自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

佢咁激心點解仲有娛樂? 我個朋友個囝似晒你果個...佢媽一刀斷。

一炮過cut 晒WiFi 掉晒iPad 電話全部比佢老公掉晒(帶去麻麻家收起)

個囝發晒爛炸話唔食飯。在房彭彭彭咁掉野...個阿媽絕到將雪櫃既即食東西、公仔麵、罐頭一炮過掉晒。 兩公婆勁快食飽飯番入房鎖埋門...

一整夜都好寧靜。到第二朝兩公婆一早食左早餐又入房...到下午個囝終於銬門。同佢媽道歉話好肚餓話知錯...
個阿媽先同佢坐低講規矩、溫書要求、賞罰方法。

當然唔係個個都受...但有人真係好work!

大宅

2018復活節勳章

mimi005 發表於 18-3-29 16:13
有d青少年會因爲咁而走去自殺,到頭來又賴阿媽阿爸,總之父母難為

如果果個係我囝,我cut 晒佢既娛樂 佢去跳樓,我都無野好講...個細路變成咁父母責無旁貸!係自己錯...唔識教..

所以我自己個囡 由小都不會接觸電話及iPad 電視都會睇但極少...

多數同佢睇書玩積木畫畫去公園打波...

因我自己研究心理學。經常睇書、上網有d 研究一大篇甚至好多頁 我都印出來。佢玩緊時我就睇。佢番學我就
上網、個囝訓我又上網...輕鬆下。
身教係一定好過你講一百句唔好點唔好點...宜家個囡小一 都睇書多過睇電視。完全唔洗限制佢。佢自然睇完就入房自己摺下紙睇書...

大宅

2018復活節勳章

mimi005 發表於 18-3-29 16:36
都要睇個人小孩子本身,自問從小陪養佢讀書,阿爸亦是讀書人,書不離手,隨時看書看聖經,但個囡完全冇受 ...

咁當然啦。小朋友唔係人造人。不會一式一樣...都愛睇書。 或者你和老公的影響不是令佢喜歡睇書而係令佢不抗拒睇書...

不喜歡...但需要既時候都會靠書去解決功課,解決問題...其實咁樣都好好架。

首頁

尾頁

跳至