自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-13 23:57
就係再驗先知我總膽唔到5。我冇高膽固醇或3高。
之前出面驗話我爆錶果間驗錯咗。

我食到今日都仲有乖乖食葯吖,今日剛好食咗兩個月降膽固醇葯。專科驗到我無事係响我食唔夠1個月降膽固醇葯時抽我血驗的。

膽固醇藥係好快有效的, 但一停就會升番, 所以無話食左一個月定 10年

如果想停藥就要中長期做運動及改變飲食習慣後, 停藥, 再檢測 (但停唔停藥通常會聽醫生建議囉)

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-14 01:52
如果係咁唯有等覆診聽醫生點講。。。

我比較擔心一路繼續食會整高三酸甘油個數字。我食葯前後果兩次驗血, ,三酸甘油得0.68。好膽固醇第2次驗跌咗。...

但係跟唔跟醫生指示則係另一個課題
在醫生嚟講, 通常係以 "指數" 作治療開藥, 目的只有一個, 要你既指數 "靚仔",

而對你嚟講點樣先係健康生活醫生係不可能全面兼顧到的

所以你要盡跟醫生指示定係自己找尋真正健康生活方法, 係要自己好好去思考同實踐。

而體檢報告指數近幾年亦多左好多唔同的解讀, 有啲醫生仍然係好 OLD SCHOOL 的

子爵府

幸福花海 發表於 21-8-14 07:14
膽固醇高唔理係會慢慢塞心血管的,不是一個symptom, 我是過來人,我一直膽固醇偏高,到有一年驗到6. 3,醫生話要食葯,我無理佢,覺得 好地地點解要食藥,諗住用自己方法降低膽固醇, 但過咗幾年,唔係好成功 ,後來有一日突然心絞痛送咗入醫院 ,原來有一條心血管已經塞咗九成。所以如果有膽固醇高最好定期去照下血管,心血管塞係無聲無色的 ...

咁係咪通完波仔後就一直 KEEP 住食藥?

子爵府

幸福花海 發表於 21-8-14 12:50
無錯,除咗食抗凝血藥,仲要食胆固醇箹,就算而家總胆固醇只3.x都唔可以停箹
...

好似樓主咁食最少劑量? 半粒?

首頁

尾頁

跳至