自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

raineveryday 發表於 24-2-20 10:43
3歲拖住佢去街市買都得啦,只係行得冇咁耐,想行勻晒去格價難d,再唔係推士的車
...
邊有咁易丫, 3歲呢D 好麻煩. 再大D一樣咁煩
帶出去拉住你要買呢樣果樣, 行一陣又話攰
睇緊野諗緊買乜送又拉住你摧你走
跟住出到去又扭抱, 肯乖乖坐車唔落地已好好
但唔係度度都去到, 有D 鋪頭要入去又推唔到車
車上掛曬野, 拎個人仔入去, 又會反車,仲要俾人偷
我同我99 去買送都唔會帶住個小朋友去, 放屋企俾人睇先最快買完

利申: 我唔係支持呢位事主獨留兒童在家, 只係想講帶仔女出街無你講得咁易, 好似只係推住個大公仔出街咁

maggie.tang    發表於 24-2-20 11:09

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sogreen 發表於 24-2-20 11:03
你真係絕頂搞笑。你都講屋企有人睇,尼個就咁放屋企無人睇又無窗花喎!
...
disclaimer 度已經講左, 我只係評論帶小朋友出街買送果part
無話支持獨留兒童在家

翡翠宮

小傻b 發表於 24-2-20 10:59
咁細個都要有人睇住先得架~~~冇人睇住麻煩都要帶出街啦~~~
所以俾人拉都抵佢
唔裝窗花都夠膽開曬窗留個3歲女自己一個屋企

翡翠宮

sogreen 發表於 24-2-20 11:49
係你自己嫌麻煩乍!你嗰一大堆藉口咋嘛,唔見得有幾麻煩。
唔係藉口, 係實際經驗OK?
我只係講帶仔女出去街買野實際情況係好麻煩
但係我會盡量唔帶出街留俾其他人屋企睇住*** 唔該睇清楚
你應該無仔女或者有工人湊. 人地湊, 先唔知帶小朋友出去幾煩

翡翠宮

小傻b 發表於 24-2-20 11:53
係呀~~~生左個小朋友幾麻煩都要自己睇住或搵人睇住先好去買野~~~咁細個一定唔可以獨留啦~~~
...
太危險, 窗花點都要裝
今次大命好在有人睇到仲救到個妹妹

翡翠宮

sogreen 發表於 24-2-20 13:30
湊仔都嫌麻煩,你做乜要生小朋友。

我湊人仔都從來不離手,唔會離開自己視線範圍,要出街除非有可靠嘅人 ...

翡翠宮

wan_sosin 發表於 24-2-20 14:53
有得小朋友就要預咗麻煩,無人幫手睇細路就點麻煩都要帶係身邊,去近啲買啲簡單野就算,仲想一間間舖慢慢 ...
最閉生左無得塞返個肚入面呢, 講呢d 既人真係唔生好過生

湊小朋友係煩架啦, 呻句都唔得? 湊小朋友會唔煩既就唔會咁多顛喪呀媽大聲鬧仔女
做人都煩架, 不如話唔好做人? 係咪咁講先岩
利申: 我大住肚後中後期都帶住3歲小朋友落街, 拎住1袋2 袋個女仲要扭抱

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊