自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係,咁多年來旅行我都幾乎眼光光望天光,係好辛苦下

我覺得同個環境有關,唔知點解喺陌生環境酒店,我個腦就會諗起”朋友仔”嗰啲嘢,然後就會驚所以訓唔得好

當然我係無任何感應,亦都無見過任何嘢,總之呢啲心理問題解決唔到

所以我去旅行,最怕就係去到夜晚瞓覺

男爵府

SEPS 發表於 23-7-14 21:30
我同你一樣。
C6晚晚都話等我瞓着佢先瞓,但係每次一上床佢就瞓到gur gur聲,我就眼光光。
...

一模一樣嘅對白同場景,我每次都叫佢等我瞓着先佢話好,但結果佢永遠唔夠2秒已經腳腳聲訓著扯埋鼻鼾。

我咪成晚開眼合眼甘等天光,好多時要接近天光先真係瞓得到咗一兩個鐘

我諗過有咩辦法改善,有諗過叫醫生開啲輕量安眠藥俾我,但又怕半夜有咩突發醒唔到

每次旅行完一返到自己屋企達落床即訓著 (我平時喺屋企係一達落床就瞓得着嗰種人)

男爵府

vivibabyvivi 發表於 23-7-14 21:37
我媽咪都係咁

真係有同樣困擾嘅人先會明白

男爵府

amazing 發表於 23-7-14 20:11
你同我一模一樣

真係有同樣困擾先會明白,唔係唔鍾意去旅行,係好怕去旅行瞓覺嘅時間

有諗過叫醫生開輕量安眠藥唔知得唔得,但又怕半夜唔醒如有突發事

男爵府

哈利媽 發表於 23-7-14 20:13
一樣

真係有同樣困擾先會明白,唔係唔鍾意去旅行,係好怕去旅行瞓覺嘅時間

有諗過叫醫生開輕量安眠藥唔知得唔得,但又怕半夜唔醒如有突發事

男爵府

gilgilgilgil 發表於 23-7-14 23:06
我都會亂諗嗰D嘢、但多多少少都瞓倒

我身邊啲朋友笑話叫我唔好聽咁多鬼故,應該就唔會諗呢啲嘢

佢地無呢啲困擾,佢哋話玩完成日一返到酒店已經即時攰到瞓着斷電啦

男爵府

lailaihan 發表於 23-7-14 22:46
我同你一樣,成日都覺得「會」有朋友仔

係喎,唔知點解個腦真係會咁樣諗,係酒店沖緊涼/洗面嘅時候都會有呢啲念頭閃過

我啲朋友笑我話唔好聽咁多鬼故,佢哋係好享受自己喺浴缸慢慢浸浴同埋一返到酒店就大覺瞓,完全無呢方面嘅困擾

男爵府

chantelle321 發表於 23-7-14 19:36
唔多唔少都係好似你咁,唉,其實都係自己諗出嚟。唔知點樣先可以改善

唔知可唔可以問醫生開啲輕量嘅安眠藥,或者用一啲幫助睡眠嘅精油/飲助眠嘅花茶唔知有無幫助呢?

嚟緊會同屋企人去旅行,諗起呢個困擾真係

男爵府

chantelle321 發表於 23-7-15 01:24
我同你一樣,平時喺屋企一分鐘內瞓着。旅行就近天光先瞓到,隔離嗰個就扯晒鼻鼾。
...

睇呢個post先知原來都有唔少人同我地一樣,因為一直以來我真係甚少聽到身邊人會話酒店瞓唔到,我一直覺得自己係比較另類

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊