跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Honey媽媽 發表於 18-7-14 13:08
3) 你可以join Facebook嘅Seattle group, 我見有時都會有短租嘅post㗎
4) 如果你係綠卡,應該填DS-260嗰陣 ..
HELLO Honey 媽媽
關於4) SSN, 我有少少心得! 我今年三月底到步美國, 但不是SEATTLE, 我明明在填DS-260嗰陣揀咗要SSN, 以為佢會4-6星期自動寄俾你, 點知收唔到,
跟住我要花時間打電話去問 (1-800電話要你等1個鐘先有人接聽) . 最後搵唔到我DS260紀錄, 都係自己去SSA 排左1個鐘自已申請, 佢話見唔到我的紀錄, 申請完後5日就記到屋企
所以如果你想快啲搵工, 或考車牌, 就自己去SSA排隊, 穏陣些

複式洋房

Mitch 發表於 18-7-16 11:02
請問SSA 是什麼?

SSA: social security association
即係做新工卡,或申請福利、傷殘福利等的辦公室

https://secure.ssa.gov/ICON/main.jsp

你睇下屋企近邊間SSA,同香港政府部門一樣長期排隊打蛇餅,要預一個鐘以上,我唔記得要帶什麼文件,應該係有你移民visa 的I-94的passport, 住址證明.....

複式洋房

ayuwind 發表於 18-7-17 02:04
其實你有無親戚係美國? 如果有, 你可以早D去LAND, 早D拎綠卡同SSC, 叫親戚幫你寄返香港, 跟住返香港搞埋D手 ...

@ayuwind 見到你提買車, 我想插嘴問一問
credit score 是什麼?因為我最近想買新車,只有一張附屬信用卡,4月到手,咁我即係可以買車嗎?

複式洋房

muffinmama 發表於 18-7-18 10:30
仲有,現今買車就算你話唔借錢,俾全數,車行都問好多私人資料,但其實有車牌同保險佢唔應該需要你ssn的。 ...
muffinmama 好詳細!! 謝謝

首頁

尾頁

跳至