自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

好簡單:生,拎1千萬。
之後拎住d錢同小朋友嫁人。

拎住咁多錢唔憂衣食,有無男人都無所謂。
就算有小朋友,要搵都唔難。

相信你個心都係咁諗。

拎完錢唔需要再理未婚夫果家人。同個仔/女過返自己既人生。

APIGMA    發表於 18-5-4 19:01

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

要$又要小朋友,拎返你應得既野,佢家人點睇,so?

好好安胎吧,唔好俾果家人影響/搵到你。懷胎10月不容易。BB係咪順利出世暫時都係未知之數。順其自然,我會覺得起碼問心無愧。

未婚夫果家人應該為$ 好想你無左個小朋友。雖然1千萬話多唔多,話少唔少,分左6個人每人都多百零萬「橫財」。所以呢10個月小心吧

翡翠宮

ice_seiya 發表於 18-5-4 11:01
生得容易養的難,養的容易教的難,教的容易、陪的最難

樓主如果你決定生,你以後要一個人兼顧 養、教同陪 ...

相信樓主咁後生,又有錢,將來要搵個伴唔難。

翡翠宮

20020116 發表於 18-5-4 11:22

下?!1千萬唔係好多,仲要打官司添,仲要唔知駛唔駛遺產稅 ...

好心咪咁離地 單親讀國際學校、去外國讀,show off就唔好響度show pls!

大把人無$無物咪又係照生。1千萬都唔夠咁既話香港有最少一半bb唔洗出世。

就算無1千萬,拿住幾百萬唔會死人。慢慢搣實生活到。

都係睇樓主想唔想生,想生既有幾多錢都會生,外國總會有福利,大把女人/夫婦無錢咁又係咁生! 但如果樓主想要自由既,多多錢都選擇唔生。

翡翠宮

20020116 發表於 18-5-4 11:50
邊個show off呀?點show off法?我只不過回應前帖,提醒一點,比足一千萬都唔係多錢,唔值得為錢賣斷自己 ...

無錢仲要海外讀大學? 讀本地唔得既?

FYI - 我讀書係無家人support, 大學學費全免!$0 生活費自己搵

樓主扣埋律師費都仲有9百幾萬,用得其所加上自己打工,財政響絕對唔係問題。(9百幾萬香港有一半勞動人口成世都搵唔到)

最大問題都係樓主自己願唔願意背住呢個前度既責任, 係咪想同前度所有野一刀了斷好簡單,重新由零開始姐。

Finally, 留仔唔係為錢,唔好誤解我既意思,但要養仔呢d錢對樓主好緊要,始終要生活,但唔要都唔會死,只係辛苦d咁解。都係睇樓主想要定唔要。唔要既路遠比要簡單得多。

翡翠宮

回覆樓主

樓主4月發現有左,我估計而家都係8-10週左右,要決定就盡早。真係唔要你要book醫院。

每大一週,到10幾20週先唔要你會好難受,both mentally & physically.

如果樓主真係想要自由,唔想負累自己既就放生個bb, 等佢盡早投胎搵個好人家吧。

翡翠宮

HLOG 發表於 18-5-4 12:00
好多謝大家一直俾意見,我一路有睇,不停思考

其實你都諗好曬要係點行。我就覺得你唔會忍心落左佢。我都係意外有左,我同對方都未有任何準備。曾經有段時間爭扎要佢定唔要好,但一諗到唔要個bb已經忍不住哭了,最後都要。不如你試下有關墮胎既資料,想像下將個bb硬生生由你肚入面拉出黎,殺死佢。再想像一下無左bb,得返自己一個既日子會點。如果你go through 完都唔會傷心唔會難受,覺得輕鬆左解脫左既,就book定醫院先再諗。人人接受程度不同,有人接受得到落仔,覺得只係一堆組織,但有人係會接受唔到(就好似我,平時動物都唔忍心傷害,到呢一刻竟然要落手殺死自己個bb,諗到已經心痛。)

翡翠宮

HLOG 發表於 18-5-4 13:00
我未有決定,其實我都明佢屋企人個心情,但我又何嘗唔怪佢地一家從不提佢有呢個傾向同無搵專業人士認真處理 ...

你當地有無類似家計會既組織?不如你同佢地傾下,睇下會唔會提供意見。最少佢都同到你講到唔要bb既程序係點,對你身體係點,時間安排如何。

翡翠宮

20020116 發表於 18-5-4 13:54
唔係想同你抝,人地樓主都話喺外國咯,我只不過近來搵緊升學資料,提醒一句外國讀大學都唔平架,所況18年 ...

唔好忘記樓主仲有能力搵錢,佢仲有屋企人幫手。唔好話9百萬,大把人到生仔,1百萬都無,有d甚至10萬都係既單親都照生。呢個年代現代國家,無咩會話無錢就讀唔到書,借都借到資助啦⋯⋯

都係果句,事在人為,愛個男人,心軟既,無錢都會要,唔再愛個男人、想要自由,又夠狠心去落仔(我做唔出)就唔好要。

翡翠宮

Bomama 發表於 18-5-4 13:58
一千萬宜家都唔係好多錢㗎咋, 仲要扣埋律師費, 又唔知樓主自己有冇地方住, 呢個決定太重要,只希望佢能 ...

比起好多住劏房又一家大細既人,點都好好多掛,大把人100萬都無都照生,都係果句。要同唔要,我睇到錢唔係最大既問題,最主要睇樓主想唔想要。不過我覺得樓主心底都係唔想要多,想一了百了重新開始,決定左就實行,實行左就唔好後悔,唔好再望返轉頭。

翡翠宮

20020116 發表於 18-5-4 13:54
唔係想同你抝,人地樓主都話喺外國咯,我只不過近來搵緊升學資料,提醒一句外國讀大學都唔平架,所況18年 ...

你如果香港人去外國讀大學係貴好多架。但如果係citizens 就平好多,以我所知好多國家都係,好似澳洲、美國。我d朋友就渣當地passport讀會平好多。而且樓主可以唔揀外國升學架麻。升到的過,港大、中大、科大都唔錯丫,又近又平,無錢仲可以申請grant loan. 揀咩睇送食飯。

不過唔生就唔洗諗! 唔洗煩

翡翠宮

20020116 發表於 18-5-4 14:53
如果真係咁愛,就唔會開po問人,問得人當然從條件上討論。而且我唔覺得樓主過到呢種生活。筆錢係佢個仔唔 ...

我都唔認為樓主可以,見唔到佢會甘心去犧牲同時軟弱,只係想重新開始自己既人生。

錢呢度唔係問題,樓主個心先係關鍵,無心就盡早處理唔好再拖,越遲越難受! 乾脆利落唔好再返轉頭望呢個曾經一閃而過既生命。

翡翠宮

回覆樓主

樓主,呢度大部分既人都叫你唔生好過生,實際上你自己都唔想生,就不如唔好生。讓你同男家從此劃上句號,你又自由自在唔洗再煩。

生小朋友唔係你想像中咁易,早早放手好過,身邊既人亦都無個想你生。生完又一堆問題。你不如搵個正常男人再重生吧!相信你都想咁。

要做手術就早d去做,趁仲係早期可以藥流,遲下大d要吸/刮宮,越大先做對你都無咁好。

順應自己心意而行吧,等bb同爸爸可以早日團聚!相信佢地都理解你既決定

翡翠宮

KateC2012 發表於 18-5-5 22:56
你上黎問人意見,宜家已經有超過9成人叫你落,咁你會照落? 一個生命就因為呢班39547 嘅人嘅意見而無左,講 ...

佢自己本身都唔想要個bb, 就放生佢好過,好過出左世怨天怨地怨呀b。

Bk 呢個咁親子既論壇,多數人問要唔要bb,大部分既人都勸媽媽要,因為問得其實好多都唔捨得bb, 但好少可咁一面倒咁「支持」樓主唔要呢個想法。 大家都預計到bb出世對b同媽媽都係一個唔好既安排,樓主同身邊既人無一個想要呢個bb, 只能概嘆bb 出現不逢時,生左出黎仲慘。

翡翠宮

HLOG 發表於 18-5-10 17:59
踏入第八週多,今日我到婦產科檢查,確定 BB SIZE 停留左係 5MM 下,而且仍然無心跳,形狀亦不正常,上週產 ...

天意⋯⋯
要順利生下一個健康bb其實唔係想像中咁容易,希望你搵到你的幸福順利組織一個美滿的家

首頁

尾頁

跳至