自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wonderful506 發表於 18-8-14 02:26
本人認為基督教同佛教都好好,有好多宗教都好好,好難選擇。當初你地點選擇你自己依家嘅宗教?
...

係,親人拜神燒香(應該是道教?),初小讀佛教學校,但沒有宗教堂,印象中好似週會講少少道,但太細唔明,老師教學守舊和尊制...高小讀基督教學校,大部份老師年青親切,有宗教堂,早會祈禱唱聖詩,但我沒有上團契班,中學讀沒宗教學教,工作後間中被邀請去崇拜,但沒有感到受感召,然後生活上遇過問題會去求神問卜,而且有回應的,我妺妹去年已經受洗成基督教,就算她跟我講神的能力有幾大,我是感受唔到,而且真的唔喜歡佢哋抵制其他宗教,我接觸佛教應該是某年出咗佛歌響部迷你播放器出售時期,我只覺得喃磨得令人不安,幾年前去慈山寺行一趟也是純粹參觀,不過響FB到佛道哲學又感到幾有道理

子爵府

sizzlers 發表於 18-8-14 07:38

我尊重各個宗教,我相信只要導人向善,無分好懷,包括基督 ...

我沒接觸過天主教,我曾問基督教朋友,分別在哪,她說只知道天主教讀玫瑰經,跟基督教不一様,我女讀天主教小學,一年級時某老師好嚴厲,向班主任了解得唔到幫助,我妹就話天主教學校守舊(其實我之後跟幾位家長聯絡上副校,找到有關老師,社工,主任一齊見面,該老師有所改善的

子爵府

fewrer 發表於 18-8-14 07:48
最近先同基督教教徒爭論
我都覺得佢地好野蠻
唔識尊重其他宗教

我妹話中國的女媧是夏娃,只是中國離以色列太遠,文化被扭曲,我聽完冇嘢想回應,其實我妹極力想我信基督教,我只有想過去相信架,也返教會,聽下崇拜,但他們講的福音,我真係理解晤到,投入唔到,她所謂的信靠,也是要經歷,基督徒都會有第三者,離婚問題⋯⋯我覚得既然咁信基督點解教徒堅持唔到?原來信神都保唔住婚姻,祂又有幾大能?我知,教徒又出來話神要我們經歷,以後神會比更好嘅我哋

子爵府

mannok媽咪 發表於 18-8-14 08:47
如找不到。。。。便信自己吧
反正無法例規定做人一定要有宗教信仰的

説得對,要相信自己

首頁

尾頁

跳至