自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

superme42 發表於 24-1-18 18:15
垃圾徵費4月1日實施,連日巿民對實施細節存有疑問。對於物管公司以大型指定垃圾袋收集垃圾「包底」,雖然當 ...

呢個做法最好,大家方便

琥珀宮

傻太 發表於 24-1-18 18:27
包底完但住户掉垃圾都要用收費膠袋,管理處係預雙倍膠袋費用(住户無用收費膠袋,管理處要換返再放入包底膠 ...

住户無用收費膠袋,管理處無需要要換返再放入包底膠袋,因為包底已是綠色膠袋,管理處棄置包底垃圾袋不犯法

至於住戶無用收費膠袋放入管理處包底膠袋,就算咁係算犯法也只是住戶犯法,管理處無責任去幫政府執法

琥珀宮

fong2005 發表於 24-1-19 11:43
其實私人地方扔垃圾(私人樓/屋苑)唔明點解會犯法
就算係⋯都係管理公司拎出去公共地方先犯
唔知我咁諗啱 ...

「私人地方扔垃圾(私人樓/屋苑)唔明點解會犯法」

我都覺得咁無理由算犯法,不過最近有官員話係犯法,只可硬食,若被捉到被告,咪乖乖罰款了事

管理處理唔到住戶咁多,自行包底應可免除刑責。但若管理處好心發放綠色膠袋比住戶就可能犯法

琥珀宮

傻太 發表於 24-1-19 12:44
如果管業處送垃圾走時,被執法人員發現包底袋內用普通垃圾袋會點處理?
純好奇
...

執法人員鍾意點處理咪點處law,佢有能力咪去調查那戶人家犯法無用指定垃圾袋,反正管理處無責任去執法,只需配合當局調查。

我個人就唔相信當局會動員去打開管理處大垃圾袋檢查有冇住戶違規

琥珀宮

shobi 發表於 24-1-19 12:46
應該告管理公司掛,但到時住客要唔要攤分罰款就不得而知喇!

用咩告管理公司?法例有寫明管理公司有法律責任唔可以比屋宛住客用普通膠袋掉垃圾?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊