔應該再容忍佢啦,我會堅強架啦。

首頁

尾頁

跳至