自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

每日都斷捨離緊啲
無話大刀闊斧
因為我一直都唔會手軟
屋企最經常睇住咩要掉既係我
每日都掉咁啲唔再睇既書
好多都係親戚朋友送

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 24-1-10 06:23
對,我都咁做。每日清少少,尤其是小朋友雜物。但我係先問身邊親友要唔要,有啲有人要,沒有人要才掉。
...
我都有, 住果度有group, 勁多街坊鄰居係咁free野,
我呢排都free 左好多野俾人, 新又有舊又有

翡翠宮

waiyuktsoi 發表於 24-1-10 16:49
好多年冇著嘅褸。一家大細加埋都有幾件
今晚準備狠心處理埋佢地
D 厚嬲真係留1-2件算

翡翠宮

Astra00 發表於 24-1-10 18:04
我主要小朋友雜物。一夠期佢決定不用不玩就掉或比人。
我小朋友同佢老豆一樣, 乜都話要, 乜都話用
小朋友好少少, 真係放好耐好耐, 幾個月到半年都唔玩佢都會肯掉
我老公果D 野以年計都未必肯掉

翡翠宮

waiyuktsoi 發表於 24-1-10 18:29
有時凍起上嚟著多件防寒內衣就夠,啲厚褸真係好少著,攞係衣櫃又阻地方,所以真係要夠狠掉咗佢
...

係,留一件羽絨乜都夠
香港真係唔需要太多厚褸 阻定

翡翠宮

Astra00 發表於 24-1-10 18:11
我女同我老公近似,又係亂同不捨得掉野。我只能處理到阿女那些物品,老公那些都真係靠佢處理。

源頭減買 ...

我減到無買咁濟
最閉老豆親戚買好多係咁送到我直頭叫唔好到再送,次次啲親戚見面總會有野送黎

翡翠宮

岩岩斷走張bb床

翡翠宮

capricornbb 發表於 24-1-12 18:59
因為小朋友會長大,心頭好都會隨住歲月改變

無錯 我試過拎件佢起碼10幾年無著既外套爛溶溶果啲(emoji)kan款,可以用黎做地布,叫佢掉左,根本唔會著,佢之後話sip埋去啲我搵唔到既地方 仲有堆學生時代既學會衫,活動衫,留件衫唔係要著係因為有回憶,災難

capricornbb    發表於 24-1-12 21:33

翡翠宮

Astra00 發表於 24-1-12 21:06
如果真係超爛熔熔,掉吧。比都難會有人接手。

中學時代啲社衫、學會的衫,我讀大學時拿來粗穿,穿左好幾 ...

我自己掉第時俾佢話我好掉走佢啲野

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊