自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

iki 發表於 24-5-4 02:00
一日唔取消,我一日都頭痛

其實好多人都好頭痛
飲食業好似放題任飲任食既
待應收野 垃圾呀連淨野食一次掃曬落大垃圾桶
你要分類要搬2個桶出黎? 然後待應逐隻碟咁分返開啲垃圾同廚餘?根本完全都唔可行,無位無人手做,時間花多一倍又效率低成效低

清潔工頭痛 每日大量垃圾趕在8月收費前喪掉 日日後樓梯度都大堆大件垃圾 ,到8月點樣去追返啲無正確掉垃圾的人?追唔到不了了之,個個有理無理照唔買袋買貼紙掉,到時焗住唔知秤成架垃圾車重定唔知點

最頭痛係一般市民! 困擾全港基層市民,所有商店一定會將增加費用轉嫁比市,管理費已經好多加曬,回收又難
商店唔係做慈善,民舊錢肯定會同客度「claim」返,到時通帳又急急上升,市民們又百上加斤。完全係雪上加霜

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jasprincess 發表於 24-5-5 12:47
其實做到. 我上大陸食嘢. 佢哋餐車係分晒類. 有個筒係廚餘,一個位就放刀叉筷子,一個位放碗,一個位放碟. ...

大陸點同
香港吋金呎土 人工貴
恨不得有幾迫得幾迫,多幾枱客
人手有咁少得咁少 用最少人手最快時間可以清到枱做多枱客既生意
而家好多連洗碗工作都外判
啲垃圾廚餘倒曬就pack入膠箱就放埋一二邊走廊

翡翠宮

jasprincess 發表於 24-5-5 16:55
就係每樣野都用呢個藉口而唔去做. 最後咪咩都做唔到囉

呢啲唔係藉口
拎外國經濟睇都要睇下係咪同香港情況一樣
唔仔細諗就簡簡單單照樣推行
只有失敗收場

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊