自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我見JM好似冇仔細睇隔離鋪篇文章,局長意思係:
1. 全面普教中
2. 「若教師水平足夠,社會與校園普通話環境提升,香港各學校理應在直接用普通話授課的試驗上更進一步」
3. 歡迎更多內地學生來港讀書

隔離鋪基本上一致贊成學好普通話,但對普教中意見分歧,而家都忽略第二同第三點
如果加埋第二三點就知佢想將普通話成為主流語言,如果係咁我哋就會失去粵語文化產業,而我哋嘅仔女香港就會直接同大陸嘅精英競爭,將來就會好似大陸咁內卷

男爵府

daijuju 發表於 22-7-28 20:45
佢哋高考我哋DSE,公開試方面香港就唔會直接同內地1000萬考生競爭住嘅。但其實而家就業/升學競爭已經存在 ...

而家香港有好多內地人讀碩士,有部分因為不懂廣東話面較難搵工,如果香港主流變成普通話,佢哋已經冇呢個劣勢,再講,冇咗廣東話氛圍亦較難有好嘅粵語文化作品
其實係咪人人需要有標準普通話呢?

男爵府

青青河邊草 發表於 22-7-28 21:03
我以前普通話老師直言香港仲未ready普教中,因為師資絕對唔得

內地引入就可以

男爵府

Adiezz 發表於 22-7-28 21:20
如果全面普教中,就好難請夠有水平既教師,政府就可以放寬請內地老師。
...

所有行業都放寬請內地人,d贊成嘅家長仲以為自己仔女學好普通話就好有競爭力,其實只係全面開放競爭

洋蔥頭媽咪    發表於 22-7-31 01:04

男爵府

singdream 發表於 22-7-28 21:37
根本係一步一步咁同內地接軌緊,而且速度越來越快,但要留意,內地人才超多,香港小朋友就算學好普通話都 ...

正解,以為學好普通話就有競爭力真係好天真,內地人人都講普通話,嚟得嘅識英文有學歷,到時只有不斷內卷,可以引入996

男爵府

Adiezz 發表於 22-7-28 21:44
最近引入海外醫生條例,因為只認受英語授課既醫學院,中國只有2間符合資格,議員已經嘈緊,政府應該研究會 ...

成班擦鞋仔,可能擦錯鞋,之前以為香港要跟內地清零,原來阿爺認為香港要發揮獨特性,結果對外開放7哂
呢次都有可能擦錯鞋

男爵府

singdream 發表於 22-7-28 21:48
不過好多jm應該好開心,佢地應該好期望。

有啲大陸嚟對香港/廣東話冇乜感情

男爵府

Adiezz 發表於 22-7-28 21:54
未必係想滅粵,不過唔care

我都覺得係,佢只係擦鞋,為融合出力,完全冇care香港發展、香港人、粵語文化

男爵府

fionacat 發表於 22-7-28 22:09
如果你了解行內情況,其實普教中學校係減少咗嘅,正正因為成效不彰,幫唔到中文水平提升。
我女讀某一線津 ...

學好普通話、中文只係表面氹家長接受原因,局長都講明會提升普通話語境,即改變香港主流語言

男爵府

bobo05 發表於 22-7-28 22:37
點解咁多中港矛盾,討厭內地人的情緒就係咁嚟囉。

局長制造矛盾

男爵府

jamesbond007 發表於 22-7-28 22:59
我認為大陸政府都未必有呢个想法,但總是有些人為博上位,要扮親共,重要越快越好,不求當下實際需要,自己 ...

我都係咁諗,大陸政府要處理咁多國際事務,地區事務可能都放手俾地方政府,尤其香港係一國兩制,正如疫情處理咁,擦鞋仔以為要跟阿爺嗰套,其實阿爺係想你發揮自己優勢
中國嘅軟實力一直比唔上,反而香港以前流行文化盛行,點知而家整個擦鞋仔準備降低粵語文化,你諗下有幾多合拍片係成功?而家廣東歌稍為有起息,就搞普通話語境,我覺得大陸政府唔係想要跟班,人哋係要有智慧嘅領導班子
啱啱先表面太平又要搞d嘢激起民憤

男爵府

Aiyoyo 發表於 22-7-29 08:10
香港中小學的教育產業被粵語和繁體字箝制住了,所以比不過新加坡。贊成部分本地學校轉普通話和簡體字,讓家 ...

比不過新加坡?香港有輸出流行文化,新加坡有冇?學術上,香港有3間世界高排名大學,新加坡得兩間,點樣比不過?

男爵府

女皇駕到 發表於 22-7-29 08:42
我覺得唔錯,語言就係要早學,接觸多,有語境就會學到。中學都全英授課,普通話相對簡單只係用上書面語,為 ...

我諗你混淆左語言同語文,我哋由細到大都學中英文,亦要多接觸先會好,發音準係基本,但更重要係用咩字去表達,點樣鋪排去講一件事或者一個概念
至於普通話,由於我哋一直都會用書面語學中文,加上適量普通話堂(甚至只係煲劇、聽歌)其實都可以講得好,有足夠溝通能力
但如果全面用普通話授課,加上一些家庭就係講普通話嘅同學,好快小朋友就會變成普通話做主流,正如今日嘅廣州

男爵府

女皇駕到 發表於 22-7-29 09:09
回覆 nancy29 的帖子

其實如果咁諗住應學諗應點保護及保存粵語,語言正常黎計係學得越多越好,而唔係斬腳 ...

由我第一個po已經話一致贊成學好普通話,呢度冇人話反對學好普通話,保護及保存粵語係維持粵語作為主流語言,十分贊成你話越多越好,所以希望及支持嚟香港讀書及工作嘅內地人學好粵語

男爵府

Aiyoyo 發表於 22-7-29 09:12
回覆 C.Humphrey 的帖子

各取所需,香港教育如想在本地學童數額大量減少下,不縮班殺校,只能引進外地生源 ...

所以咪應該粵語教學,增加佢哋學好粵語嘅機會,令佢哋可以好好融入,而唔係制造矛盾

男爵府

海之風 發表於 22-7-29 09:34
口號嚟家啫

可能阿爺係諗住一國兩制,冇興趣理地區事務,不過擦鞋仔叻唔切

男爵府

yuyueng 發表於 22-7-29 11:07
蔡局長想為將來選特首鋪路?

想同有能力係兩回事,做嘢唔係做得代表做到野,而係要有好效果,以教育嚟講,如果佢搞好國民教育、國安法教育已經令上面好滿意,佢搞全港普通話化,制造矛盾要特首執屎⋯⋯

男爵府

Lopopo 發表於 22-7-29 11:36
係喎
直私、國際都行普教中
但又咁多人想入,

1. 國際學校唔係以本地人為主;
2. 本地人可以選擇唔讀直私/國際學校;
3. 而家係講全面推行普教中(點解有逼人普教中?)+提升社會普通話語境+歡迎更多內地學生嚟香港讀書

男爵府

Faylo 發表於 22-7-29 12:00
學嘢為左搵食,保護文化咁崇高理想只可有餘力先做

絕對認同學嘢為搵食,你知唔知而家香港碩士課程主要係內地人讀,佢哋有唔少因為唔識粵語難就業,如果全面普通話,佢哋就冇呢個劣勢,所以唔係你以為純保護文化,反而係保護自己年輕人/小朋友將來機會

男爵府

fong2005 發表於 22-7-29 12:06
本地生聽唔明普通話
又點可以學好中文
仲話學野為搵食?

香港人如果要移民英語國家都要克服語言障礙,如果要返內地都要適應內地文化,外地生可以選擇讀國際學校,如果選擇讀本地學校就要學廣東話,香港官方語言係兩文三語,如果打算喺度生活,應該要學習,冇理由要改變本地人去適應外地人

首頁

尾頁

跳至