婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

isakan1993 發表於 23-6-27 12:55
您又迴避問題。您列舉這些一次半次例子有什麼用? 您老公阿哥會唔會包您年年去? 您試下要人次次包,或者 ...

果D應該俾人比開既人, 有大食大果類人先會叫人唔好「計較」
呢度係咁架啦~ 見得多, 次次食老公呀哥都好意思講出黎呢D面皮堅係厚過恐龍皮
睇開D, 個個家族都有呢D乞E

我係你呢, 要提出要細佬take turn
一次你俾, 一次人地俾
講到明細佬都大啦, 已經成家立室
唔好仲要帶埋女朋友出黎要家姐係請食飯咁無用係咪
大個仔啦麻
我會理直氣狀~
至於呀媽問點解, 你叫佢問返細佬囉
計較? 窮係咁架啦~
不如叫細佬唔好咁計較等佢出俾家姐丫麻
你細個有份出錢俾細佬, 做細佬回報下都應該

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jojocatjojo 發表於 23-6-28 21:27
其實點解你哋會咁計較又阻止另一半爭住俾錢,我老公次次都爭住俾錢請我細佬一家食飯,愛屋及烏。 我老公買 ...

我話你知我老公個邊10次有9次出街食飯都係我老公阿哥一個人俾錢,仲請過我同老公去旅行,我大嫂唔會好似你咁話我哋搵佢哋着數,我同大嫂唔算話超級friend,但大家可以傾到計可以一齊去行街,如果你係我大嫂真係家無寧日
之前又話老公呀哥請你地一家, 呀嫂唔炸形, 乜而家又變左老公爭住俾錢??
我大伯都好疏爽, 但我唔會要人地請埋我一家旅行
有來有往, 食飯夾返一份係基本, 呢D係做人既基本品德
唔好要自己老公俾人覺得係cheap精佔人便宜

翡翠宮

isakan1993 發表於 23-6-28 19:11
其實比例上我不介意我付多點,例如我兩,三次他才付一次。我付貴的他付平的都ok。 但完全零就係明顯玩野
...
唔係錢既問題
同佢講下~
唔係次次食飯帶個人就算

翡翠宮

jojocatjojo 發表於 23-6-29 09:56
你有冇睇清楚啊?我老公係爭住(emoji)單我細佬一家三口食飯,捉錯處都要醒啲啊
我老公同佢阿哥感情好好, ...
你睇下你#91 個POST 講乜先啦
乜你真係有俾過咩?
唔係你老公呀哥俾你一家, 就你老公俾你細佬一家
分豪未出就唔好用人地黎往自己瞼上貼金
越講越肉酸~

翡翠宮

jojocatjojo 發表於 23-6-29 10:08
所以我咪話做女人唔好干涉男人點樣用錢囉,管住男人啲錢你唔覺得好肉酸咩? 你哋呢啲女人成日覺得老公啲錢 ...

我覺得d 佔人便宜既cheap精肉酸啲
用錢某程度上睇到個品格
亦都代表緊自己一家
我就唔會想自己一家俾人覺得無品cheap精一族
你眼中只有錢問題
對我黎講係做人原則問題
錢只好小事 涉及人品先大事

翡翠宮

jojocatjojo 發表於 23-6-29 10:42
講到尾你係驚人佔你便宜,呢點我絕對理解,但你最唔想老公啲錢唔係用喺自己身上袋唔到落自己袋,老公將錢 ...
人地佔我便宜就梗係驚啦, 有D咁既屋企人直頭倒楣添呀!
我都唔會佔人便宜囉~ 呢點你先理解唔到
因為你眼中只有錢, 覺得只係錢既問題~

翡翠宮

jojocatjojo 發表於 23-6-29 11:12
做老婆攪到家無寧日,你老公真可憐!
不過你亦可憐,無時無刻要(emoji)實老公啲錢點用點樣先可以袋入自己 ...
出面不知幾多人羨慕我老公, 呢D費事講啦一陣俾人話我曬命
我男家佢地一家不知幾和諧

好在無D cheap精家族下下痴飲痴食老馮要人請既家人

翡翠宮

jojocatjojo 發表於 23-6-29 11:29
又話完?你講嘢邊句真?你覺得幸福就夠,知足常樂,無話曬唔曬命

完係指閣下
邊個俾錢只係錢問題麻

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊