少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

講哩啲說話嘅小朋友,好大機會怕做唔到最後又令你失望,不如報定案,唔畀希望大家,最後就唔洗失望。我係你,每次佢做唔到,失敗,又唔得呀之後,會表現得連自己都唔介意亦無為意,佢想做想及揮嘅野,就算自己覺得幾無用,對學術一啲幫助都無嘅野,都會支持及鼓勵佢做。一個人覺得自己無用,係因為佢做唔到自己鍾意嘅野,但日日都被其他人要求自己做啲佢無能為力嘅野,咁又點會覺得自己有用呀,對嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

教小朋友唔好用太多太極端言詞形容,例如: 曳,乖,叻, 渣,肥,瘦,高,矮,勤力,懶....好有被label嘅感覺,好似呢個世界得成功同失敗咁,無100分就=要再努力,咁唔通得到70分就只有被期望下次要再努力? 定還是可以討論點解錯咁少都會扣咁多分? 或者傾下原來要攞到100分或90分以上係咁難,令佢知道你明白佢嘅情況有幾難係好重要,因為小朋友若果知道媽媽明白自己,會好開心。佢會知道你相佢, 體諒佢,佢會好有安全感,自信就會慢慢被建立。

珍珠宮

Chunbbmum 發表於 17-11-23 16:09
回覆 cakii 的帖子

感激你令我更加清楚自己做媽媽應該要留意嘅地方!

自信係來自安全感,被接納,被認同,我見過好多讀書成績好好嘅人無自信,其中係因為佢覺得自己唔足夠,永遠都唔夠,因為身邊嘅人只會要求佢下次要再做好啲。一個成日都覺得自己唔夠嘅人要何來自信心!

珍珠宮

Chunbbmum 發表於 17-11-24 09:40
回覆 cakii 的帖子

安全感,被接納,被認同可能這幾點我沒有做到,可能真的好似你咁講"成日都覺得自己唔夠 ...

可能你需要方向一啲 我建議你去書局睇多啲教仔書,可以幫到你多啲

首頁

尾頁

跳至